pondělí 1. června 2015

TV RECENZE: Cizinka/Outlander - Seriálová romance okořeněná o cestování v čase a nádherné skotské exteriéry

Romantika, která potěší ženské diváky a neurazí mužské.


Seriál Cizinka stanice Starz vznikl na motivy knih Diany Gabaldon (na televizní adaptaci se podílela jako scenáristka). A nemá cenu si nic nelhávat, projekt je "prachsprostou" romancí.

Je sice pravda, že zápletka o kultivované dámě, která se zakouká do statného a neotesaného horala, je okořeněna o cestování v čase, hlavní hrdina Claire (Catriona Balfe) je z roku 1945 přenesena o nějakých dvě stě let zpět, ale nejde o něco, čemu by bylo věnováno příliš pozornosti.

Hlavní je tu vztah Claire a Jamieho (Sam Heughan). A ten je prezentován v naprosto klasické podobě - Claire ho nejdříve nemůže vystát, ale postupem času ji okouzlí jeho živočišnost a neškodí ani to, že je onen skotský mladík dobře rostlý.

Nadšené tak budou hlavně romantické duše, které budou s kapesníkem v ruce sledovat, jak se rodí velká láska.

To je něco, co ocení hlavně ženská část publika, ale my pánové z toho zase tak unešení nebudeme. Naštěstí, seriál nabízí i něco navíc než jen námět hodný červené knihovny.

Především se mu velmi dobře daří zachytit atmosféru historického Skotska. Samozřejmě nevím, jak to v něm v roce 1743 chodilo, ale dokážu si představit, že Cizinka je relativně autentická.

Divák tak bude svědkem toho, jak se v dané době žilo, navštíví několik zajímavých míst a oči si užijí díky nádherným skotským exteriérům.

Určitě příjemné je i to, že si seriál pohrává s důležitými historickými událostmi a pracuje s tím, že Claire je schopna a v určitých momentech i ochotna pozměnit budoucnost s pomocí znalostí, které o minulosti má.

Dojde na docela slušné množství politikaření a abyste bez problém pochopili všechny souvislosti, je vhodné mít alespoň základní znalosti historie Velké Británie.

Přerod nesympatické fifleny

Dalším kladem je obsazení. Nebudu lhát, nejdříve jsem si nebyl moc jistý, proč castingoví pracovníci vybrali zrovna bývalou supermodelku Catrionu Balfe. Nemohl jsem jí přijít na chuť. Připadala mi "tuctová" a její Claire docela otravná (to ale byla spíše vina scenáristů než Catriony).

Poměrně brzy jsem na ni ale změnil názor. Claire přestala být nesnesitelnou snobkou a vyklubala se z ní rázná ženská, která svou nezkrotností zaskočila i Skoty. A ti se jen tak něčím rozhodit nenechají.

Na povrch také začalo pronikat charisma Catriony, takže nebylo těžké pochopit, co Jamie na Claire vidí.

Chemie mezi představiteli hlavních rolí rychle zesílila a stal se z nich sympatický pár, kterému se dalo bez problémů fandit.

Cizinka nám představila i spoustu vedlejších a často zajímavých postav, ale problémem je, že některé "zmizí" na několik epizod, aby se potom najednou vynořily a to obvykle ve chvíli, když už jste skoro zapomněli, že v seriálu vůbec jsou.

Sporné pocity mám i ze záporáka Jacka Randalla (Tobias Menzies). Zahraný byl sice dobře, stejně tak je nutné ocenit, že byl opravdu démonický, díky tomu, že se v něm mísí určité charisma se sadistickými sklony. Problémem je ale jeho motivace. První díl z knižní série vyšel na počátku devadesátých let, kdy byli zloduchové často znázorňování jako homosexuálové, ale dnes už je to docela klišé. Ocenil bych, kdyby měl Randall trochu jiný cíl, než se jen dostat Jamiemu pod kilt.

Až moc sexu?

Když už jsme u tohoto tématu, tak bych vás měl asi upozornit, že seriál není vůbec cudný. Vlastně je hodně odvážný, pokud jde o expresivnost sexuálních scén. Občas se dostáváme k hranici (nebo i za ni) softcore erotického filmu.

Nejsem žádný puritán, ale párkrát jsem měl dojem, že tvůrci hrají hlavně na efekt. V několika po sobě jdoucích epizodách bylo větší množství  "hanbatých" scén a některé působily trošku násilně vtlačené do děje.

Hodně odvážný byl i moment, kdy se Randall snažil užít si s Jamiem. Ne každý asi bude u vytržení, když uvidí Jacka, jak se snaží nacpat zmučenému skotskému sympaťákovi jazyk do pusy. A to doslova. A to byl jen začátek.

Sexuální nádech je tu hodně intenzivní. To může být pro někoho dobrá zpráva, některým to může přijít přehnané. A já si dovolím prohlásit, že někdy seriál v tomto ohledu až moc tlačí na pilu.

Naopak, pokud jde o tempo, možná by neuškodilo, kdyby Cizinka občas šlápla na plyn. Někdy je hodně pomalá. A několik dílů působí tak trochu jako "vata". První řada má ne úplně běžný počet epizod a to 16, ale asi by jí neuškodilo, kdyby jich bylo méně a některé nezajímavé dějové linky by nebyly zbytečně protahovány.

Jiné jsou ale pro změnu utnuty, aniž bychom se dočkali zajímavějšího ukončení. Například strávíme docela dost času na hradě Leoch, ale poté se děj přesune jinam a nedozvíme se, co se dělo s některými postavami, které jsme byli zvyklí vídat na zmíněném panství.

Neužijí si jen oči, ale i uši

Zatím to vyznívá dost kriticky, ale Cizinka není rozhodně špatným nebo nezábavným seriálem. Má zvláštní mystickou atmosféru, díky které působí seriál víc než jen jako obyčejná romance (přestože jí je).

A velkou pochvalu si zaslouží i výtečná hudba. Především ta, která doprovází úvodní znělku, je prostě nádherná. Ale i muzika během jednotlivých dílů je povedená.

Seriál evokuje film Poslední Mohykán (1992). Ten je také hlavně romantickou podívanou, která ale vyniká nad konkurenci díky charismatickému obsazení, lákavému historickému prostředí a výtečné hudbě. Něco podobného nabízí i Outlander.

Verdikt:

Cizinka je ve svém jádru klasickou romantickou podívanou. Má ale pár aspektů, které z ní dělají něco víc než jen další z mnoha přesládlých romancí. Ať už jsou to sympatičtí herci, dechberoucí skotská příroda nebo nádherná hudba. Sice by nebylo špatné, kdyby bylo tempo o něco svižnější a více pozornosti by si zasloužily i vedlejší postavy nebo zápletky, ale i tak jde o seriál, který za zhlédnutí jistě stojí.

Hodnocení: 7/10

14 komentářů:

  1. Tak jsem si kvůli vám pustil úvodní znělku, a nestačím se divit, ale vzpomněl jsem si na roky starou vzpomínku... Tuhle melodii zpívala Maeve v jedné epizodě Sindibádova dobrodružství :D :D Zpívala ji na začátku dílu s tím tlusťochem u kormidla :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ani nevím :D. A to jsem Sindibádova dobrodružství poctivě sledoval :D :D.

      Vymazat
    2. Jo našel jsem to, zadej na youtube "maeve Skye Boat Song" a rozpomeneš si :D (v dabingu to znělo líp :D)

      Vymazat
    3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
  2. Prvni serial, u ktereho se mi zvedal zaludek. To finale opravdu prehnali. Nebyt posledniho dilu, byl by to po Spartakovi muj nejoblibenejsi serial.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to brutální, ale seriál se dost věrně drží předlohy a v ní to bylo ještě o něco horší. Čekala jsem, jestli a jak do toho tvůrci půjdou a překvapili mě, že do toho šli až takhle. Nic hezkého ke koukání, ale klobouk dolů před oběma herci...

      Vymazat
  3. Já si nemohu na nic stěžovat. Historie nebyla procházkou růžovým sadem. Sexu je tam tak akorát (srovnejme např. se Spartakem, či nedávno ,,šokujícím" GoT). Jinak si vzpomínám například na film Rob Roy a znásilnění Jessicy, takže není to zkrátka nic neobvyklého, že? Záporák Tobias byl naprosto skvělý. Nějak si nevybavuju homo záporáka z něčeho jiného...
    Hudba je vážně skvělá. Doporučuji soundtrack od pana Beara McCrearyho. Úvodní melodie se člověku dostane pod kůží a jen tak ven se nedostane. :-)
    A s těmi mizejícími postavami....Já bych se nebála! :-) Vzhledem k tomu, že knižní předlohy jsou pořádně bichle (je to knižní výzva jako prase!), nechte se ještě překvapit. Myslím, že budete ještě valit oči! :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Seriál miluju..popravdě se mi líbilo téměř všechno..ale tím posledním dílem to "zabili".Patrně jsem slabší povaha,ale ukájející se Randall mi až tak dobře nedělal. Jinak za mně 9 z 10 bodů :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravím , moc se mi to líbí , nahraje někdo všechny díly , děkuji, beruska .

    OdpovědětVymazat
  6. Seriál mě absolutně pohltil (uznávám, že hlavní hrdina v tom hrál nemalou roli :), poslední scéna byla hodně silná káva, ale to je prostě součást příběhu a je to rozhodně něco, co člověka zasáhne a vyvolá velmi silné emoce.

    OdpovědětVymazat
  7. Uvedený seriál v české TV Prima Love je nesmyslně krácen a překlad je také někdy "mimo mísu". Ovšem nasazení "barev" hereckých hlasů v dabingu, to je úplná katastrofa. A ještě ke všemu nechali dialogy v gaelštině v originálních hlasech zahraničních herců.

    OdpovědětVymazat
  8. Seriál jsem už celý zkoukla.Ale byl s lepším dabingem ta druhá verze co jde momentálně na TV Prima love je strašná a ještě jsou zkrácené díly což je škoda.Měla jsem možnost před prázdninama zkouknout druhou řadu v originále s titulkama,tak jsem mohla porovnat.Prostě ten druhý dabink je hrozný.Jinak seriál se povedl a už se těším na třetí řadu která bude příští rok na TV Stars.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.