pátek 19. června 2015

Hvězdy našeho mladí: Rambo: První krev - Co dělají herci z klasiky akčního žánru

Jak jsou na tom herci z filmu Rambo více než tři dekády od premiéry?

Film Rambo: První krev měl premiéru 22. října 1982. O režii se postaral Ted Kotcheff a jako inspirace posloužil román Davida Morella nazvaný First Blood.

Rambo se nejdříve setkal s rozpačitými reakcemi ze strany kritiků, ale finančně zabodoval. Při rozpočtu 15 milionů dolarů jich vydělal 125. Postupem času se měnil i názor novinářů a z filmu se stala klasika akčního žánru.

Rambo se zatím dočkal tří pokračování a aktuálně je hodnocen jako nejlepší díl ze série právě první. Pracuje se i na pokračování, které by mělo mít název Rambo: Last Blood.

Sylvester Stallone/John Rambo

Po Rambovi se Stallone zaměřil na jeho pokračování, ale také na další díly ze série Rocky. Dalo mu to dost práce, kromě herecké průpravy musel dřít i v posilovně. Trénoval ho také Franco Columbu, držitel titulu Mr. Olympia. Kromě zmíněných sérií byl k vidění i v jiných filmech. Napsal scénář a zahrál si v projektu věnovanému country Kočičí zlato (1984), pár očí zjihlo díky rodinnému titulu Do útoku (1987) a fandové komediálně-akčního žánru byli nadšení z Tango a Cash (1989). I v devadesátých letech se objevil jako Rocky, ale nevyhýbal se ani komediím (Stůj nebo maminka vystřelí). Úspěchu se dočkaly projekty Demolition Man (1993) nebo kultovní Cliffhanger (1993). Následovala hromada dalších filmů (Denní světlo, Země policajtů), ale jen málokterý z nich se dá označit za extrémně úspěšný. Na počátku nového tisíciletí si zahrál v D-Tox (2002) nebo ve třetím dílu Spy Kids, ale to nejsou tituly, které by se zapsaly do historie zlatým písmem. Zlom přišel v roce 2006 a nepřekvapivě jeho kariéru oživil Rocky. Z projektu Rocky Balboa se stal komerční hit, který byl i dobře hodnocený. Stallone si znovu zahrál i Ramba. Nový díl se recenzentům zrovna nelíbil, ale ekonomicky nezklamal. Stallone jistě rád vzpomíná i na rok 2010, kdy odstartovala série Expendables: Postradatelní. A přestože se Sly průběžně objevuje i v jiných filmech (Plán útěku), tak právě Postradatelní zůstávají jeho nejvýraznější prací posledních let. Uvidíme, zda to změní další Rambo nebo spin-off k Rockymu nazvaný Creed (2016). Od roku 1997 je herec potřetí ženatý, jeho vyvolenou je modelka Jennifer Flavin. Mají spolu tři dcery, Sophii, Sistene a Scarlet. Z prvního manželství se Sashou Czack má dva syny. Respektive už pouze jednoho, syn Sage zemřel v roce 2012 vlivem srdeční choroby. Bylo mu 36 let. Z manželství s herečkou Brigitte Nielsen (Rocky IV) nemá žádného potomka. Stallone si v posledních letech oblíbil tetování, hlavně díky tomu, že zakrývá jizvy, které se mu nashromáždily za roky natáčení akčních filmů.

Richard Crenna/Sam Trautman

Držitel ceny Emmy za televizní film The Rape of Richard Beck (1985) se po Rambovi věnoval hlavně natáčení filmů ze série s roztomilým názvem Detektiv Janek. Projekt se dočkal sedmi dílů, kdy se ten poslední objevil v roce 1994. Rok předtím potěšil Richard jak fanoušky Ramba, tak parodií svým výkonem ve Žhavých výstřelech 2. Následně byl k vidění hlavně v televizních filmech (Za úsvitu) a seriálech (Soudkyně Amy). Do žánru komedií se vrátil s docela povedeným kouskem Utopenec na útěku (1998). Jeho poslední hereckou prací byla právě Soudkyně Amy. Richard zemřel v roce 2003, příčinou smrti byla zástava srdce.

Brian Dennehy/Will Teasle

Držitel Zlatého glóbusu, dvou cen Tony a šesti nominací na cenu Emmy se po Rambovi objevil v desítkách a desítkách rolí. Jistě si ho pamatují fanoušci komediální sci-fi Zámotek (1985) a pokračování, zaujal i v Architektově břiše (1987) nebo v thrilleru Podezření (1990). K vidění byl také v komedii Tommy Boy (1995) nebo romanci Romeo a Julie (1996) a jeho hlas zazněl v animáči Ratatouille (2007). Z poslední doby můžeme zmínit třeba thriller Tři dny ke svobodě (2010). Pokud jde o televizní práci, tak i v tomto případě se má čím chlubit. Kromě jiného například výkonem v televizních filmech Vrah z Heartlandu (1993), Smrt obchodního cestujícího (2000) nebo Challenger (2013). Pokud jde o seriály, tak můžeme jmenovat například Rizzoli & Isles: Vraždy na pitevně. V tomto roce si Brian zahrál (nebo ještě zahraje) hned v několika projektech, například ve filmu Knights of Cups. Herec se intenzivně věnuje i divadlu, měl part v mnoha představeních. Jeho vizáž také posloužila jako inspirace pro postavu Normana Osborna v komiksové sérii Ultimate Spider-Man. Brian je otec hereček Elizabeth a Kathleen Dennehy a další dcery jménem Deirdre (ty má se svou bývalou manželkou Judith Scheff). Dvě děti a to Cormaca a Sarah má se svou současnost ženou, kostymérkou Jennifer Arnott.

Který díl Ramba je vaším nejoblíbenějším?

2 komentářů:

Děkujeme za Váš názor.