neděle 17. května 2015

TV RECENZE: Arrow - Došly Oliveru Queenovi ve třetí řadě šípy i kvalita?


Jak vidíme třetí řadu akčního hrdinského seriálu.


TATO RECENZE OBSAHUJE SPOILERY!

V roce 2012 na obrazovky televize pro mladé The CW přišel nový seriál založený na komiksech z dílny DC Comics. Dostal název Arrow a měl se ubírat temnějším směrem. Tohle všechno tvůrci bezezbytku dodrželi a fanoušci byli nadšení. Nadšení dokonce ještě stouplo po výborné druhé řadě. Zdálo se, že tomuto seriálu dech jen tak nedojde. Jenomže pak přišla třetí řada a něco bylo špatně...

Ambiciózní plán odsouzený k neúspěchu

Scenáristé se pokusili příběhem třetí řady předčit excelentní řadu druhou. A proto na nic nečekali a rovnou nám představili legendární Ligu zabijáků s tajemným vůdcem Ra's Al Ghulem. Jakmile se informace o zapojení Ra'se dostaly ven, vypukla vlna nadšení. Všichni si totiž mysleli, že Oliverův souboj s mocným nepřítelem bude přímo epický. Naneštěstí se tak nestalo, ba naopak. Třetí řada se stala řadou nejhorší a dopomohly jí k tomu různé tvůrčí přešlapy.

Jedním z nevýraznějších omylů třetí řady byl příběh samotný. Tvůrci si bohužel mysleli, že Ra's bude stačit, ale brzy jim samotným muselo dojít, že si ukousli příliš velké sousto. Zápletka ani v nejmenším nestačila na vyplnění celé řady, což se zákonitě projevilo řadou hluchých míst a úpadkem napětí.

Bohužel namísto toho, aby se scenáristé pokusili vymyslet ještě nějakou jinou nosnou zápletku, až příliš prostoru věnovali vztahu mezi Felicity a Oliverem. A ačkoli tento pár má spoustu obdivovatelů, seriálu nesvědčí. Zatímco Oliver z toho vyšel ještě se ctí, z kdysi sympatické, hláškující Felicity tvůrci udělali protivnou uřvanou ženskou. Nebyla snad jediná epizoda, ve které by Felicity nekňourala, netekly jí slzy nebo nezačala natahovat. Ano, emoce do seriálů patří, ale nesmí to být na úkor snesitelnosti postavy. Felicity tak na žebříčku popularity klesla hodně hluboko a místy se změnila v nechtěnou parodii sama sebe.

Jedna postava upadne v nemilost, jiné si napraví reputaci

Zatímco Felicity se stala nesnesitelnou, jiný charakter si reputaci napravil. A asi vás nepřekvapí, že tou postavou je Laurel. U ní naopak scenáristé na nesnesitelnosti ubrali, odhodili ji na Felicity, a Laurel z toho profituje. Ve třetí řadě jsme mohli sledovat její přerod v drsnější charakter a tato poloha jí svědčí daleko lépe než role obyčejného milostného objektu Olivera, Tommyho či někoho jiného.

Svou druhou šanci výborně využil i Malcolm Merlyn, který po Felicity přebral roli jízlivého hláškaře. A i když je Malcolm převážně záporák, jeho představiteli Johnu Barrowmanovi se nedá upřít notná dávka charisma, díky které si Malcolma oblíbíte, i když nechcete.

Velkou proměnou si prošla tak Thea a Roy. Zatímco Roy pořádně vyspěl a stal se plnohodnotným členem týmu Arrow, Thea to měla o něco složitější. Přesto stejně jako Laurel i jí sluší změna na větší drsňačku. Je to zvláštní, ale drsňáctví ženám v Arrowovi zkrátka prospívá, zatímco milostná zápletka jim ubližuje viz Felicity.

Zmínit bych měl i novou posilu Ray Palmera alias Atoma. Nejsem si úplně jistý, jestli ho scenáristé do seriálu napsali jen kvůli tomu, aby mohl následně přejít do spin-offu Legends of Tomorrow, nebo toto rozhodnutí padlo až v průběhu třetí řady, ale na tom nesejde. Prostřednictvím Raye tvůrci do temného příběhu třetí série vnesli potřebný humor. I když Ray někdy až moc vypadal jako nešika než brilantní vynálezce. Mnozí ho sice nemohli vydýchat, ale svému účelu posloužil. Přesto je pravda, že do nového seriálu bude pasovat o trochu lépe. V Arrowovi je přeci jenom vnímán jako prostředek k dosažení milostného trojúhelníku.

Verdikt

Největším problémem třetí řady Arrowa je ten, že nepůsobí dostatečně kompaktně jako například řada druhá. Scenáristé sice přišli s dobrým námětem, ale ten byl dobrý jen na papíře. Před kamerou nosná linka neobstála, seriál ztrácel tempo a u spousty epizod jste se prostě nudili. A přesto se našly výjimky v podobě několika málo výborných epizod (The Magician, The Climb, Flash Crossover). Třetí řada seriálu tak doplatila na spoustu logických blbostí (ne, fakticky nevěříme, že Oliver přežil díky tomu, že mu na rány Tatsu přiložila petržel); ubrečenou Felicity, která se chovala jen jako zamilované štěně a až příliš pomalé tempo.

Tato série tedy nefungovala jako celek, spíše se stala "sezónou okamžiků". Některé momenty jako třeba spolupráce s Flashem, flashbacky na Olivera v Číně či závěrečné minuty podzimního finále byly skvostné, ale bohužel nepřevážily sérii plnou nudy a špatných scenáristických rozhodnutí.

Hodnocení: 6/10

Co na třetí řadu říkáte vy? Líbila se vám? Budete pokračovat i řadou čtvrtou, nebo pro vás seriál skončil?

11 komentářů:

  1. Tahle série byl pořádný průšvih!

    OdpovědětVymazat
  2. Nebylo to tak strašné, jsem rád, že má Laurel konečně nějaký smysl. Zklamalo mě finále, to bylo podle mě hodně slabé. Dal bych také 6/10

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu nebylo to zas až tak zlé,ale finále bylo podle mě jedno z nejhorších, které jsem za poslední dva roky viděl.Hlavně jsem byl zklamanej z konce toho dílů

      Vymazat
  3. Nezostáva nič iné len súhlasiť, bohužiaľ sa vytratilo všetko to epic, čo priniesla 2. séria spolu so Sladeom Wilsonom. A 4. séria už vraj nemá byť vôbec taká temná ako bola 3. alebo 2. séria (aj keď 3. séria bola viac zvláštna jak temná).

    Teším sa na 4. sériu, kde bude Oliver v Coast City a pravdepodobne sa stretne alebo nám bude predstavený Hal Jordan !!! :)

    OdpovědětVymazat
  4. S článkem jako takovým souhlasím, ale co se Malcolma a Laurel týče, tak ne. Oba mi lezou na nervy už od první série, ale tak měli aspoň smysl. Laurel chápu, že musí v příběhu zůstat, ale Malcolm mi čím dál víc přijde jako totálně zbytečná postava, co tam už dávno neměla být a zůstává jenom proto, že její představitel je na place populární. Měli by podle mě postavy konečně nějak promazat, je jich zbytečně moc a nedaří se jim to spojit...

    OdpovědětVymazat
  5. Mně připadá, že ti herci neumějí hrát.

    OdpovědětVymazat
  6. Souhlasim 3 serie byla velkej pruser
    A da se predpokladat ze 4 serie na tom nebude taky moc dobre

    OdpovědětVymazat
  7. Také musím souhlasit poměrně se vším. Sezóna nebyla kompaktní, prostě se jednalo o skládačku dílů, které moc do sebe nezapadaly. Upřímně bych byl radši, kdyby Oliver po 9. díle skutečně zemřel, Maseo s Tatsu ho odnesli do zázračné vody a v průběhu řady bychom sledovali, jak se skutečně Oliver mění v temnějšího Arrowa a posléze by se přidal na stranu Ra'se (Jak se skutečně i nakonec přidal), aby se v posledním díle vykoupil a uvědomil si, že je Oliver Queen. Finálový díl musím hodnotit samostatně. Ten byl naprosto příšerný a podle mě se jednalo o nejhorší díl v historii Arrowa. Často se hodnotí celá řada podle finálového dílu a já si to nemůžu odpustit ani tady. Měl jsem spoustu (a určitě lepších) nápadů, jak by finále mohlo skončit, ale takhle to zprznit...

    OdpovědětVymazat
  8. petržel :D :D tak to pobavilo :D
    ale jinak musim s recenzí souhlasit, todle byla katrastrofa

    OdpovědětVymazat
  9. Souhlasím s recenzí, jen myslím, že jste při hodnocení byli ještě dost vlídní! Tahle série byla hnus a utrpení, mnohokrát jsem převracel oči. Špatné zápletky, ještě horší dialogy a ta blonďatá hysterka, které jsem přál nepěkný osud v každém díle, to jen korunovala. Ona a ten stupidní morální pozér Diggle. Oba na odstřel! Dopadlo to přesně jak jsem předpokládal... odjeli zamilovaně do západu slunce a žili šťastně až na věky. A to je i můj konec se sledováním této telenovelové žumpy, raději si počkám na druhou sérii Daredevila nebo ještě lépe nějakou poctivou krimi alá Temný případ, ta tu pachuť po tomhle děsu jistě zažene. Upřímně obdivuji ty, kteří se budou dívat na další sérii nebo ty spin-offy a napodobeniny, které se chystají a vypadají minimálně stejně hnusně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím ti len tlieskať a súhlasiť. Ty si tu mal robiť recenziu na tú sprostosť akou sa stal Arrow. Ja by som mu dal 0/10.

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.