čtvrtek 21. května 2015

Hra o trůny: Američané šílí kvůli sexuální scéně z aktuální epizody. Co na to říká autor knižní předlohy, představitelka Sansy nebo tvůrci seriálu?

Zase nám tu někdo dělá z ještěrky draka. !!!POZOR, SPOILERY!!!


Pokud jste viděli aktuální šestou epizodu z páté řady Hry o trůny nazvanou Unbowed, Unbent, Unbroken, určitě se vám do paměti vryla scéna, kdy na Sansu Stark (Sophie Turner) čekala nepěkná svatební noc. Stručně řečeno, její manžel Ramsey Bolton (Iwan Rheon) ji znásilnil, zatímco se na to musel Theon /"Smraďoch" (Alfie Allen) dívat.

Rozhodně nešlo o nejvíce šokující moment ze Hry o trůny, navíc z něj nebylo nic moc vidět, kamera se cudně odklonila a ozývalo se jen sténání. Ale i to bylo dost, aby v USA propukl poprask. Opět se projevila prudérnost amerických diváků, pokud jde o sexuální výjevy.

Na jedné straně jim nevadí, že v jejich seriálech a filmech stříká krev horem dolem, na té druhé se v přímém přenosu objeví bradavka a lidé u obrazovky omdlévají a ti, kteří neupadnou do kómatu, jsou extrémně znechuceni a rádi to dávají hlasitě najevo (divíme se, že v USA ještě není zákon, který nutí matky při kojení zakrývat dětem oči).

Pokud jde o zmíněnou scénu, tak se nepřekvapivě ozvaly hlasy, které upozorňují na to, že se seriál nepěkně chová k ženským postavám. Jednoduše, opět někteří čtou mezi řády něco, co tam není. Navíc, Hry o trůny se sice s ženami nemazlí, ale stejně tak s muži (nevzpomínáme si, že by byl takový rozruch poté, co byla jedné postavě odstraněna mužská chlouba).

Samozřejmě, tento seriálový moment je tak důležitý, že se k němu mají potřebu vyjadřovat politici. Americká senátorka Claire McCaskill oznámila na svém Twitteru, že kvůli této scéně přestane Hru o trůny sledovat, což musí být pro tvůrce hodně špatná zpráva, o tom žádná.

Není šokem, že něco podobného ve Spojených státech rezonuje a ani fanoušci seriálu se nemohou shodnout, zda měla scéna smysl nebo ne. Navíc, v knize nebyla. Sansa se na Zimohradu vůbec nevyskytuje a Ramsey znásilnil dívku, která se vydávala za Aryu Stark.

Co si tedy o celé situaci myslí autor knižní předlohy George R. R. Martin? Odkazuje například na Jih proti severu:

"Kolik měla dětí Scarlett O´Hara? V knize tři. Ve filmu jedno. Ve skutečnosti žádné, je to fiktivní charakter, nikdy neexistovala. Seriál je seriál, knihy jsou knihy, dva různé způsoby vyprávění jednoho příběhu. Už od prvního dílu první série jsou tu odlišnosti mezi knihami a seriálem. A už od té doby mluvím o efektu motýlích křídel. Malé změny vedou k větším změnám, které vedou k obrovským změnám. HBO má za sebou více než čtyřicetihodinovou nemožnou a náročnou výzvu zadaptovat mé extrémně dlouhé a nesmírně komplexní romány, které mají mnoho zápletek a podzápletek, zvratů, rozporů a jsou v nich ne zrovna důvěryhodní vypravěči, změny úhlů pohledu, nejasnosti a stovky postav. Jen málokterá série je naprosto věrná předloze (jestli o tom máte pochyby, promluvte si s fanoušky Harryho Dresdena nebo čtenáři románů o Sookie Stackhouse, případně čtenáři původních komiksů Walking Dead)... čím déle bude seriál pokračovat, tím větší oni motýli budou. A nyní jsme dospěli do bodu, kdy zvuk motýlích křídel spustil bouři..."

Vývoj příběhu obhajují i showrunner seriálu David Benioff a scenárista/producent Bryan Cogman, kteří prozradili, že chtěli, aby Sansa měla v této řadě větší part, což by podle nich bylo těžké, pokud by zůstali věrní předloze. Výraznou roli má Ramsey a tak tvůrci měli na výběr, buďto přivést na scénu další ženskou postavou, která by byla důležitá pro jeho dějovou linii nebo do ní zakomponovat postavu, kterou už diváci znají. A oni se rozhodli pro druhou možnost. Jak pánové prozradili, jsou si vědomi toho, že šlo o odvážný odklon od knih, ale chtěli, aby se Sansa opět shledala s Theonem.

A ani sama představitelka Sansy, Sophie Turner nemá se změnami problémy, ba právě naopak:

"Když jsem onu scénu četla, tak se mi dost líbila. Zamilovala jsem si to, jak Ramsey donutil Theona, aby se díval. Bylo to tak ujeté. A také pro mě to bylo zneklidňující. Donutila jsem producenta Bryana Cogmana, aby se cítil hodně špatně, kvůli tomu, že tuhle scénu napsal: ´Nemůžu uvěřit, že jsi mi to provedl!´ Ale tajně jsem si to zamilovala. Líbí se mi to, že se vrátila domů, aby získala zpět to, co jí patří. Když se mi dostal do rukou scénář, cítila jsem se kvůli ní špatně. Ale bylo to i vzrušující, protože je to tak zneklidňující a také se shledá s Theonem a bude zajímavé, jak se bude jejich vztah vyvíjet. Theon patří ke klanu Starků, ale ona si myslí, že je zradil a zabil její bratry. Je mezi nimi šílený vztah. Myslím, že pro mě půjde o dosud nejnáročnější řadu, protože to pro ni bude velmi emocionální. Nebude to jen o fňukání jako ve druhé a třetí řadě, tentokrát to bude superzneklidňující."

Co na danou scénu říkáte vy? Patetická a ubohá snaha tvůrců lacině šokovat nebo moment, který byl do seriálu dobře zakomponován?

11 komentářů:

  1. To znásilnění bylo šílený, to nemůže unést jen tak někdo. Nejhorší na tom bylo, že si člověk musel představovat co se jí děje, když to ani nebylo v záběru. Skoro jako kdyby ji divák znásilňoval sám. Abych se uklidnil, musel jsem si pustit scénu kdy do břicha ubodali těhotnou Talisu Stark. Musel jsem si hold pustit po té kontroverzi něco víc mírumilovného :D :D :D :D

    OdpovědětVymazat
  2. kecy, žvásty ,blbosti !!! vždycky jak byla jakákoliv velká událost v GoT jako třeba růdá svatba, smrt Eda Starka nebo cokoliv vždycky lidé fňukali že to přestanou sledovat, že je to šokovalo a různé další kecy. Nakonec se vždycky vrátili k sledování a ještě ve větším počtu. To samé platí pro tu senátorku co zrovna prožívá menopauzu a hormony je tlačí na mozek. Stejné se k tomu vrátí aniž by to přiznala.

    OdpovědětVymazat
  3. Ta scena bola slaba. V knihe to bolo popisane o dost odpudzujucejsie aj ked to bolo na inej osobe.

    BTW Theon je Greyjoy, nie Stark. V knihe aj seriali bol rukojemnikom Starkov a nepatril do rodiny Starkov.

    OdpovědětVymazat
  4. nemal som silu citat viac ako 1 odstavec predoze dalsie pismenka mi prisli ze su poskladane do jednej velkej zatocenej sracky...mam rad serial ale toto mi pride ako namet do uhorkovej sezony.....radsej si dam urobit lobotomiu ako toto cele docitat...

    OdpovědětVymazat
  5. Snímku pro dospělé vyčítají scény pro dospělé.. a v teletubbies jim nevadí explicitní buzerantsví v pořadu pro děcka :D

    OdpovědětVymazat
  6. To jako čekali pohádku za sedmero řekami? Tak ať se na to nedívají...

    OdpovědětVymazat
  7. Když ono je to často možná o něčem trochu jiným, víte ;) Vůbec to není poprvé, kdy dobrovolný sex z knih přetavili ve znásilnění (vezměte si Daenerys a Droga, Cersei a Jaimeho), případně kdy si je tam plně přidali u postav, se kterými nemá znásilnění co dělat (Sansa), jen proto, aby mohli lidi náležitě šokovat. Krom toho systematicky mažou všechny dějový linky ženských postav, který se ubírají trochu schopnějším směrem, třeba Aši, která se prohlásí královnou Železných ostrovů, nebo třeba i té Sansy, která roste do určité odvahy a síly. Jasně, seriál si jde svou vlastní cestou, ale těch případů je tolik, že se to těžko ignoruje, přestože chápu, že sex a násilí je zrovna u tohohle seriálu dost podstatnou složkou. Proto z mnoha stran to nařčení ze sexismu nebo přímo z misogynie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak v tomto případě to tvůrci vysvětlili tak, že nechtěli přivést na scénu další novou postavu (tu, která byla znásilněna v knize), ale schytala to holt Sansa, což mi přijde relativně pochopitelné. Pro nečtenáře už je to i tak komplikovaná podívaná.

      Vymazat
    2. To se dá chápat. Čtenáře prostě rozčiluje, že z obrovského množství zajímavých zápletek, které se mohly do seriálu dostat, si tvůrci vybrali zase tuhle, relativně nepodstatnou, ale hlavně že tam ta ženská hodně trpí. :D Jinak ale rozumím té snaze o zjednodušení, ona i ta knížka není snadný čtení, pokud se v tom chcete vyznat.

      Vymazat
    3. Tak, co si budeme povídat, občas se hraje na efekt, diváci čekají, že je každou řadu bude něco šokovat. Aktuálně dost lidí peskuje, že je nová řada "nudná" oproti předchozím. Žádný masakr na svatbě atd. :), tak asi scenáristé sáhli zrovna po tomto momentu.

      Vymazat
  8. Těším se až tenhle seriál za pár let skončí. Miliony lidí ztratí smysl života.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.