úterý 7. dubna 2015

Test seriálů 2014/2015: Olympus - Další pokus (a naneštěstí úspěšný) o zprznení řecké mytologie

Ouch.

Základní informace

Název: Olympus
Datum premiéry: 2. dubna 2015
Žánr: Fantasy/mytologický
Stanice: Syfy

Kdo za tím stojí

Tvůrci: Nick Willing (Alenka v říši divů)
Hrají: Tom York (hrdina), Sonya Cassidy (věštkyně), Sonita Henry (Médea) a další

O co jde

Bezejmenný hrdina (Tom York) zjistí s pomocí věštkyně (Sonya Cassidy), že je prvorozeným synem krále Athén a je také klíčem k odhalení tajemství takzvaného Lexikonu. V něm je ukryta cesta na Olymp, sídlo bohů. A ten, kdo na něj vstoupí, se sám stane nesmrtelným.

Klady

Je jich velmi málo. Jediným výraznějším pozitivem je hudba, která je sympaticky mystická a zapamatovatelná. A možná stojí za zmínku i Sonita Henry jako Médea, která sice nepředvádí výkon hodný ceny Emmy, ale ve srovnání s většinou ostatních, to jde. Holt, mezi slepými jednooký králem. Bod si tvůrci zaslouží i za to, že se za každou cenu nesnaží vyhýbat mytologickým aspektům.

Zápory


Kde jen začít. Třeba nejviditelnější bolístkou a to obrazovým zpracováním. Je zřejmé, že se seriál inspiroval u 300: Bitva u Thermopyl (2006) nebo skvělého seriálu Spartacus: Krev a písek. Ale zatímco oba zmíněné projekty byly vizuálně působivé, Olympus vypadá lacině (a to i na poměry stanice Syfy) a evokuje projekty od neblaze proslulé společnost The Asylum, která nám přinesla "skvosty" jako Megažralok vs. obří chobotnice (2009). 

Neoslní ani herecké obsazení. Devadesát devět procent přítomných je unylých a některé výkony jsou na úrovni vesnického ochotnického divadla. Ne, že by bylo něco špatného na tom, že se v seriálu objevují hlavně neokoukané tváře, naopak, mohlo by to být pro dobro věci. Ovšem, to by dámy a pánové museli mít výraznější charisma a jejich snaha o hraní by nesměla působit tak amatérsky.

Příliš jim nepomáhá ani scénář, dialogy nejsou zrovna dotažené. Je pravda, že některé zápletky (palácové intriky) nejsou úplně špatné (i když je tu opět citelná snaha kopírovat Spartaka), ale divák si je nemůže užít, protože ho ruší nešikovní herci a nedotažené vizuály.

Sledovat nebo nesledovat?


Nevidím důvod, proč s tím dál ztrácet čas. A to jsem velký fanda řeckých bájí.

Verdikt


Hudba ujde a tvůrci se nebojí vsadit i na mytologický prvky. To je asi tak vše, co se dá na seriálu pochválit. Jinak je to přehlídka podprůměrných triků, nezajímavého obsazení a nezáměrně úsměvných dialogů. Olympus je jen hodně, ale hodně slabý odvar projektů jako 300: Bitva u Thermopyl nebo Spartakus: Krev a písek. Tohle by mohlo fungovat možná jako závěrečná práce studenta druhého ročníku filmové fakulty, ale těžko to vnímat jako "profesionální" sérii.

Hodnocení: 3/10

2 komentářů:

  1. hm.. neviděl bych to až tak negativně.. ono ty souboje až tak špatné nebyly. Efekty jsou trošku jinde :D pokud se tomu tak dá vůbec říkat.. I v malování bych vytvořil lepší pozadí ale co už. :) za mě 50% :D

    OdpovědětVymazat
  2. ja som to ledva dopozeral do konca, horšie niečo som asi ešte nevidel

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.