pondělí 9. března 2015

TV RECENZE: Vražedná práva - Právnický seriál, který má šťávu

Tak trochu jiný seriál z atraktivního prostředí.

Seriály s právnickou tématikou nejsou ničím, co už bychom stokrát neviděli. Ale Vražedná práva (v originále má projekt působivější název - How to Get Away with Murder) standardní koncept okořenil o jeden ne úplně běžný prvek.

Hlavní "hrdinové" totiž pouze neřeší různé případy, ale sami se dopustí zločinu. Jak už název napovídá, je to vražda a asi chápete, že něco takového dokáže dost zkomplikovat život. Navíc, když jste studenty prvního ročníku práv a obětí vašeho zločinu je manžel vaší profesorky, která si vás vybrala jako své svěřence.

Za projektem stojí Peter Nowalk, producentské pozice se pak ujala proslulá Shonda Rhimes. Nespolupracují poprvé, mají na kontě hitové série jako Chirurgové nebo Skandál. A i z Vražedných práv se vyklubala úspěšná podívaná. Zaslouženě.

Nekompromisní šéfová

Kdyby Vražedná práva vsadila na standardní recept - právnická kancelář řeší různé případy, asi by to nebylo to pravé ořechové. Ale přídavek v podobě účasti na vraždě je příjemným zpestřením. I když jde o dvousečný meč. O tom se ale pobavíme později.

Nedříve je na místě pochválit castingové pracovníky, protože měli extrémně šťastnou ruku, když do hlavní role profesorky Annalise Keating obsadili skvělou Violu Davis (nedávno bylo oznámeno, že ztvární Amandu Waller v Suicide Squad).

Annalise rozhodně není extrémně sympatická postava. Nebudeme chodit kolem horké kaše, je to pěkná mrcha. Ale rázná mrcha, která udělá skoro cokoliv, aby dostala, co chce. Viola podává velmi přesvědčivý výkon, z její Annalise jde skoro strach.

Herecky je právě ona hlavním tahounem Vražedných práv, ale neznamená to, že by zbývající členy obsazení zastínila a oni tu byli jen do počtu.

Dostatek prostoru dostanou jak spolupracovníci Annalise Frank (Charlie Weber) a Bonnie (Liza Weil), tak její studenti Wes (Alfred Enoch), Connor (Jack Falahee), Michaela (Aja Naomi King), Asher (Matt McGorry) a Laurel (Karla Souza). A drtivá většina z nich ho využije. Je pravda, že postava Bonnie může na první pohled působit poněkud "nezáživně", ale to není vina její představitelky, tak byla Bonnie napsána.

Určitě je na místě zmínit ještě Billyho Browna, který hraje policistu a milence Annalise Natea Laheye a Katie Findlay v roli Rebeccy, slečny zapletené do vraždy Sama.

Sympatický? Skoro nikdo

Poměrně zajímavý a dost riskantní krok tvůrců bylo to, že v podstatě žádná postava není vysloveně sympatická. O Annalise jsme se bavili, Frank je člověk s dost nekompromisními metodami, Bonnie je takovým "ocáskem" Annalise, u Rebeccy není jasné, kdy lže a kdy ne, snad jen Nate je více méně kladnou postavou, ale také díky tomu dostává pořádně za uši.

Co se týče studentů, tak Wes (mimochodem, jeho představitele si určitě pamatujete jako jednoho ze studentů ze série filmů Harry Potter) je nezkažené naivní "mládě" a právě proto vám asi hned nepřirost k srdci. Connor je arogantní gay, který bez mrknutí oka zneužívá svého dobrého vzhledu, Michaela je nepříjemná zlatokopka, Asher otravný hňup a Laurel vyjukaná šprtka a princeznička.

Rozhodně se nedá říct, že jim od prvních minut držíte palce, aby se situace nějak vyřešila. Ale postupem času si k nim vztah najdete a nebude vám ukradené, co se s nimi stane.

Spletité. Někdy až moc

Většinu postav lépe poznáte i díky jejich postranním dějovým linkám. Ty jsou zpracovány docela zajímavě, žádná není nudná a nepůsobí zbytečně. Také se mi líbilo, že bylo několikrát ukázáno, že Annalise je (bez ohledu na první dojem) lidská bytost, která má své slabiny. Ale scenáristé to někdy přeháněli a především po zimní pauze ji v některých momentech "polidšťovali" až moc. Příliš tím narušovali její image "právnického buldozeru". To, že je někdo v soudní síti nekompromisní bijec, který nemá zdánlivě žádný soucit, nemusí přece znamenat, že v reálu je to emocionální troska. V tomto ohledu se mohli tvůrci trošku krotit.

Neuškodilo by, kdyby trošku ubrali i pokud jde o spletitost příběhu. Jak bylo naznačeno, jednotlivé epizody jsou koncipovány tak, že se řeší samostatné soudní případy, plus se věnuje pozornost vraždě manžela Annalise Sama (Tom Verica) a často vidíme i útržky z osobních životů hlavních postav.

Zločin týkající se Sama je prezentován skrze flashbacky. Ty se v první polovině seriálu v každé epizodě opakují (pár momentů tak uvidíte tolikrát, že vám to už možná poleze na nervy) a přibývají další.

Postupem času je tak poměrně složité vyznat se v časové ose. A přehlednosti moc nepomáhá, když se intenzivněji začne řešit i smrt Samovy milenky a kamarádky Rebeccy Lily (Megan West). Často se vracíme do minulosti a stává se dost obtížné orientovat se v příběhu.

Scenáristé Vražedný práv mají také v lásce zvraty, což je v pořádku, ale i v tomto případě se někdy utrhnou ze řetězu. Soudní kauza může být napínavá, aniž by se každých deset minut objevila nějaká šokující informace.

A v závěrečné dvojepizodě první řady je jich opravdu požehnaně. Je to jeden twist za druhým. Není to vysloveně špatně, ale někdy to působí až absurdně. I v tomto případě platí, že kvalita je více než kvantita.

Bez ohledu na určitou zběsilost jsou ale Vražedná práva zábavnou podívanou, která se mezi ostatními právnickými seriály určitě neztratí. Jde o jednu z nejlepších seriálových novinek sezóny 2014/2015 a jsem rád, že byla potvrzena druhá řada.

Verdikt:

Právnický seriál, který má několik trumfů v rukávu. V první řadě je to skvělé obsazení v čele s nekompromisní Violou Davis. Potěší ale také trošku jiný dějový koncept, než jsme zvyklí. Scenáristé by se sice mohli malinko krotit, díky jejich zběsilosti jsou občas Vražedná práva docela zmatená a některé zvraty jsou zbytečné a přitažené za vlasy, ale nejde o tak výrazné chyby, aby výrazně zkazily celkový dojem ze seriálu. Bezpochyby jde o zábavnou podívanou, která uspěla zaslouženě.

Hodnocení: 8/10

2 komentářů:

  1. Pôvodne som si tento seriál nechcel pustiť, právnické seriály ma totiž nebavia. Ale po množstve chváliacich komentárov som mu dal šancu a dobre som urobil. Hneď prvá epizóda ma strhla a navnadila na sledovanie ďalšej. Viola Davis je famózna. Nebudem spoilerovať, ale scéna jej predstaviteľky pred zrkadlom myslím že v 4.epizóde bola jedinečná. Včera som dopozeral finálnu dvojepizódu a bola to bomba, s množstvom cliffhangerov. Už teraz sa neviem dočkať, ako sa bude vyvíjať 2.séria.

    OdpovědětVymazat
  2. Nesouhlasím s hodnocením. Podle mě se tam příliš hromadí všechna možná i nemožná klišé. Ale - zápletky jsou někdy opravdu zajímavé a herecké obsazení je skvělé. Matení nepřítele ( diváka) je snad většinou úmyslné.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.