úterý 31. března 2015

TV RECENZE: Black Sails - První řada byla zábavná, ale byl to je rozjezd. Až druhá pořádně nabrala na obrátkách

Stručně a jasně, je to prostě strhující podívaná.

První řada pirátské podívané Black Sails byla přijata veskrze kladně (recenze), ale to neznamená, že někteří diváci nebyli zklamaní. Především ti, kteří očekávali velkolepou podívanou plnou námořních bitev, nebyli asi úplně spokojení.

Black Sails jich sice pár nabídlo, ale pozornost se soustředila spíše na pletichaření a politikaření v centru pirátského světa Nassau. A přestože pro mě bylo přetahování o moc minimálně stejně zábavné, jako divoké souboje na mořské hladině, některým to nevonělo.

Ale i ti by mohli být v případě druhé řady spokojeni. Tvůrci Black Sails totiž šlápli na plyn. A to ve většině ohledů. Jasně dali vědět, že předchozích sezóna byla jen přípravou na to, co přijde.

Zaprvé nám přibylo akce. Nečekejte, že v každé epizodě budou tři námořní souboje, ale je jich tu relativně dost a jsou vizuálně velmi dobře zvládnuté. Není na nich v podstatě vidět, že seriál vzniká v produkci stanice Starz, která nemá až tak velké finanční zdroje.

Krvelačné publikum se dočká i většího než malého množství soubojů muž(i) proti muž(i) a přestože jsou zběsilé, neuhlazené a surové, tak jsou i přehledné. Navíc, nejsou ani zbytečně přehnané, takže tu nestříkají hektolitry krve, i když se někdo jen škrábne o rezavý hřebík.

Zvraty, které mají smysl

Stále jsou ale základem seriálu zákulisní hrátky a snaha jednotlivých aktérů dosáhnout svých kýžených cílů. A očekávatelně je Nassau místem, kde je spousta těch, kteří jsou ochotni a schopni udělat cokoliv, co jim pomůže prosadit si to své.

Na denním pořádku jsou tak kudly do zad (ať už je to myšleno obrazně nebo doslovně), v podstatě každý má postranní úmysly, intrikaření je tu "nutnou" součástí života... Je zábavné sledovat jednotlivé "hráče", kteří se snaží posouvat svými figurkami na šachovnici.

A partie je to relativně složitá. Pohybuje se tu dost "hrdinů" s vlastními dějovými liniemi, které se často proplétají. Ale jen málokdy se divák v dění ztratí. Jen je tu prostě o něco více příběhových linek, než je průměr.

Zatímco v první řadě mohlo být ono "handrkování" hlavních i vedlejších postav místy nudné, v té druhé si scenáristé dali hodně záležet, aby bylo publikum většinou napnuté jako kšandy a nemohlo dočkat toho, jak se bude děj dál vyvíjet a jak tohle vše asi skončí.

Aby vše bylo ještě více vzrušující, přibylo různých odhalení. Některá jsou docela šokující, ale snad žádné tu není vysloveně na efekt. Vlastně je to právě naopak. Díky některým zvratům uvidíte události z první sezóny v úplně jiném světle. Dočkáme se odpovědí na různé otázky a hromada věcí, které se zdály být nedůležité, získají mnohem větší hloubku.

Tvůrci to mají příběhově hodně dobře promyšlené a je zřejmé, že plánují mnohem dále než jen dvě tři epizody dopředu.

Nic pro citlivky

Pokud Black Sails sledujete poctivě, víte, že si seriál nebere servítky, ať už je řeč o násilí nebo o sexuálních scénách. Ale v tomto ohledu to tvůrci nepřehání. Nahoty je tu tak akorát (a řekl bych, že možná o něco méně než v první řadě), aby člověk neměl dojem, že "omylem" sledujete softcore erotický film.

Jestliže ale dojde řeč na brutalitu, tak ta je o něco intenzivnější. Některé momenty jsou docela rázné a člověku u nich projede mráz po zádech. Naštěstí nám tu nejsou brutální scény servírovány jen proto, abychom byli šokovaní, ale slouží k tomu, aby záporné postavy daly jasně vědět, že není radno si s nimi zahrávat.

O to více zamrzí, že potenciál jednoho zajímavého zloducha nebyl příliš využit. Chvíli se zdálo, že by mohl být důstojným protivníkem hlavních postav, ale dříve, než to pořádně "rozbalil", ztratil hlavu.

To je ale jediný výraznější nedostatek, který mě ve spojení s druhou řadou napadá. Jinak jsem byl nadmíru spokojený.

Verdikt:

Druhá řada ukazuje, že ta první byla jen předehra k tomu, co přijde. Tvůrci Black Sails to pořádně rozbalili a tak je druhá sezóna mnohem údernější než ta předchozí. Akce je o něco více, ale především přibylo intrikaření a zvratů, které navíc dávají hlubší smysl mnoha předchozím událostem. Děj Black Sails je propracovanou mozaikou, kdy do sebe všechny dílky pěkně zapadají. Na druhé řadě pirátského seriálu toho není nic moc ke kritizování, snad jen to, že jeden zajímavý záporák nedostal dost prostoru, ale jinak nezbývá než Black Sails zatleskat.

Hodnocení: 9/10

1 komentářů:

  1. Souhlasím! První řada byla taková trochu... lenivá. Ve srovnání s tou druhou, která teda měla grády! :))))

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.