pondělí 30. března 2015

Simpsonovi: Společnost Fox se snaží dosáhnout zamítnutí žaloby, která by ji mohla stát čtvrt miliardy dolarů

Je to tu zase, další žaloba na seriálové tvůrce. A jde o pěkný balík.


Filmoví a televizní tvůrci už jsou skoro zvyklí na to, že se čas od času objeví někdo, kdo je žaluje, protože "ukradli" jeho myšlenku, podobu nebo kdoví, co ještě. A je běžné, že onen dotyčný obvykle žádá více než štědrou kompenzaci.

K tomu došlo i v případě legendárních Simpsonových, když herec Frank Sivero podal žalobu na tvůrce seriálů a chce po nich 250 milionů dolarů. Proč? Protože prý založili postavu mafiána Louieho na postavě jménem Frankie Carbone z projektu Mafiáni (1990). A právě toho Frakieho Sivero ztvárnil.

A jelikož Simpsonovi vydělali už nějakých 12 miliard dolarů, tak by Sivero rád také něco dostal, když už (podle něj) tvůrci používají jeho vzhled.

Fox se ale pochopitelně rozhodl bránit a žádá zamítnutí žaloby a striktně odmítá, že by se Louie inspiroval u jakékoliv postavy, kterou kdy Sivero ztvárnil.

Společnost sice přiznává, že Simpsonovi někdy parodují skutečné osoby, ale současně nesouhlasí s tím, že by své původní postavy zakládaly na skutečných osobách.

Zní to trošku zmateně, ale pointou je, že si sice občas dělají srandu ze skutečných lidí, ale originální postavy, které jsou v Simpsonových k vidění, nejsou odrazem konkrétních osob.

Uvidíme, co na to soud. Konkrétně Nejvyšší soud v Los Angeles. Ovšem, i kdyby žalobu nezamítl (a tato možnost není nereálná, podoba by tu byla), 250 milionů dolarů je docela přehnané. Louie je vedlejší postava, která asi nemá hlavní podíl na úspěchu seriálu.

Co si o podobných žalobách myslíte?

6 komentářů:

  1. Hm, skoda ze muj xicht je nezajimavej pro simsonovi, jinak bych je taky zaloval, ale ja bych se spokolik klidne se 100 000 dolary :) To by mi dat kdzytak mohli, ne? :)

    Jinak tento "herec" si dle me chce jen prihrat polivcicku a potrebuje prachy, t oje cely.

    OdpovědětVymazat
  2. Jeden by řekl, že být inspirací pro nějakou postavu v takhle úspěšném seriálu, by měla být pro člověka pocta. Pokud by se opravdu inspirovali u něj, tak by mohl být rád, že je jeho postava natolik zaujala. A ne se s nimi soudit o takové peníze.

    OdpovědětVymazat
  3. Takže on tu postavu napsal, vymyslel? Ne? Myslel jsem si to. On jen zahrál, co mu Scorsese nadiktoval. Kdyby tu někdo měl někoho žalovat, tak majitel práv (Warner Bros?) Asi mu docházej prachy nebo co.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ale Scorsesi nevymyslel vzhled. Vzhled tomu "herci" dali rodiče.

      Vymazat
  4. Padlé hvězdičky před uměleckou smrtí, jak smutné..

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.