pondělí 16. února 2015

TV RECENZE: Constantine - Filmový Constantine nedopadl špatně. Jak je na tom jeho seriálová verze?

Má NBC v rukávu komiksové eso?

Constantine tak trochu zůstává ve stínu jiných komiksových seriálů, ale není to úplně fér, protože sice konkurenci nestrčí do kapsy, ale také za ní výrazně nezaostává.

Asi nemusím připomínat, že s Johnem Constantinem už jsme se v hrané podobě setkali. Samozřejmě je řeč o filmu z roku 2005 s Keanu Reevesem v hlavní roli.

Projekt to nebyl vůbec špatný, ale předlohy (komiks Hellblazer) se držel poměrně volně. Minimálně, pokud jde o hlavní postavu.

Seriál je v tomto ohledu komiksu mnohem věrnější. Hlavní role se ujal britský herec Matt Ryan, který byl ideální volbou pro postavu ve stylu "tak trošku homeless, který má ale charisma i pořádnou porci oprsklosti".

Navíc, tvůrci herce odbarvili a nakonec mu dali do úst i "žváro" (z čehož obvykle nejsou šéfové televizí příliš nadšení), takže seriálový Constantine je svému předobrazu velmi podobný.

Bezva obsazení

Constantine se snaží nezklamat milovníky komiksu, ani v ostatních ohledech. Dočkáme se tak několika postav, které jsou známé ze stránek kreslených sešitů, připravena je i spousta pomrknutí, které odkazují na jiné proslulé hrdiny/záporáky a samotný nádech seriálu se, stejně jako předloha, snaží (a vcelku úspěšně) kombinovat potemnělou atmosféru se slušnou porcí sarkastického a uštěpačného humoru.

Constantine není vysloveně hororový, bát se asi budete málokdy, ale v 99 % je sympaticky mrazivý a rozhodně z něj nečiší optimismus. Hellblazer není zrovna "sluníčková" záležitost a stejně tak Constantine není podívanou pro celou rodinu.

Pokud se vrátím k oněm známým postavám, tak hlavnímu hrdinovi pomáhá Zed (Angélica Celaya) nebo Chas (Charles Halford) a čas od času také třeba Jim Corrigan (Emmett J. Scanlan). A uvidíme i legendárního Papa Midnite (Michael James Shaw).

Casting je v drtivé většině naprosto v pořádku. Přiznám se, že přestože je mi Angélica velmi sympatická, tak mi po čase přišel její výraz "vystrašeného štěněte" trošku úsměvný, ale to neznamená, že by hrála špatně.

Zvykat si asi chvíli budete na Michaela Jamese Shawa. Přece jen, zahrát si roli, kterou měl původně na starosti Djimon Hounson, to není snadné, ale Shaw to vcelku zvládl.

A pokud jde o Matta Ryana, tak už jsem to nakousl. Nic proti Keanovi, ten byl skvělý, ale Ryan se prostě na roli Johna Constantinea hodí více.

Příběh pokulhává

Seriál se nemusí stydět, ani pokud jde o triky. Nejde sice o naprostou špičku, ale na televizní poměry velmi slušný nadstandard, který (většinou) nezklame.

Pozitivem určitě je, že projekt není zrovna útlocitný, takže krvavé výjevy jsou tu na denním pořádku, což napomáhá atmosféře. Ale pokud máte slabý žaludek, nemusí se děsit. Brutalita tu přítomna je, ale není zbytečně přehnaná. Jejím cílem není diváka šokovat.

Co mě zklamalo, je koncept děje. V rámci moderního trendu epizodičnosti, kdy televizní stanice často sázejí na to, že jednotlivé seriálové díly jsou dějově uzavřeny, je i příběh Constantine "rozsekán" do jednotlivých zápletek, kdy drtivá většina epizod sleduje oddělené případy.

SOUVISEJÍCÍ: BLÍŽÍ SE KONEC SERIÁLŮ, KTERÉ ROZVÍJEJÍ PŘÍBĚH NAPŘÍČ NĚKOLIKA EPIZODAMI? JE NA JEJICH SLEDOVÁNÍ PUBLIKUM PŘÍLIŠ LÍNÉ?

Je sice pravda, že mají jedno společné a to, že spouštěčem událostí je "vzrůstající temnota", ale to je dost slabé pojítko a nedaří se mu docílit toho, že dané události působí jako součást většího celku.

Navíc, ne všechny případy, které hlavní hrdinové řeší, jsou zrovna zajímavé. Pár dílů je mírně nezáživných.

Často je zmiňováno, že za tím, co se děje, stojí skupina extrémně mocných čarodějů Brujería, ale ti operují jen ze stínu a dokonce ani ve finále se s nimi Constantine nestřete tváří v tvář.

Ocenil bych, kdyby se ve třinácti epizodách první (a možná i poslední řady, v době psaní recenze ještě nebyl osud seriálu rozhodnut, ale divil bych se, kdyby NBC dalo zelenou druhé řadě. Ovšem mluví se o tom, že by projekt mohla převzít stanice Syfy) řešila jedna hutnější zápletka a ne, že každý díl mapuje jinou událost s tím, že se nakonec prohlásí něco ve stylu "za tím stojí Brujería" a tím to hasne.

Přesto nemůžu říct, že bych se u Constantinea nudil. Díky sympatickému obsazení a fungující atmosféře se ze seriálu stala nejen důstojná hraná verze komiksu, ale především zábavný projekt, který určitě stojí za zhlédnutí.

Verdikt

Seriál Constantine je podívanou, která nezklame milovníky předlohy, ale má, co nabídnou i těm, kteří s ní nemají zkušenosti. Hlavním pozitivem projektu je Matt Ryan v hlavní roli, který je John Constantine jako vyšitý. Ale není jediný, kdo potěší. Dobrou práci odvádějí i ostatní herci. Dalším pozitivem je mrazivá atmosféra a také poctivá dávka humoru. Největší bolístkou je příběhový koncept, kdy tvůrci vsadili na epizodičnost. Jednotlivé díly tak často nepůsobí jako součásti většího celku, přestože by měly. Kromě toho, několik epizod není úplně strhujících. Ale i přes výhrady mohu Constantinea označit za více než slušnou adaptaci komiksu.

Hodnocení: 7/10

6 komentářů:

  1. V kinech zabodoval? V USA vydělal při 100 milionů USD rozpočtu jen 75 milionů a do plusu ho musela dostat horko těžko Evropa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To, že mu zachránil "řiť" zbytek světa (nejen Evropa) je sice pravda, ale film se označuje za úspěšný, pokud vydělá 2x - 2,5x svého rozpočtu a Constantine utržil 230 milionů dolarů, takže zabodoval. Sice mírně ale zabodoval.

      Vymazat
    2. Tady se právě při 230 milionech pořád pohybuje v šedé zóně 2x - 2,5x (2,3x), takže o nějakém bodování nemůže být řeč, leda by překročil alespoň 250 milionů, což se nestalo a i tak by to byla v samotná hranice ztráty a zisku (přitom do nákladů nezapočítaný marketing byl zjevně nákladný). Nehledě na to, že tržby v USA jsou primárním kritériem pro posouzení úspěchu (pročpak je asi tak dlouhá mezera mezi čtvrtými a pátými Piráty z Karibiku, sice překročili miliardu celosvětově, ale výsledky v USA....), proto po prvním týdnu v kinech byly ihned utnuty řeči o sequelu, až tak nezabodoval.

      Vymazat
    3. Tak posledni pirati bolo teda poriadne sklamanie, a to 3D bola ceresnicka na torte ... 3-4 efekty sa cudujem ze robia 5ku a ta podla mna prepadne este viac ked nepridu s niecim poriadnym. Gore Verbinski tam proste chybal. Ale Constantine je v pohode serial snad ho pickupnu niekde inde a pritvrdia.

      Vymazat
  2. Můžeme tu diskutovat o tom, zda zabodoval nebo ne, ale já náklady na marketing neznám a můžu jen hádat, kolik financí na něj bylo vynaloženo. Možná je Constantine ten případ, kterému stačil dvojnásobek rozpočtu, možná ten, který by musel dosáhnout na 2,5x svého rozpočtu, aby byl výdělečný. A přestože se dá částečně souhlasit s tím, že často jsou primárním ukazatelem úspěchu tržby v USA, tak existuje dostatek příkladů toho, kdy v USA projekt až tak neuspěl, ale ve zbytku světa ano a díky tomu se stal ekonomicky profitabilním. A já bych se úplně nehnal do srovnávání s jinými filmy, navíc ještě od jiného studia. Shrnuto, je to velmi individuální, ať už je řeč o marketingu nebo například poměru tržeb v USA/zbytku světa. Záleží na konkrétním titulu, politice studia atd.. Ale abychom tu předešli další diskusi, tak řekněme, že Constantine nepropadl, ovšem termín "zabodoval" je příliš silné slovo.

    OdpovědětVymazat
  3. Tenhle seriál jsem vzdal od 2 dílu. Největší trapárna byla, že ho kreslí nějaká ženská a jemu je to jedno. Jedí o vykrádání supernaturalu. Pryč s tím.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.