úterý 27. ledna 2015

TOP 5: Nejlepší televizní bitky posledních let - Už se poprali? Jasně, že ano a bylo to skvělé

Špičkové akční scény nejsou doménou jen filmového světa.

Všem, kteří poctivě sledují seriály, je jasné, že už dávno neplatí, že vymazlené vizuální zpracování je vyhrazeno jen pro filmové projekty. Seriály mají čím dál větší rozpočty a na jejich kvalitě se to (většinou) odráží. Ať už je řeč o tricích, hereckém obsazení nebo třeba bojových scénách. A některé seriály to v tomto ohledu zvládají natřít i kolegům ze stříbrného plátna. Vybrali jsme šestici akčních momentů, které jsou prostě skvělé.

5. Hannibal Lecter (Mad Mikkelsen) vs Jack Crawford (Laurence Fishburne)
Kde se porvali: Hannibal

Kdo by čekal, že se onen elegán s vytříbeným vkusem a podivnými choutkami, doktor Hannibal Lecter, umí hodně svižně ohánět. Rádoby umírněný psychiatr je totiž pěkný ranař. A klidně se postaví i agentovi FBI Jacku Crawfordovi, který je pěkný hromotluk. Výsledkem je nezapomenutelná bitka, která se symbolicky odehrála v kuchyni.



4. Gregor Clegane (Hafþór Júlíus Björnsson) vs Oberyn Martell (Pedro Pascal)
Kde se porvali: Hra o trůny
Zhlédnout video

Ve spojení s bitkou "Hora" versus "Rudá zmije" se samozřejmě nejvíce mluví o jejím finále, které bylo pěkně drsné a ne zrovna potěšující pro fanoušky Oberyna Martella. Ale i samotný průběh souboje stojí za pozornost. Elegance Rudé zmije proti hrubé síle Hory, to je záruka velmi pěkné podívané. Ještě o špetku lepší než jakou nabídl střet Brienne z Tarthu a Sandora Cleganea (video).

3. Oliver Queen/Arrow (Stephen Amell) vs Ra´s al Ghul (Matt Nable)
Kde se porvali: Arrow

I v případě tohoto souboje byl šokující hlavně jeho závěr. Ale slušná byla i choreografie celého střetu. Ještě, aby ne, když Ra´s al Ghul platí za jednoho z nejlepších zabijáků světa (v seriálu zaznělo, že úplně nejlepšího, ale tento titul v komiksech drží Lady Shiva). Nebýt tohoto zápasu, z Arrowa by se nám asi nejvíce líbilo měření sil Oliver Queen vs Slade Wilson (video), ale nakonec u nás o fous zvítězila tato bitka.



2. Melinda May (Ming-Na Wen) vs agentka 33 (Ming-Na Wen)
Kde se porvaly: Agents of S.H.I.E.L.D.

Ženy je snadné naštvat. Stačí jen, když si někdo vezme stejné oblečení jako ony a už je oheň na střeše. A co teprve, když si druhá slečna "vypůjčí" váš obličej? To je neuvěřitelná drzost a agentka Melinda May, zvaná Kavalérie, si to nenechá líbit. Své protivnici dá rázně vědět, že to nebyl nejlepší nápad.



1. Lucas Hood (Antony Starr) vs Damien Sanchez (Cedric Stewart) a Nola Longshadow (Odette Annable) vs Clay Burton (Matthew Rauch)
Kde se porvali: Banshee

Video Lucas Hood vs Damien Sanchez
Video Nola Longshadow vs Clay Burton

Popravdě, akční scény v Banshee jsou tak skvělé, že by se jen z nich dalo poskládat samotatné TOP 5. Ale samozřejmě musíme dát šanci i jiným projektům. Přesto je Banshee seriálem, který aktuálně nabízí nejlepší souboje. Ty jsou sice často přepálené, ale choreograficky skvělé, surové, brutální a drsné. Za něco takového by se nemusely stydět ani akční filmy za 150 milionů dolarů (respektive většina z nich za něco podobného mohla být hodně ráda). Je tak těžké vybírat ty nejpovedenější scény, v Banshee jich bylo několik (Kai vs Lucas, Carrie vs Olek...), ale nakonec jsme sáhli po dvou. Prostě nešlo zvolit jen jednu. Plusové body si herci zaslouží i za to, že si většinu záběrů dělají sami, dubléři sice pomáhají, ale jen, když je to opravdu nutné.

Která televizní "řežba" je vaší oblíbenou?

8 komentářů:

  1. Hora vs Rudá Zmije absolutně top, ostatní trapné :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach ne, zase někdo, kdo kouká na Game od Thrones :( Ty lidi jsou všude: (

      Vymazat
    2. A bude jich čím dál víc, Hra o trůny prostě frčí! :)

      Vymazat
    3. Jsme jako mor :-)

      Vymazat
    4. Mor se přežene a potom se na něj zapomene :)

      Vymazat
    5. Na pořádný mor se nezapomene nikdy, dokonce se mu staví pamětní morové sloupy, co vydrželi na mnoha českých hlavních náměstích už staletí.

      Vymazat
  2. Lucas Hood vs. Damien Sanchez řadím mezi úplný TOP.

    K tomu nejlepšímu bych zařadil i rvačky z Hawaii 5-0 mezi Stevem McGarrettem a Wo Fatem.
    https://www.youtube.com/watch?v=p8qoIKkv-Mc
    https://www.youtube.com/watch?v=l2kN_ws4L48 (od 2:15, nikde jsem ji nesehnal celou)

    OdpovědětVymazat
  3. Za mě teda vede Hannibal, ta scéna je prostě parádní!

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.