neděle 18. ledna 2015

Test seriálů 2014/2015: 12 Monkeys - Stanice Syfy nabízí svou verzi 12 opic

Filmové sci-fi z roku 1995 12 opic je povedenou podívanou, která se v konkurenci neztratila. Jak je na tom seriálová verze?


Základní informace

Název: 12 Monkeys
Datum premiéry: 16. ledna 2015
Žánr: Sci-fi/mysteriózní
Stanice: Syfy

Kdo za tím stojí

Tvůrci: Terry Matalas, Travis Fickett
Hrají: Aaron Stanford (Nikita), Amanda Schull (Kravaťáci), Kirk Acevedo (Úsvit planety opic), Noah Bean (Nikita) a další

O co jde

James Cole se vrací z roku 2043 do současnosti, aby se pokusil zastavit virus, který vyhladí sedm miliard lidí. Pomáhá mu lékařka Cassandra Railly. Společně se musí postavit teroristické organizace, která si říká Armáda dvanácti opic.

Klady

V první řadě je nutné si uvědomit, že seriál na film nenavazuje, ale jde si vlastní cestou, je tak lepší nesnažit se oba projekty příliš srovnávat. 12 Monkeys je docela zajímavě působící vědecko-fantastickou podívanou s prvky cestování v čase. Obsazení je složeno ze známých, ale ne vysloveně profláklých a okoukaných tváří. Chemie mezi Aaronem a Amandou funguje, jiskří to mezi nimi. Pokud jde o scénář, tak se zatím zdá, že logické kiksy nebudou nějak časté.

Zápory

Jde o seriál stanice Syfy, která nemá zrovna přehršel peněz, takže se dalo čekat, že trikově to nebude až taková pecka, ovšem i tak si mohli tvůrci dát trošku více záležet na načrtnutí postapokalyptické budoucnosti. Takhle jsme viděli jen pár polorozpadlých domů a to je zhruba tak vše. Je tak těžké držet palce Coleovi, aby mu jeho plán vyšel, když nám nebylo pořádně nastíněno, jak depresivní je jeho svět a život v něm.

Sledovat či nesledovat?

Já do toho jdu. Potenciál tu je.

Verdikt:

Sice bych ocenil, aby první díl působil o něco víc "osudově", aby byl člověk napjatý z toho, jak se bude situace dál vyvíjet. Ale jinak jde na poměry Syfy o slušně zvládnutou záležitost, která nepůsobí příliš "béčkově" (alespoň ve srovnání s jinými seriály této stanice). S cestováním v čase si zatím scenáristé poradili docela dobře, takže logika nedostává zbytečně na holou, herecký ansámbl je fajn, snad je zpracování budoucnosti by mohlo být o něco lepší a špetka napětí navíc by také neuškodila.

Hodnocení: 7/10

1 komentářů:

  1. Hmm pozrel som prve 2 casti a nema to tu pravu atmosferu. Cakal som viac tajomna na strane z buducnosti odkial Cole prichazda a postupne odhalovanie. Neviem ale niekedy mi pride ze tie scenare pisu uplny blbci. Najviac som sa tesil na blazinec ale zrejme Brad Pitt to zahral tak ze ho nikto nikdy neprekona a uz vobec nie serialova postava...5/10..

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.