čtvrtek 25. prosince 2014

RECENZE: Princezna a písař - Vánoční hit Karla Janáka


Výborná štědrovečerní pohádka, která stojí za pozornost.


Každý rok nám Česká televize nabízí novou štědrovečerní pohádku, která se dá považovat za klenot každého roku ČT. Svým způsobem právě štědrovečerní pohádka odráží to, jaký rok veřejnoprávní televize vlastně měla. Letos došla řada na dobrodružnou pohádku Princezna a písař. Jak dopadla?

Není pohádka jako pohádka

Hned na začátku recenze bych se měl asi zmínit o tom, že Princezna a písař je sice označována za pohádku, ale víc než pohádku připomíná dobrodružnou komedii. To ale ještě samozřejmě neznamená, že je to špatně, to vůbec ne. Režisér Karel Janák a scenárista Rudolf Merkner totiž pochopili, že dnešní pohádky musí alespoň vzdáleně připomínat zahraniční dobrodružné filmy, aby zaujaly i teenagerské publikum. To znamená, že mezi ústřední dvojicí musí být vidět jiskření i špičkování, ve snímku nesmí chybět humor ani akce, musí to podbarvovat chytlavá muzika a rozhodně to nesmí vypadat papundeklově. Já se postupně vyjádřím ke svšem těmto aspektům.

Hlavním hrdinou štědrovečerní pohádky se letos stal Matouš Ruml, což byla minimálně pro mě překvapivá volba. Matouš si však se svým písařem poradil dokonale. Dokázal balancovat mezi dobrodružnými scénami a humorem, působil svěžím dojmem a skutečně byl hlavní hvězdou, jakou měl být. Nutno podotknout, že princezna ztvárněná Monikou Timkovou mu zdatně sekundovala. Svým způsobem se ale dá říci, že byla napsána jako Matoušův charakter v ženské verzi. Chová se stejně, mluví stejně, jen je to žena. Přesto to možná i díky této podobnosti oběma hrdinům na obrazovce šlape. Ne natolik, abyste bezmezně fandili jejich vztahu, ale k posouvání děje chemie mezi nimi stačí.

Co se týče humoru, toho je v pohádce habaděj. Nejvíce nám ho servíruje duo Ruml-Timková, dále pak legenda Petr Nárožný. Ten v mnoha scénách podle tvůrců improvizoval a nabízel vlastní nápady, což se dalo poznat například na Rumlově imitaci z úvodu nebo na kocourovi v závěru. V tomto případě hodně záleží na diváckém vkusu, ale mně osobně se po panu Nárožnému v takovýchto rolích stýskalo, takže pro mě byl jasným kladem.

Písař nebou parkourový přeborník?

Co na filmu oceňuji nejvíce, jsou jeho akční scény. Ty jsou totiž na úrovni a režisér Janák dokazuje, že svému řemeslu rozumí. Bojové scény jsou značně zmodernizovány přeskakováním přes překážky a salty, aby se film líbil i mladším divákům. Zde je opět vidět ta snaha přiblížit se dnešní generaci mladého obecenstva namlsaného americkými akčňáky. Opět ale podotýkám, že to filmu neubližuje, ba naopak. Využití těchto moderních prvků pohádce přidává na svižnosti, ačkoli je mi jasné, že starší a konzervativnější diváci tyhle inovace nemusí zkousnout.

Akce je sama o sobě velice dobře nasnímaná, podbarvená vynikající hudbou Ondřeje Brzobohatého i nápaditá a protkaná humorem. Daleko více tedy film funguje v těchto akčnějších pasážích než v těch příběhových. Jak už to tak totiž bývá, když se film v Česku povede po technické i herecké stránce na jedničku, pokulhává scénář. Ano, je to dobrodružná pohádka, takže se některé věci dají prominout, ale přesto si neodpustím několik poznámek.

Samotný komplot trojice zloduchů je plný děr, podvodu na Janka jsou svědky jak strážní tak i jeden z jeho kamarádů a dvorní dáma, přesto nikdo nesvědčí v jeho prospěch. A to jen kvůli tomu, aby se děj mohl ubírat tím správným směrem. Záchrana z bažiny sice ukázána není, ale přesto je těžké uvěřit, že po potopení hlav obou hrdinů byli bez újmy vytaženi oba včas. Odpustit se nedá ani fakt, že postava Jiřího Dvořáka dvacet let hledá viníky smrti královny, ale přesto to vypadá, že se jenom flákal. Nebo co těch dvacet let vlastně dělal, když měl čas si postavit chajdu v bažinách mimo civilizaci? Pátral snad tam? Nakonec až na jednu stopu všechno vyřeší dvojka, která se do toho zapletla v rozmezí dvou dnů?

Verdikt

Princezna a písař je i přes drobné nedostatky ve scénáři vynikající pohádkou. Ty nedostatky se však dají přehlédnout vzhledem k žánru snímku. Od dobrodružné pohádky asi nikdo nečeká, že bude neuvěřitelně chytrá a logická. To, co od ní chceme, nám nabízí ve vrchovaté míře - akci, humor i napětí. Herecké obsazení je bez chybičky, jen ty role jsou občas trochu odflákle napsané. Největšími hvězdami filmu tak jsou Matouš Ruml, výborný Petr Nárožný a skvělý pohádkový záporák Maroš Kramár. Každopádně si s nelehkým úkolem akční pohádky Karel Janák poradil. Akční scény jsou přehledné, výborně natočené i vtipné. Hudba Ondřeje Brzobohatého se dobře poslouchá a po stránce výpravy není co vytknout - exteriéry jsou vynikající, interiéry rovněž. A těch pár nedopracovaných dějových linek se dá odpustit. Jako celek totiž Princezna a písař drží pohromadě a nenudí. Jen je více orientovaná na mladší publikum.

Hodnocení: 8/10

Jak se vám nová štědrovečerní pohádka líbila?   

Foto: Česká televize

7 komentářů:

  1. Asi jsme viděli jiný film. Osobně od štědrovečerní pohádky nechci to, co se nám snaží nacpat do hlavy celej rok. Celkově naprosto hloupej scénář (zde nejde o premisu, která může být hloupá), se špatně napsanejma dialogama (fakt to jiskření jsem neviděl spíše trapnost), ubohejma trikama (proč dělat něco umělého, když se to dá natočit v levnějších exteriérech), strašnejma bojovejma scénana, když souboj na meče nemá choreografii a snaží se to zachránit naprosto nehodícím se saltem vzdat a pak rondat saltem s vrutem, to je spíše k pláči... A z hlediska herců? Nebudu snad polemizovat nad prkeností hlavních představitelů (od princezny v pohádce, čekám, že bude hlavně krásná, případně vtipná, ale dohledávat, kolik je herečce let, že je namaskovaná tak, že vypadá jak 35 letá mamina) či trapností kvalitních herců... Ne tohle opravdu ne 4/10

    OdpovědětVymazat
  2. Bartoška, Nárožný, Kalvoda a Lichý to byly nejsvětlejší herecké výkony. Líbily se mi i kostýmy. Princezna byla sympatická herečka, ale to jak hrála se mi vůbec nelíbilo (to stejný i písař). Já myslel že ten útěk jako začíná nějaký jejich pátrání a putování a ono najednou bažina - znovusetkání otce a syna - pak hromada hlouposti. Nerozhodnost Herkula, to že nechali krále samotnýho s hlavním padouchem. Strašně kostrbatý ukončení tak nějak aby to ukončili. Kocour pobavil, ale to je málo.. Takže tak 2/5 při nejlepší vůli 3 právě za kocoura :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to jsem nezmínil ty hloupý dialogy mezi princeznou a písařem..

      Vymazat
  3. Jestli mám hodnotit za nás všechny s naší rodiny dáváme tomu 5/10. V pohádce se 1 hodinu nic nedělo a za 20 minut se vše vyřešeno. Ano, děj dobrý to se musí nechat.
    Režisér Karel Janák se malinko nechal unést akčními scénami.
    Sama jsem teenager a akční scénky jsem moc neocenila. Dobře, beru jednu dvě, ale hodinu někam utíkat?
    To by bylo asi vše.

    OdpovědětVymazat
  4. jednoduše a stručně - strašná nuda! hezké kostýmy i prostředí, ale to je asi tak všechno ... celou dobu se tam nic nedělo, navíc mi pár věcí přišlo fakt směšných, jako když byli princezna s písařem na útěku a chodili si jen tak po ulicích a nikdo se ani nezastavil, nebo když písař vyhrál souboj tím, že se tam celou dobu ohání mečem a pak dá týpkovi pěstí a ten spadne na zem ... ty souboje byly všeobecně slabou stránkou celé pohádky a nezasmála jsem se teda ani jednou, bohužel :( doufám, že ta dnešní bude lepší, poslední roky to tak aspoň bylo ...

    OdpovědětVymazat
  5. Mně se tahle pohádka zase tolik nelíbila. Osobně bych dala tak 5/10. Nenadchne, ani neurazí. Prostě šedý průměr.
    Co se dá vyzdvihnout, je určitě Matouš Ruml a exteriéry. Na to se koukalo krásně a Ruml si toho svého nablbého floutka parádně užíval.
    Co se mi ale vůbec nelíbilo byly kostýmy. Proboha, kterej blb to navrhoval? Takové hnusné paruky aby jeden pohledal. O podmalování očí černou tužků u padouchů snad ani nemluvě... Eine große Katastrofe... Druhý výrazným záporem byla princezna. Nemyslím tedy její představitelku, ale napsaný charakter. Takhle otravnou princeznu už jsem dlouho neviděla. Popravdě jsem doufala, že ji písař hned na začátku shodí ze střechy, ale toho mi samozřejmě nebylo dopřáno.
    U čeho jsem rozpolcená, jsou triky. Skákání přes střechy, kotouly... Řemeslně to bylo provedeno sice dobře, ale v české pohádce to na mě působilo nepatřičně.
    O zápletce jako takové se ani nemá cenu zmiňovat, ta byla děravá až hrůza. Přes Přibíka, po královo naprosto idiotské odhalení padouchům, že ví, že zavraždili královnu... Ale na druhou stranu loňský Duch nad zlato byl ještě blbější, takže se to dá tolerovat.
    Když to vezmu jako celek, tak pohádka měla své slabší i silnější momenty (hlavně vtípky), ale nijak výrazněji se mezi již natočené pohádky nezapíše. Ale na nudná nedělní odpoledne to je dobrej zabiják času.

    OdpovědětVymazat
  6. Scénář byl opravdu ostudný. Je velmi obtížné vysvětlit dětem, jak může jeden člověk vytáhnout dva dospělé kompletně ponořené v bažině. Následně je vysléct, umít, oprat jim šaty, znovu jim navléct spodní prádlo a uložit je do postele. Je to očividně nad lidské síly. Potom se ale nabízí otázka proč někdo, kdo má nadlidské síly, hledá dvacet let lupiče. Na druhou stranu, po delší době pohádka, která pobaví i menší děti.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.