sobota 27. prosince 2014

RECENZE: Láska na vlásku - Na Slovensku po slovensky!


Napravili bratia Slováci pachuť v ústech po českých rybách?

Letos Česká televize na vánoční svátky připravila hned tři premiérové pohádky. Ta štědrovečerní podle mého názoru dopadla nejlépe, ta na Boží hod nejhůře a ta na Štěpána někde uprostřed. Jak si nová slovenská výpravná pohádka vede u českého publika?

Koncentrovaná nuda

Láska na vlásku využívá tradiční pohádkový příběh Prince a chuďase, v němž jde o záměnu dvou identických dospívajících mužů. Jako bonus tvůrci přihodili hrozbu tureckého útoku, a tak se místní princ musí oženit se svou neapolskou nevěstou, aby ochránil svou zem. Jenomže jak už to tak bývá, princ se ženit nechce a už vůbec se mu příčí být věčně zavřený na hradě. Naštěstí se mu do cesty připlete kovářský synek, jenž zase prozměnu nechce být pouze kovářem. Oba si vymění svá místa a zamilují se do předurčených nevěst toho druhého. Nakonec všechno dobře dopadne a jsou hned dvě svatby.

Je to celkem jednoduché a zřejmě i svižné, že? Bohužel slovenská produkce z toho udělala téměř dvouhodinový film, který bohužel vzhledem k natáhnuté stopáži nenabízí i natáhnutý děj. A tohle je základním kamenem úrazu Lásky na vlásku. Celou první hodinu se nic moc neděje, pouze sledujeme zdlouhavé představování charakterů, které postrádá jakoukoli šťávu. Až na dva souboje a jednu naháněčku na tržišti se v pohádce téměř nic neděje. Vše je odbyto zdlouhavými nudnými dialogy. Až na prince a kováře nedochází ani k žádnému většímu vývoji charakterů, všichni jsou takoví nemastní neslaní. A to vlastně platí o téměř celé pohádce.

Alespoň trochu zajímavé to začne být až ve chvíli, kdy jsou oba hrdinové vyměnění a začínají se zamilovávat do dívek toho druhého. Nejlepší na celé pohádce je poslední desetiminutovka, která díky dobrému hudebnímu podkresu i dynamičtější naraci konečně působí svižně. Škoda, že se to nepřeneslo na celou pohádku, která se k této desetiminutovce doslova vleče po kolenou.

Chce to víc stříhat

Co se týče výpravy, nedá se nic moc vytknout. Pohádka má jisté produkční kvality, herci také nejsou zase tak moc zlí. Jen Celeste Buckingham působí z celého ansáblu nejhůře, přestože ve filmu stráví asi patnáct minut. Přitom nemá téměř žádné repliky a její herectví spočívá v jediném výrazu tváře.

Lásce na vlásku ubližuje především střih. Celé to mělo být alespoň o půlhodinu kratší. Scény jsou příliš zdlouhavé a buď v nich zaznívají nezáživné dialogy nebo se v nich vůbec nemluví a úřadují pouze dlouhé pohledy praktikované například v upírském Stmívání. Filmu nepomáhá ani absence humoru. Jsou tu sice jisté náznaky, ale žádný fór se pořádně neuchytí. To v kombinaci s nudnými a dlouhými scénami Lásku na vlásku zabíjí nejvíce.

Verdikt

 Láska na vlásku je po dlouhé době velkou slovenskou výpravnou pohádkou a je to znát. Po stránce výpravné je pohádka dobře natočená. Bohužel stopáž je příliš dlouhá, celým filmem se pronudíte a teprve posledních deset minut působí svižněji. Pohádka také bohužel velice špatně pracuje s prvkem zla. Proradný hvězdář v podání Tomáše Matonohy (divně nadabovaného do češtiny) ve filmu nemá příliš prostoru a jeho úklady jsou spíše bezzubé než zlověstné. Doprovod princezny také nepředstavuje nějaké větší ohrožení. Nejvíc pak zamrzí fakt, že i když se hodinu a půl k něčemu prokousáváte, odhalení a potrestání zloduchů je až moc odfláknuté. O odhalení proradného hvězdáře se v jedné větě postará voiceover a odbyté je i potrestání princeznina doprovodu. Hlavou vám bude vrtat i to, jak je možné, že si princezna nevšimla, když jí jedna žena z doprovodu asi deset kroků od ní vypila údajný nápoj lásky.

Z těchto scén bohužel čiší lenost tvůrců trochu rozvinout děj a doplnit jej o další obrazy, což je vzhledem ke vší té vatě okolo v první hodině zarážející. Jedná se tedy o nudný průměr. Jak už jsem se ale zmínil, jde o po dlouhé době první výpravnou pohádku na Slovensku, tak je možné, že ty další budou lepší. Jako odrazový můstek novodobé slovenské pohádkové tvorby Láska na vlásku stačí.

Hodnocení: 5/10

Co na slovenskou výpravnou pohádku říkáte vy? Líbila se vám více než ty dvě české? 

Foto: RTVS

12 komentářů:

  1. S Vaší recenzí nesouhlasím. 5/10? Jestli si správně vzpomínám pohádka Princezna a písař měla 8/10. S toho vyplývá že pohádku Princezna a písař byla lepší. S tímhle verdiktem nesouhlasím.

    OdpovědětVymazat
  2. Môžem sa opýtať, či to na ČT išlo v češtine alebo slovenčine?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V češtině.

      Vymazat
    2. ČT to vysílala v češtině a bylo to opravdu dílo - nesympatický výběr dabérů a dost často mizerná synchronizace. Po 15. minutách jsem rezignoval a sáhl po slovenském znění.

      Vymazat
    3. Můžu se zeptat, kde je pohádka na stažení ve slovenštině? :)

      Vymazat
  3. U nás v rodině jsme obdivovali herecký výkon hlavního představitele, u kterého se mi občas zdálo, že k nám přicestoval odněkud z L.A. bSaR

    OdpovědětVymazat
  4. Dobra recenzia, suhlasim hlavne s tou Celest..
    Ale 5/10 sa mi zda v porovnani s inymi hodnoteniami priliz krutee...
    A smutne ze na CT to muselo ist predabovane :(

    OdpovědětVymazat
  5. "Celou první hodinu se nic moc neděje, pouze sledujeme zdlouhavé představování charakterů, které postrádá jakoukoli šťávu. Až na dva souboje a jednu naháněčku na tržišti se v pohádce téměř nic neděje. Vše je odbyto zdlouhavými nudnými dialogy. Až na prince a kováře nedochází ani k žádnému většímu vývoji charakterů, všichni jsou takoví nemastní neslaní."

    Tato brilantní recenze boří dějiny vnímání filmu, bravo!

    OdpovědětVymazat
  6. Naozaj to bola nuda,ale to vedel kazdy co sleduje nasu bohatu kinematografiu,celeste nie je herecka a mame aj krajsie a milsie herecky spevacky, ale biznis je biznis ze ? Nehovoriac o dabingu,ta cestina bola fakt nasilu, niet nad klasiky, toto su uz len posledne pokusy ako zabit zaner rozpravkovy.

    OdpovědětVymazat
  7. Mohlo to být kratší, ale nechápu, že Matonohu musel v českým znění nadabovat někdo jiný, bylo to opravdu divné. Ale plus je, že aspoň na konci Celeste zpívala písničku česky.

    OdpovědětVymazat
  8. Prosim vas taketo odpady ake boli natocene,to je proste strasne..Ako moze byt pouzita veta v rozpravke,kvazi v dobe stredoveku..ze..ide si robit karieru..Preboha ,nech sa spametaju..a herci ,proste odpad

    OdpovědětVymazat
  9. Pohádka je pěkná,ale asi tak po půl hodině mě hned napadlo, že je podobná (Princ a chuďas s R. Skamene).Takže jsem již do předu tušila, co bude následovat 😀.Jinak taktéž jako již ostatním mrzí mě, že je předabována 🤷‍♀️😒

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.