pátek 19. prosince 2014

Hvězdy našeho mládí: Sám doma - Co dělají a jak vypadají herci ze skvělé vánoční komedie?

Nejúspěšnější vánoční film všech dob už je klasikou, která prostě ke svátkům patří. Od premiéry uběhlo už 24 let a představitel hlavní role se tak velmi výrazně změnil. A nejen on.

Snímek, jehož režii obstaral Chris Columbus, se stal ve své době třetím nejvýdělečnějším filmem a stále patří nejúspěšnějším komediím. Při rozpočtu 18 milionů jich vydělal skoro 477.

Projekt se v roce 1992 dočkal jednoho povedeného pokračování s původním obsazením. Dvojka sice recyklovala zápletku z jedničky, ale pořád uměla pobavit. Finančně nebyl film tak úspěšný, ale studiu rozhodně vrásky na čele nezpůsobil (rozpočet 20 milionů, tržby téměř 359 milionů). Následovaly ještě tři díly, které se ale kvalitou prvním dvěma filmům ani zdaleka nepřiblížily.

Maculay Caulkin/Kevin McCallister

Macaulay se po premiéře Sám doma stal jednou z nejúspěšnějších dětských hvězd vůbec. To potvrdil i díky pokračování, jenže poté už se mu tolik nedařilo. Objevil se sice v několika snímcích (Louskáček, Sám doma a bohatý), ale žádný se nestal zrovna trhákem. A tak si Culkin dal do roku 2000 od herectví pauzu. Poté se k řemeslu vrátil, ale nejdříve v divadle. Pochvalu od kritiků mu přinesl výkon v seriálu Will a Grace a recenzenti ocenili také to, co předvedl ve filmu Černá ovce (2004). Věnuje se i seriálům, jeho hlas byl slyšet v Robot Chicken a zahrál si v ceněném projektu Kings. Pokud jde o filmy, tak zatím jeho posledním je The Wrong Ferarri z  roku 2011. Do roku 2006 chodil s Milou Kunis, aktuálně žije s herečkou Jordan Lace Price. Culkin je zlobivý hoch, v roce 2004 byl zatčen za držení omamných látek. Herec byl velmi dobrý kamarád se zpěvákem Michaelem Jacksonem (objevil se v jeho videoklipu Black or White). Přestože se vyrojily zvěsti, že jejich vztah není jen přátelský, Culkin rázně popřel, že by se Jackson choval nevhodně.

SOUVISEJÍCÍ: HVĚZDY NAŠEHO MLÁDÍ: CO DĚLAJÍ A JAK VYPADAJÍ HERCI ZE SERIÁLU WILL A GRACE

Catherina O´Hara/Kate McCallister

Catherine patří k nejvýznačnějším kanadským herečkám, v době natáčení Sám doma už za sebou měla spoustu rolí (Po zavírací době, Beetlejuice). A nabídky se hrnuly i poté. Kromě jiného se objevila například v filmech Wyatt Earp (1994),  The Life Before This (za který získala cenu Genie Award) nebo Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod (2004). K vánoční tématice se vrátila s Přežít Vánoce (2004). Vidět jsme ji mohli v seriálech (Studio 30 Rock) nebo v improvizačním britském pořadu Whose Line Is It Anyway?. Za roli v televizním filmu Temple Grandinová (2010) se dočkala nominací na Emmy, Screen Actors Guild Award a Satellite Award. Catherine se věnuje i dabingu (Za plotem, Frankenweenie: Domácí mazlíček). V roce 2010 promluvila na závěrečném ceremoniálu Olympijských her ve Vancouveru. Catherine se věnuje i zpěvu, stejně jako její sestra, což je známá zpěvačka a autorka Mary Margaret O´ Hara. Od roku 1992 je Catherine vdaná za Bo Welche, mají spolu syny Matthewa a Lukea.

John Heard/Peter McCallister

John se po Sám doma objevil v množství filmů, přestože obvykle ve vedlejších rolích. Například jsme ho mohli vidět v Případu Pelikán (1993), S nasazením života (1993) nebo Mí drazí Američané (1996). Po roce 2000 získal party v projektech jako Záchranáři (2006), The Great Debaters (2007) nebo Šťastlivci (2009). Cizí mu nejsou ani seriály (Vincentův svět, Útěk z vězení nebo Taková moderní rodinka). Za výkon v Rodině Sopránů obdržel nominaci na Emmy. V posledních letech si zahrál i v dost svérázných titulech (Žralokonádo). John byl několikrát ženatý, ze dvou vztahů má tři děti. V roce 1991 byl zatčen za napadení své tehdejší ženy Melissy Leo. Teď už ale seká dobrotu.


Joe Pesci/Harry

Držitel Oscara za film Mafiáni (1990) má na kontě hromadu skvělých filmů. Od Zuřícího býka (1980) až po sérii filmů Smrtonosná zbraň. Velmi chválený byl jeho výkon ve filmu Bdělé oko veřejnosti (1992), je tak škoda, že titul není příliš známý. V roce 1995 potřetí spolupracoval s Robertem De Nirem a režisérem Martinem Scorsesem na filmu Casino. Původně si měl zahrát také v akční vánoční komedii Rolničky, kam se podíváš (1996), ale nakonec roli získal Sinbad, kvůli tomu, že fyzicky byl pro Arnolda Schwarzeneggera přece jen zdatnějším soupeřem. V roce 1999 se Joe rozhodl, že si dá pauzu od filmového herectví, vrhl se na hudební kariéru a muzikály. Ve filmech se od té doby objevuje sporadicky, například byl k vidění ve filmu Robert De Nira Kauza CIA (2006) nebo v Hnízdu neřesti (2010). Pesci je aktuálně sám, je třikrát rozvedený. A není divu, jedna jeho bývalá žena, herečka a modelka Claudia Haro byla odsouzena za dva pokusy o vraždu, když si najala zabijáka na svého bývalého manžela, kaskadéra Garretta Warrena. Toho zasáhly čtyři kulky do obličeje a vrchní poloviny těla. Přežil, ale přišel o oko.

Daniel Stern/Marv

Daniel se v devadesátých letech objevil ve spoustě projektů, ale většina z nich díru do světa neudělala. Zahrál si v bijáku Blázniví fandové (1996) nebo černé komedii Šest pohřbů a jedna svatba (1998), ale postava Marva zůstala nepřekonána. Přesto ale, když mu byla nabídnuta možnost vrátit se ve čtvrtém dílu Sám doma, odmítl a my se mu nedivíme. Pokud jde o seriály, tak jeho hlas provázel diváky oblíbeným projektem Báječná léta. Stern si také dospělou verzi hlavního hrdiny Kevina Arnolda zahrál. Daniel se často věnuje dabingu (Dilbert), byla mu nabídnuta role v animovaném seriálu Tatík Hill a spol., nakonec ale nedošlo k dohodě na platu. V posledních letech se Daniel objevil ve filmech Vyfič! (2009) nebo Tři dny ke svobodě (2010), nedávno jste si ho mohli všimnout v chváleném seriálu Manhattan. Ve volném čase se herec věnuje sochařství, rád pracuje s bronzem.

Roberts Blossom/Marley

Roberts si po Sám doma, kde ztvárnil na první pohled děsivého, ale v reálu milého souseda, zahrál v komedii Doktor Hollywood (1991), v televizním filmu Vrah z Heartlandu (1993) a jeho finální prací byl western Rychlejší než smrt (1995). Poté se rozhodl věnovat se psaní (hlavně poezie). V roce 2000 se objevil v dokumentu Full Blossom: The Life of Poet/Actor Roberts Blossom. Roberts byl dvakrát ženatý, naposledy s Marylin Orshan Blossom, se kterou byl až do její smrti v roce 1982. Z prvního manželství má herec syna Michaela, z druhého dceru Deborah. Herec zemřel v roce 8. července 2011 vinou mrtvice. Bylo mu 87 let.

Také si nedokáže představit Vánoce bez Sám doma?

5 komentářů:

  1. Skoda, že to Culkin nezvladl, ale filmy jsou velmi povedené, stejne tak dabing.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale zvládl, neudělal nic fatálního, a peníze mu taky ještě nejaké zůstali.
      Porovnej to s ženskýma hvězdičkama, ty dopadly často mnohem hůř.

      Vymazat
    2. Jóóó, jó taky si užil zaučování pár špičkových hereček, prostě kvalitní životní výkon.

      Vymazat
  2. Videl jsem jen pulku,desna kravina.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.