pátek 20. června 2014

Hvězdy našeho mládí: Co dělají a jak vypadají herci ze seriálu Will a Grace

Sitcom, který byl nejsledovanějším televizním komediálním projektem v letech 2001 až 2005, si sice vysloužil kritiku za to, jak znázorňoval homosexuály, ale také se chlubí 83 nominacemi na ceny Emmy. Šestnáct si jich odnesl.

Seriál Will a Grace se začal vysílat na stanici NBC 21. září 1998 a skončil 18. května 2006. Dočkal se celkem 8 sezón a dohromady byla odvysíláno 184 epizod. Ve své době šlo o nejúspěšnější projekt s gay postavami v hlavních rolích.

Zpočátku to ale na velký úspěch nevypadalo, seriál se nejdříve dočkal kritiky, že jde jen o "gay verzi Seinfielda" nebo mu byla vytýkána až přílišná podobnost se seriálem Ellen. Ovšem postupem času se názor měnil a jak bylo řečeno, seriál byl na Emmy nominován celkem v 83 případech, odnesl si 16 cen a jeho předposlední řada byla nominována na Emmy 15x (rekord je 16 nominací v jednom roce, ten drží The Larry Sanders Show).

Ovšem, přestože jde o sitcom, tak zákulisí nebylo často tak veselé. Především proto, že stanice NBC a tvůrci/výkonní producenti David Kohan a Max Mutchnick se několikrát dostali do sporu. Nejdříve během prvních čtyř sezón vznikl finanční deficit, kdy zdroje nestačily na pokrytí produkčních nákladů a později Kohan a Mutchnick vyjádřili nespokojení s tím, jaký podíl měli získat za prodej práv. Došlo i na žalobu (NBC zase podalo protižalobu), vyústilo to v to, že čtyři roky zmínění tvůrci na projektu nepracovali. Vrátili se až v poslední řadě. Vše ale nakonec skončilo vyrovnáním, kdy NBC vyplatila dvojici 49 milionů dolarů (žaloba byla na 65 milionů dolarů).

Eric McCormack/Will Turner

Představitel homosexuálního právníka Willa Eric McCormack začínal v divadle, dokonce opustil univerzitu, aby se mu mohl naplno věnovat. V devadesátých letech minulého století přesídlil do Los Angeles, kde získával především menší role (například v Ally McBealové). V roce 1998 přišel zlom díky sitcomu Will & Grace, za který v roce 2001 získal prestižní cenu Emmy. Po skončení natáčení seriálu se znovu vrhnul na prkna, která znamenají svět a také se věnoval produkci (Lovespring International). V roce 2008 si pak Eric zahrál v televizním filmu Kmen Andromeda na motivy románu Michaela Crichtona. V následujících několika letech se objevil v několika filmech a seriálech, ale často nešlo o příliš výrazné role. Ta přišla až v roce 2012 díky tomu, že byl obsazen jako hlavní postava v seriálu  Prozíravost. Herec se v roce 1997 oženil s Janet Leigh Holden, v roce 2002 se jim narodil syn Finnigan. Eric spolupracuje s množstvím charit a podporuje stejnopohlavní manželství. Mimochodem, je to také nadaný zpěvák, například během zápasu NHL v roce 2004 zapěl americkou i kanadskou (Eric pochází z Kanady) hymnu.

Debra Messing/Grace Adler

Stejně jako Eric, i Debra se nejdříve tak trošku protloukala, pokud šlo o hereckou kariéru (Policie New York), ale pak přišla šance zahrát si Grace ve Will & Grace. Role ji přinesla nejen slávu, ale také cenu Emmy (a samozřejmě dostatek peněz na kontě, ale to už je jiná pohádka). Také byla v roce 2002 vyhlášena jedním z padesáti nejkrásnějších lidí světa časopisem People a o rok později ji časopis TV Guide vybral jako nejlépe oblékanou ženu. Během natáčení Will & Grace se objevovala i ve filmech (Holywood v koncích, Riskni to s Polly), ale zájem o ni nepoklesnul, ani, když padla poslední klapka sitcomu. V roce 2007 byla za výkon v minisérii Odložená žena nominována na Emmy (projekt se dočkal celkem deseti nominací). O tři roky později získala jednu z hlavních rolí v seriálu Wright vs. Wrong, ale ABC se nakonec rozhodlo projekt nevysílat. O rok později si ale Debra spravila chuť díky muzikálovému seriálu Smash (sama se zpěvu občas věnuje), který se dočkal dvou řad. Aktuálně připravuje film Like Sunday, Like Rain a hraje v divadle. Poté, co se v roce 2011 rozvedla s hercem a scenáristou Davidem Zelmanem (v roce 2004 se jim narodil syn Roman), se dala dohromady s kolegou ze seriálu Smash jménem Will Chase.

Megan Mullally/Karen Walker

Počátek kariéry Megan se příliš nelišil od toho, co si prožili její kolegové. Z Chicaga přesídlila do Los Angeles, zkoušela své štěstí v divadle (často v muzikálech, je nadaná zpěvačka, jejím debutem na Broadwayi byla Pomáda), v reklamách a na nájem si vydělávala díky menším rolím v různých seriálech (Seinfield). Slávu jí ale přinesl až Will & Grace, kde ztvárnila roztomile sobeckou Karen. Za roli byla pětkrát nominována na Emmy a dvakrát ji získala. V období 2000 až 2003 byla také každoročně nominována na Zlatý glóbus. Po ukončení Will a Grace rok moderovala vlastní talkshow The Megan Mullally Show a docela se jí dařilo v reklamách. Nezapomněla ani na seriály, i když se obvykle objevovala ve vedlejších (ale výrazných) rolích. Vidět jsme ji mohli například v Jak jsem poznal vaši matku, Studio 30 Rock a blýskla se v povedeném sitcomu Parks and Recreation. Výraznější roli získala v seriálu Breaking In. Pokud jde o filmovou kariéru, tak jsme ji mohli vidět například v nezávislém filmu Králové léta. Megan se nadále věnuje divadlu a také hudbě. V devadesátých letech byla vdaná za hledače talentů Michaela Katchera, ale s ním se rozvedla. V roce 2000 potkala Nicka Offermana, kterého si o tři roky později vzala. Nick si zahrál v seriálu Will & Grace a Megan zase v Parks and Recreation, kde ztvárnila jeho šílenou exmanželku. V roce 1999 o sobě prohlásila, že je bisexuálka, ale později se přiznala, že nikdy neměla sex s ženou, že byla spíše zmatená a je heterosexuálka. Nadále ale věří, že láska není limitována pohlavím.

Sean Hayes/Jack McFarland

Sean začal svou kariéru jako pianista a hudební režisér v divadle. Ale v roce 1995 přesídlil do Los Angeles, aby nakopl svou hereckou kariéru. Začínal v reklamách a jako stand-up komik. Díky tomu, že v roce 1998 zazářil v nezávislém filmu Billy´s Hollywood Screen Kiss si ho všimnuli producenti a obsadili ho do Will & Grace. Jeho role mu přinesla šest nominací na Zlatý glóbus a sedm nominací na Emmy (hned tu první proměnil). I on se během natáčení oblíbeného sitcomu ukázal v jiných projektech (pracoval například na Jako kočky a psi nebo seriálech Studio 30 Rock či Scrubs: Doktůrci) a jako výkonný producent se podílel na reality show věnované sitcomům Situation: Comedy. Produkci se věnoval i nadále a dokonce společně s kamarádem z vysoké Toddem Milinerem založili produkční společnost Hazy Mills Productions. Vrátil se také k divadlu a za roli v muzikálu Promises, Promises byl nominován na cenu Tony. Z jeho zatím posledních filmových projektů můžeme jmenovat Tři moulové a k sitcomům se vrátil díky seriálu Sean Saves the World, který nebyl špatný, ale nakonec byl zrušen a z původně plánových 18ti epizod bylo natočeno jen 15. V seriálu si s ním zahrála Megan Hilty, se kterou se setkal už během natáčení Smash. Sean se dlouhé roky odmítal bavit o své sexuální orientaci, ale v roce 2010 přiznal, že je gay. V minulém roce obdržel čestný doktorát z Illinois State University.

Sledovali jste Will & Grace nebo to nebylo nic pro vás?

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.