středa 5. listopadu 2014

TOP 5: Herci, kteří dostali za své role překvapivě málo peněz

Obvykle slýcháme zprávy o tom, že ten či ten herec dostal za účast ve filmu takovou sumu, že ti méně odolní/závistivější z nás omdlévají. Mluvíme tu o částkách v řádu desítek milionů dolarů. Ovšem, ne vždy herci obdrží šek, za který si mohou koupit pár hradů a možná nějaký ten ostrov na Havaji.


5. Chris Evans - 300 tisíc dolarů za Captain America: První Avenger (2011)

Rozpočet filmu: 140 milionů dolar
Tržby: 370,57 milionů dolarů

Marvel je proslulý tím, že škudlí. Tedy, jen pokud nejde o Roberta Downeyho Jr., kterému klidně dá padesát milionů dolarů za roli. Chris Evans se tak musel spokojit s 300 tisíci dolary za titulní roli v Captain America: První Avenger. Podle nás by si herec zasloužil přece jen o něco více. Už jen kvůli tomu, jak musel dřít v posilovně, aby měl postavu hodnou komiksového hrdiny.

4. George Clooney - 120 tisíc za Dobrou noc a hodně štěstí (2005)

Rozpočet filmu: 7 milionů dolarů
Tržby: 54,64 milionů dolarů

George si ve vysoce ceněném politickém dramatu Dobrou noc a hodně štěstí nejen zahrál, ale také ho režíroval a podílel se na scénáři. Měl tak s projektem hromadu práce. Ovšem, nežádal za to nikterak horentní sumu. Spokojil se se 120 tisíci dolary. A určitě nelitoval. Konto mu sice nabobtnalo jen mírně, ale podílet se na projektu, který se dočkal šesti nominací na Oscara, to také není k zahození.

3. Barkhad Abdi - 65 tisíc dolarů za Kapitána Phillipse (2013)

Rozpočet filmu: 55 milionů dolarů
Tržby: 218,79 milionů dolarů

Tady je to pochopitelné, Barkhad Abdi je hereckým nováčkem (ovšem, jak ukázal, velmi talentovaným), takže je jasné, že mu studio nebude cpát miliony za to, že se ve filmu objeví. Na druhou stranu, pokud si uvědomíme, že si Tom Hanks přišel na 50 milionů dolarů (plat + bonusy), tak nezní 65 tisíc zase tak skvostně. I když my bychom to brali, ne, že ne.

2. Jonah Hill - 60 tisíc dolarů za Vlk z Wall Street (2013)

Rozpočet filmu: 100 milionů dolarů
Tržby: 392 milionů dolarů

Film Martina Scorseseho se sice točí kolem moci peněz a jak s nimi hýřit, ale Jonah Hill si rozhodně díky mzdě za svou roli nekoupil luxusní jachtu a tři nové bouráky do své garáže. Za účast ve Vlkovi z Wall Street dostal pouhých 60 tisíc dolarů. Určitou útěchou mu ale jistě bylo to, že se dočkal nominace na Oscara. Mimochodem, i Leonardo DiCaprio se uskromnil. Je zvyklý klidně na dvacet milionů za roli, ale tentokrát jich dostal "jen" deset. To pro Jonaha jistě byla další útěcha, ehm.

1. Jim Carrey - 0 za Yes Man (2008)

Rozpočet filmu: 70 milionů dolarů
Tržby: 223,24 milionů dolarů

Jim Carrey nedostal za film Yes Man nic. Respektive nakonec si přišel na více než slušné peníze, ale jeho plat byl velká baculatá nula. Souhlasil totiž s tím, že se vzdá mzdy výměnou za podíl z potencionálního čistého zisku ve výši 36,2 %. To sice může znít lákavě, ale nikdy nevíte, kolik film vydělá (pokud vůbec něco), takže to byl svým způsobem risk. Běžnější je, že si herci řeknou o určitou pevnou částku + procento z tržeb, ne pouze o to druhé. Ale Jimovi to vyšlo. Nakonec si odnesl 35 milionů dolarů.

Co si vůbec myslíte o výši platů herců? Dostávají moc, akorát, málo?

3 komentářů:

  1. Dostávají strašně málo, takže až jim platy zvýší, těším se, že mně konečně taky objeví :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Odpovědi
    1. To nemohu nikdy vypátrat, ale například za Avengers dostal něco mezi částku mezi 2 - 3 miliony.

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.