úterý 4. listopadu 2014

Téma: Šest věcí, které najdete v (téměř) každém seriálu

Trendem dnešní doby je recyklování. Nejen pokud jde o odpad, ale také v případě zápletek. A tak se v mnoha seriálech opakují velmi podobné situace. Je skoro jisté, že se určité události odehrají ve spoustě televizních projektů. Vybrali jsme několik těch, které trknou do oka nás.


Ne a ne, telefon prostě zvedat nebudu

Skoro se divíme, že si hrdinové v seriálech ještě telefonují. Je totiž na 99,9 % jisté, že pokud se pokusí někoho kontaktovat skrze mobilní telefon, spadne hovor do hlasové schránky. Je jedno, jestli voláte ve dne nebo v noci, prostě zazní fráze: "Dovolali jste se tomu/té, zanechte vzkaz...". V USA je zřejmě, na rozdíl od naší domoviny, moderní sázet na hlasovou schránku. A je to pěkně otravné.

Nedejte na první dojem, je to vlastně sympaťák

V hromadě seriálu narazíte na postavu, která rozhodně není sympatická. Naopak, jde o bručouna, který neustále hlavního hrdinu kritizuje, zdánlivě mu hází klacky pod nohy, prostě mu jde po krku. Jenže opak je pravdou. Onen člověk se vlastně snaží ústřední postavě pomoci, jeho chování je prostě jen formou drsné lásky. Také je obvyklé, že tato osoba si prošla nějakým traumatem, díky němuž k ní nakonec divák cítí větší sympatie, přestože zpočátku jí nemohl přijít na jméno.

Smrt je jen dalším začátkem

Bývaly doby, kdy byl divák smutný, pokud zemřela jeho oblíbená televizní postava. Ale v posledních letech je časté, že když nějaká postava skoná, tak to nemusí nic znamenat. Scenáristé přijdou s nějakým způsobem, jak ji přivést zpět. K podobným událostem hodně docházelo v takzvaných mýdlových operách, ale aktuálně se to děje v mnoha jiných žánrech. Například třetí řada American Horror Story (recenze), byla v tomto ohledu hodně úsměvná. Ale je spousta jiných seriálů, ve kterých se mrtvá postava vrátila.

Žádná rovnost pohlaví

Jestliže v seriálu dojde k nějaké katastrofě, během které zemře spousta lidí, tak se dá očekávat, že skoná mnohem více mužů, než žen. Ať už jde o například tornádo, zemětřesení nebo třeba střelbu maniaka do davu, je obvyklé, že to většinou schytá více zástupců mužského pokolení, než ženského. A pokud tedy už nějaká dívka musí zemřít, tak je to obvykle rychlé a svým způsobem milosrdné, ale u pánů je to zdlouhavější a více trpí.

Barman, který vše rád komentuje

Postavu barmana/kuchaře/správce domu atd., která nehraje v hlavních dějových linkách žádnou důležitou roli, ale přesto se objevuje ve spoustě epizod, najdete v hromadě sitcomů. Neustále se pohybuje na pozadí, moc toho nenamluví, ale čas od času vpadne do dialogu hlavních postav a pronese nějakou více či méně vtipnou hlášku. Když má postava štěstí, dostane jednou za 50 dílů scénu, která se točí kolem ní, ale jinak nemá jinou funkci, než komentovat dění (ale pokud jsou její hlášky zábavné, rozhodně nám nevadí).

Ať jste, kde jste, někdo vás načape

Zahýbat se nevyplácí. Alespoň v seriálech ne, protože, když náhodou nějakou zadanou postavu napadne, že by se měla s někým muchlovat, tak je nad slunce jasné, že je nachytá ta nejméně vhodná osoba. Případně může být daný charakter svobodný, ale ve vztahu je naopak ta či ten, kterou ocumlává. Pak je jasné, že se zpoza rohu vynoří její/jeho partner. Variací je hodně, ale faktem je, že pokud si dvě postavy vyměňují tělesné tekutiny, určitě se ve dveřích dříve nebo později objeví někdo, kdo danou situaci zkomplikuje.

Které seriálové klišé je podle vás nejčastějším?

2 komentářů:

  1. Největším klišé jsou podle mě románky mezi hlavními hrdiny. Tím ale nemyslím vztahové seriály, ale třeba různé krimi, drama nebo komedie. To se pak klidně stane, že třeba po třech řadách bez jakéhokoliv náznaku jsou během dvou epizod v posteli a za chvíli se třeba zase rozejdou. Nemám nic proti tomu, když se ten vztah začne postupně rozvíjet, třeba i od půlky seriálu, ale takové ty obraty o 180stupnů v prvním díle nové řady (když už scénáristi nevěděli s čím šokovat), tak to mě štve.

    OdpovědětVymazat
  2. Serou me komicky nedorozumeni,kdyz se postavy chovaj jak idioti a slo by to vyresit jednou vetou.Napr.Pratele.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.