pátek 28. listopadu 2014

Hvězdy našeho mládí: Superman - Jak vypadají a co dělají herci z komiksového seriálu?

Je to pták? Je to letadlo? Ne, ne, je to Dean Cain jako Superman.


Mladší ročníky to asi překvapí, ale komiksové seriály nejsou jen záležitostí posledních let. Na obrazovkách se superhrdinové z kreslených sešitů prohánějí už dekády. A byl mezi nimi samozřejmě i Superman.

Ten byl hlavním hrdinou ve stejnojmenném (alespoň v českém jazyce, v USA byl seriál známý jako Lois & Clark: The New Adventures of Superman) seriálu, který běžel na ABC od 12. září 1993 do 14. června 1997. Dočkali jsme se tak 4 řad a celkem 87 epizod. Na seriál navázalo také několik knih.

Dean Cain/Clark Kent/Kal-El/Superman

Dean, jako mnoho jiných kolegů z branže, původně uvažoval o kariéře sportovce (konkrétně se mu dařilo v americkém fotbalu), ale poté, co se zranil, musel svou profesní dráhu přehodnotit. A tak se samozřejmě vrhl na herectví. Nejdříve se objevoval v reklamách, případně v menších seriálových rolích (Beverly Hills 90210). Ale netrvalo to dlouho a přišel seriál Superman, který z něj udělal sexsymbol (byl vyhlášen jedním z "nejžhavějších lidí 90. let") a hvězdu. Po konci seriálu se mu ale už tolik nedařilo. Sice se objevil v několika zajímavých projektech (drama s homosexuální tématikou Klub zlomených srdcí nebo komedie Milionový závod), ale role Clarka Kenta zůstala nepřekonána. Do komiksových vod se vrátil díky seriálu Smallville, kde si zahrál doktora Curtise Knoxe a také se objevil v projektu Kevina Smitha Comic Book Men (2012). Jinak ale často přijímal role v béčkových až céčkových projektech (Ohnivá past, Ledové monstrum) a také byl často k vidění v různých reality show, například moderoval 10 Million Dollar Bigfoot Hunt, ve které se pátralo po legendárním monstru Bigfoot. Aktuálně pracuje na filmu Deadly Sanctuary (2015), ale ten zatím nevypadá, že by mohl oživit jeho kariéru. Jestliže se budeme bavit o osobním životě, tak Dean má syna s playmate z Playboye Samanthou Torres, ale kdo je jeho partnerkou nyní není známo.

Teri Hatcher/Lois Lane

I pro Teri byl seriál Superman zlomem v kariéře, ale na rozdíl od Deana se jí podařilo ho brát jako odrazový můstek a ne jako vrchol profesní dráhy. Těsně po konci seriálu se objevila v bondovce Zítřek nikdy neumírá (1997) jako Bond Girl, což je velká čest. A navíc porazila i italskou krásku Monicu Belucci, která se o roli také ucházela. Ovšem, nakonec nebyla z postavy nadšená, protože ji považuje za příliš "umělou" a jednoduše ji role nepřišla dost "uspokojující" (je pravda, že Bond Girls bývají pro hlavního hrdinu tak trošku doplňkem). Ve stejném roce byla také zvolena jednou z nejvíce sexy žen časopisem FHM. V následujících letech se objevila například ve filmu Spy Kids: Špióni v akci (2001), ale do povědomí ji opět dostal seriál a to kultovní Zoufalé manželky (2004).  Nejen, že porazila další čtyři herečky, které byly kandidátkami na roli Susan, ale také za svůj výkon obdržela několik cen, například Zlatý glób. Kromě toho se stala také jednou z nejlépe placených televizních hereček, když dostávala 285 tisíc dolarů za díl. V roce 2010 si pak také zahrála v seriálu Smallville, matku Lois Lane. V tomto roce ji uvidíme ve filmu I Brake for Gringos. Teri se věnuje i dabingu (Koralína a svět za tajnými dveřmi, série Letadla), taktéž zpívá a píše knihy. V roce 2011 byla časopisem Men´s Health vyhlášena 38. nejkrásnější ženou všech dob (a není divu, Teri je velmi zdatná, v roce 2009 se například zúčastnila triatlonu). Teri má dceru Emerson s hercem Jonem Tenneyem, se kterým se ale rozvedla v roce 2003.

SOUVISEJÍCÍ: KRÁSKA TÝDNE: MONICA BELLUCCI - OSLAVILA PADESÁTINY, ALE STÁLE JE JEDNÍM Z NEJVĚTŠÍCH SEXSYMBOLŮ (NEJEN) EVROPSKÉHO FILMU

Lane Smith/Perry White

Lane, který svou pozornost dělil mezi televizi, film a divadlo (zahrál si například ve hře Přelet nad kukaččím hnízdě), na sebe poprvé více upozornil díky roli ve filmu Rudý úsvit (1984). Na kontě měl ale spoustu jiných zajímavých filmů (Můj bratranec Vinny) a seriálů (Alfred Hitchcock uvádí). Za roli v dokumentárně laděném dramatu The Final Days, ve kterém ztvárnil prezidenta Richarda Nixona, obdržel nominaci na Zlatý glób. Pravidelně se také vracel na Broadway na prkna, která znamenají svět. Role Perryho Whitea v Supermanovi je pak označována za jednu z jeho nejvýraznějších televizních prací. Poté, co padla poslední klapka Supermana, si Lane zahrál například v seriálu Ze Země na Měsíc (1998), jeho posledním filmovým projektem byla Legenda o slavném návratu z roku 2000. V roce 2005 mu byla diagnostikován amyotrofická laterální skleróza, které 13. června 2005 podlehl. Bylo mu 69 let. Zanechal po sobě ženu Debbie a syna Roberta.

Justin Whalin/Jimmy Olsen

Postavu Jimmyho v první řadě ztvárňoval Michael Landes, ale producenti se rozhodli, že roli přeobsadí a to ze zajímavého důvodu, Michael prý vzhledově příliš připomínal Dean Cainea. Whalin si před Supermanem zahrál například v hororu Dětská hra 3 (1991) nebo v televizním filmu Other Mothers (1993), ve kterém ztvárnil syna lesbického páru. Za svůj výkon obdržel cenu Emmy. Justin se ucházel o roli Billyho Loomise ve Vřískotu (1996), ale nezískal ji. V roce 2000 si zahrál v nepovedené adaptaci fantasy hry Dračí doupě. Poté už se ale ve filmech a v televizi neobjevoval příliš často. K vidění byl například ve videofilmu Blázinec na koleji (2006). Naposledy jsme ho mohli zaznamenat v ne zrovna známém hororu The House That Jack Built z roku 2009. Herec si čas od času zahraje i v divadle.

John Shea/Lex Luthor

Johnovou specializací je sice divadlo (včetně režie), ale zahrál si i v několika ceněných filmech (Nezvěstný nebo Baby M, za který obdržel Emmy). V Supermanovi si zahrál v první řadě, poté se objevoval jako hostující herec. Ale o práci neměl nouzi. Ať už je řeč o divadle, filmu (často nezávislého ražení, sám se také podílel na scénáři a režíroval projekt Southie) nebo seriálech. Po Supermanovi si zahrál v další komiksové podívané - Mutant X (2001), kromě toho byl k vidění v Sexu ve městě (1998) nebo v Super drbně (2007). V minulém roce se objevil ve filmech Anatomy of the Tide a Northern Borders. Aktuálně se soustředí spíše na režii a divadlo. John je podruhé ženatý (z prvního manželství s fotografkou Lauron Pettibone má jedno dítě) a to se spoluzakladatelkou galerie Melissou MacLeod. Mají spolu dvě děti Mirandu a Caidena.

Líbil se vám seriál Superman nebo vás jeho styl neoslovil?

1 komentářů:

Děkujeme za Váš názor.