pátek 7. listopadu 2014

Hvězdy našeho mládí: Co dělají herci z Vládců vesmíru. Filmu, který zrovna neuspěl, ale my ho máme moc rádi

Vládci vesmíru nezabodovali. Neoslovili ani kritiky, ani diváky. Recenze nebyly zrovna oslnivé, výdělky také ne. Ovšem, nás stejně tahle podívaná na motivy hraček od Mattelu s Dolphem Lundgrenem a Courtney Cox z Přátel hodně baví.

Film Vládci vesmíru měl premiéru v srpnu 1987 a nebyl zrovna úspěšný. Při rozpočtu 22 milionů vydělal jen něco přes 17,34 milionů dolarů. Novináři se také zrovna nepřetrhli s kladnými hodnoceními, ale nám je to fuk. Kdykoliv Vládci vesmíru běží, rádi se podíváme.

Mimochodem, film byl jednou z příčin, proč skončilo filmové studio Cannon Films. Poté, co propadli Vládci vesmíru, Superman 4 a film Životní síla, bylo studio nuceno uzavřít své brány. A to se původně počítalo s tím, že za 4,5 milionů vzniknou Vládci vesmíru 2 (společně s nakonec zrušeným Spider-Manem). Cannon nakonec nebyl schopen zaplatit Mattelu za práva, takže kostýmy a kulisy byly využity pro projekt Kyborg s Jean-Claude Van Dammem.

Od roku 2007 se připravuje reboot. Mluvilo se o několika různých režisérech, nakonec se zdá, že to bude Jeff Wadlow (Kick-Ass 2), který aktuálně přepisuje scénář. Navíc, změnilo se i studio, které bude mít film na starost. Původně to bylo Warner Bros., ale práva odkoupilo Sony.

Dolph Lundgren/He-Man

Role He-Mana byla pro Dolpha první hlavní poté, co zaujal jako záporák v Rockym IV (1985). Jako He-Man vážil nejvíce za svou kariéru, konkrétně 113 kilo, takže vzhledově byl pro He-Mana jako dělaný. Ovšem, jeho herecký výkon nebyl tak úctyhodný jako muskulatura. Zlé jazyky dokonce tvrdily, že je příliš "prkenný" na hlavní roli a nikdy nebude áčkovým hollywoodským hercem. Následně se Dolph objevil v několika ne úplně úspěšných béčkových akčních filmech. Například Rudý škorpion (1987) (ve kterém měl jako agent KGB pomáhat kubánským, sovětským a československým silám bojovat proti antikomunistickým rebelům v Africe) nebo Mstitel (1989), který byl inspirován komiksem Punisher. V devadesátých letech Dolph přesvědčil pochybovače, že soudy o tom, že není zrovna talentovaný herec, byly předčasné. Projekty jako Zúčtování v Malém Tokiu (1991) nebo Univerzální voják (1992) ukázaly, že nemusí spoléhat jen na velikost svého bicepsu. Ve druhé polovině devadesátých let si zahrál ve spoustě filmů (Johnny Mnemonic), ale jen málokterý byl se dal nazvat zapamatovatelným. Vcelku slušný byl ale Blackjack z roku 1998, který měl na starost John Woo. Počátek nového tisíciletí byl také ve znamení především méně povedených filmů (Přímý zásah), ale mohlo tomu být jinak. Ridley Scott totiž prozradil, že zvažoval Dolpha do role Tigra v Gladiátorovi (2000), ale nakonec došli názoru, že není tím pravým. K oživení jeho kariéry došlo v roce 2010, kdy se objevil nejen v seriálu Chuck, ale především v testosteronové oslavě akčních hvězd let minulých - Expendables: Postradatelní (2010). Samozřejmě netřeba připomínat, že byl k vidění i v pokračováních. Aktuálně pak dokončil film Skin Trade, ve kterém si zahrál i Tony Jaa. Jen pro zajímavost, Dolph není tupá hora svalů, má IQ kolem 160. Pokud jde o osobní život, tak je v současné době rozvedený ale zadaný, chodí s Jenny Sanders.

Frank Langella/Skeletor

Zatímco Lundgren zrovna nepěje chválu na Vládce vesmíru, Frank Langella na film naopak vzpomíná rád. Práci přijal kvůli svému synovi a natáčení si užil. V následujících letech si zahrál v úspěšnějších projektech, například 1492: Dobytí ráje (1992), Dave (1993),  Lolita (1997) nebo mysteriózním thrilleru Devátá brána (1999). Ani po roce 2000 nepolevil a tak jsme ho mohli vidět v Dobrou noc a hodně štěstí (2005), Superman se vrací (2006) nebo v Duel Frost/Nixon (2008). Za svůj výkon v posledním jmenovaném filmu se dočkal spousty chvály a ocenění, například Zlatého glóbu. Za zmínku stojí také filmy Wall Street: Peníze nikdy nespí (2010), Neznámý (2011) nebo Draft Day (2014). Příští rok se Frank objeví například ve filmu Reykjavik, ale intenzivně se věnuje hlavně divadlu, což je jeho celoživotní láska (je držitelem tří prestižních cen Tony). Aktuálně není známo, zda je Frank zadaný. V letech 1977 - 1996 byl ženatý s Ruth Weil, mají spolu dvě děti. Do roku 2001 pak žil s Whoopi Goldberg.

Courtney Cox/Julie Winston

Viz. článek o Přátelích

James Tolkan/Lubic

James se asi nejvíce proslavil rolí v Návratu do budoucnosti (1985). Objevil se jak v obou pokračováních, tak v animovaném spi-offu. Zahrál si ale například i ve filmu Top Gun (1986). Ještě předtím si zahrál v projektu Woodyho Allena Láska a smrt (1975). Tam měl dokonce dvojroli. Po Vládích vesmíru jsme ho mohli vidět například v seriálu Detektiv Nero Wolfe nebo filmu Pád nebes (2006). Zatím jeho poslední prací je film Bone Tomahawk (2015), ten se aktuálně natáčí.

SOUVISEJÍCÍ: HVĚZDY NAŠEHO MLÁDÍ: NÁVRAT DO BUDOUCNOSTI - CO DĚLAJÍ A JAK VYPADAJÍ HERCI Z OBLÍBENÉ SCI-FI KOMEDIE?

Meg Foster/Evil-Lyn

Meg byla aktivní především v sedmdesátých, osmdesátých a částečně devadesátých letech. Můžete si ji pamatovat z hromady seriálů (To je vražda, napsala, Star Trek: Hluboký vesmír devět, Pohotovost) a především jako představitelku vládkyně bohů, zákeřné Hery v Xeně a Herkulovi. V průběhu devadesátých let se začala soustředit hlavně na divadlo. Přesto se občas mihla ve filmu (The Minus Man, The Lords of Salem) či seriálu (Prolhané krásky). V příštím roce ji pak uvidíme ve filmu A Place Called Hollywood.

SOUVISEJÍCÍ: HVĚZDY NAŠEHO MLÁDÍ: POHOTOVOST - CO DĚLAJÍ A JAK VYPADAJÍ HERCI Z KULTOVNÍHO LÉKAŘSKÉHO SERIÁLU?

Jon Cypher/Man-At-Arms

Vystudovaný manželský a rodinný poradce se po Vládcích vesmírů objevil ve spoustě projektů. Ať už je řeč o filmech (Živá pochodeň, Evita Peron), tak seriálech (Četa v akci, Právo a pořádek), ale obvykle spíše ve vedlejších rolích. Zaměřil se hlavně na divadlo, ve kterém působí už od padesátých let. Zahrál si v množství produkcí. Kromě standardních představení i v muzikálech. Čas od času se věnuje také dabingu, například v animovaném seriálu Batman budoucnosti.

Chelsea Field/Teela

Po Vládcích vesmírů byla Chelsea docela aktivní, takže v její filmografii najdeme hromadu položek. Například jsou to filmy Poslední skaut (1991), Harley Davidson a Marlboro Man (1991) nebo Sleeping Dogs Lie (2006). Pokud jde o seriály, tak měla role v Hotelovém pokoji, Odložených případech nebo Námořní vyšetřovací službě. Zatím posledním projektem je Borderline Murder z roku 2011. Chelsea se ale především soustředí na svůj soukromý život, od roku 1996 žije s hercem Scottem Bakulou.

Billy Barty/Gwildor

Herec, který byl vysoký pouze 114 centimetrů, se po Vládcích vesmírů objevil v několika dalších filmech. Jmenovitě Willow (1988), Jak se dělá televize (1989) nebo Jak dobýt Hollywood (1997). Jeho poslední hereckou prací byl krátkometrážní thriller I/O Error (2001). Billy velmi pomáhal ostatním lidem, kteří trpěli podobným tělesným stavem jako on. Založil dokonce organizaci nazvanou Little People of America. Herec zemřel v roce 2000 ve věku 76, selhalo mu srdce.

Líbí se vám Vládci vesmíru nebo patříte k těm, kteří si myslí, že je to ptákovina (a ne zábavná ptákovina)?

3 komentářů:

  1. Jako malej jsem mel spoustu tehle figurek. Krome He-mana a Skeletora si vybavim jen takovyho malyho carodeje, kterej se jmenoval Orko. Ale postavicek bylo spousta. Jeste si pamatuju na kreslenej serial, kterej jsem mel v nemcine nahranej na VHS. Je to proste kus detstvi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já stále nějaké figurky ještě mám :D :D.

      Vymazat
    2. já jich mám plno,sbírám je,nechceš se jich zbavit?

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.