pátek 31. října 2014

Hvězdy našeho mládí: Pohotovost - Co dělají a jak vypadají herci z kultovního lékařského seriálu?

Patnáct řad, 331 epizod, 124 nominací na ceny Emmy, z toho 23 proměněných. Seriál Pohotovost je fenoménem, který stále patří k nejlepším zdravotnickým seriálům vůbec.

Za seriálem stojí Michael Crichton, spisovatel, jehož knihy posloužily jako inspirace například pro filmy Jurský park (1993) nebo Vikingové (1999). Premiéru měl seriál 19. září 1994, poslední díl byl odvysílán 2. dubna 2009, což z projektu dělá nejdelší dramatický seriál vysílaný v hlavním čase na amerických obrazovkách.

Seriál začínal se sledovaností nějakých 19,08 milionů diváků v první řadě, patnáctou si pak pustilo průměrně 10,3 milionů lidí. Nejsledovanější epizodou se stal díl Hell and High Water (sedmý díl druhé řady), ke které usedlo 48 milionů diváků.

Za dlouhých patnáct let se v seriálu vystřídala hromady herců, my se zaměříme na obsazení, se kterým seriál startoval.

Anthony Edwards/Doktor Mark Green

Anthony, který se už před Pohotovostí zapsal do diváckého povědomí filmem Top Gun (1986), vydržel v Pohotovosti do roku 2002 (i poté se ale v seriálu objevil). Na Pohotovosti se podílel nejen jako herec, ale vyzkoušel si i režisérskou práci. Okouzlila ho, takže nakonec požádal tvůrce, aby mohl ze seriálu odejít a věnovat se právě režii (peněz už měl ušetřených dost, za tři řady Pohotovosti si prý přišel na 35 milionů dolarů). Přestože seriál opustil kvůli režii, tak se jí příliš nevěnoval, spíše se dál soustředil na herectví. Vidět jsme ho tak mohli ve filmu Zloději paměti (2004), thrilleru Zodiac (2007) nebo komedii Má mě rád, nemá mě rád (2010). V minulém roce se vrátil na obrazovky v seriálu Nultá hodina a jeho hlas zazněl v amináči Letadla (2013), mimochodem, je držitelem pilotní licence. Aktuálně pracuje jako režisér na filmu My Dear Boyfriend. Anthony je od roku 1994 ženatý s Jeanine Lobell, mají spolu jednoho syna a tři dcery. Anthony se intenzivně věnuje charitě. Kromě podpory vzniku nemocnic v Africe, například poskytl 350 tisíc dolarů jako dar, aby mohla být práce jeho dobrého kamaráda ilustrátora Stevena Kellogga věnována muzeu.

George Clooney/Doktor Doug Ross

George v seriálu Pohotovost strávil pět let, odešel v roce 1999. Ale rozhodně si kvůli tomu netrhá vlasy, protože je kariéra se rozjela ve velkém. Ještě v roce 1999 si zahrál ve filmu Tři králové, následovaly role v projektech jako Bratříčku, kde jsi (2000) nebo Dannyho parťáci (2001). O rok později si George také vyzkoušel režisérskou práci a zadařilo se, Milujte svého zabijáka se dočkal vřelého přijetí od kritiků. Finančně ale nešlo o kdovíjaký úspěch. Clooney dál dělil pozornost mezi herectví (Syriana) a režii. V roce 2005 spoluprodkuval, režíroval a podílel se na scénáři k Dobrou noc a hodně štěstí. Za Syrianu byl nominován na Oscara v herecké kategorii, za Dobrou noc a hodně štěstí na Oscary za režii a scénář. Za svůj herecký výkon byl znovu nominován na Oscara za film Michael Cayton (2007). Další hromady nominací na různé ceny (včetně Oscara) se dočkal za film Lítám v tom (2009). Úspěšný byl i film Děti moje (2011) a stejně tak Den zrady (2011), za který se George dočkal (s kolegy) nominace na Oscara za scénář. Byl také členem producentského týmu, který dostal Oscara za filmu Argo (2013). Je jediným člověkem, který byl na Oscara nominován v šesti kategoriích (za nejlepší film, režii, výkon v hlavní roli, vedlejší roli, nejlepší původní scénář, nejlepší adaptovaný scénář). Dalším úspěchem bylo vesmírné drama Gravitace (2013), ve kterém si ztvárnil hlavní mužskou roli. Ne až takový zásah do černého byli Památkáři (2014), které nejen režíroval, ale také si v nich zahrál a pomáhal se scénářem. V příštím roce ho uvidíme hned v několika projektech, například Honba za zítřkem. George je velmi politicky aktivní a také pracuje pro různé charitativní organizace. Herec chodil s několika známými kráskami, ale až advokátka zabývající se lidskými právy Amal Alamuddin ho dostala do chomoutu. Vzali se na konci září.

Sherry Stringfield/Doktorka Susan Lewis

Sherry byla první z původního obsazení, kdo seriál opustil. Konkrétně odešla během třetí řady, přestože měla smlouvu na pět sezón. Ale toužila po normálním životě, takže se rozhodla Pohotovost opustit. Musela ovšem podepsat smlouvu, která ji zakazovala objevit se v jiném televizním projektu po určitou dobu. Její odchod byl pro diváky velký šok a poslední epizoda, ve které se objevila jako hlavní postava, se dočkala sledovanosti 37 milionů diváků. Sherry byla několikrát požádána, aby se vrátila, ale vždy řekla ne. Až v roce 2001 změnila názor. V Pohotovosti vydržela další čtyři roky. Po odchodu pracovala na thrilleru Otčím (2009) nebo televizním filmu The Shunning (2011). Občas se objevuje i v seriálech, například Under the Dome (2013). V tomto roce ji uvidíme ve filmu Off the Grid. Sherry se v roce 1998 vdala za novináře Larryho E. Josepha, v roce 2006 se rozvedli. Mají spolu dvě děti.

Noah Wyle/John Carter

Noah vydržel v seriálu z původního obsazení nejdéle. Od roku 1994 do roku 2005. Následně se ale ještě několikrát vrátil. Dohromady se objevil ve 255 epizodách, což je nejvíce ze všech herců. Za jednu si pak přišel na 400 tisíc dolarů. Wyle se během natáčení Pohotovosti věnoval i filmu, například si zahrál v projektu Piráti ze Silicon Valley (1999), za který se dočkal chvály od kritiků a byl dokonce samotným Stevem Jobsem pozván na konferenci společnosti Apple, aby tam vystoupil. Noah ztvárnil ústředního hrdinu v sérii televizních filmů Flynn Carsen. K vidění byl také v thrilleru Nic než pravda (2008). Velkým návratem na obrazovky se stal sci-fi seriál Falling Skies (2011). Noah se věnuje i divadlu, nejen hraní, ale také produkci. Z manželství s Tracy Warbin má syna a dceru. Vztah ale skončil v roce 2009. V roce 2014 se oženil se Sarou Wells, se kterou se setkal během produkování jednoho divadelního představení.

Eriq La Salle/Doktor Peter Benton

Eriq opustil seriál během osmé řady, ale v roce 2009 se na několik epizod vrátil, například, aby oznámil divákům smrt tvůrce seriálu Michaela Crichtona. Jeden díl finální řady Eriq také režíroval. V roce 2006 si zahrál v nezávislém snímku Irská krev. Ve filmu stanice Hallmark Relative Stranger (2009) se setkal s několika kolegy z Pohotovosti (Michael Michele, Michael Beach). Následovaly spíše seriálové role jako například ve špiónské podívané V utajení (2010) a Jak dobýt Ameriku (2010). Také se mihnul v seriálu 24 hodin. Eriq se dál věnuje i režii, například režíroval film stanice HBO Nejtvrdší zápas (1996), několik dílů Kriminálky New York (2004) nebo seriálu Nebezpečná identita (2011). V roce 2012 vyšla Eriqovi první kniha, román nazvaný Laws of Depravity.

Julianna Margulies/Carol Hathaway

Původně měla Carol zemřít v prvním dílu, ale tvůrci se rozmysleli a udělali z ní hlavní postavu. Julianna vydržela v seriálu do roku 2000, každý rok byla nominována na cenu Emmy (v roce 1994 ji vyhrála). Po odchodu z Pohotovosti se herečka věnovala převážně divadlu, v televizi se ale také občas mihla (Scrubs: Doktůrci, Rodina Sopránů). Jedním z výraznějších projektů se stala minisérie Mlhy Avalonu (2001). Následoval seriál Pokoj č. 10 (2006). Hlavní ženskou roli měla v zábavné šílenosti Hadi v letadle (2006), ve kterých si zahrála se Samuelem L. Jacksonem. I Julianně bylo několikrát nabídnuto, aby se vrátila do Pohotovosti a jednou už to vypadalo, že ano, ale nakonec se v poslední chvíli rozmyslela. Věřila, že její postava je na skvělém místě a opustila seriál nejlepším možným způsobem. Přesto se ale nakonec nechala přesvědčit a v jednom dílu finální řady se objevila. V roce 2009 si zahrála v povedeném filmu City Island a také se začal vysílat seriál Dobrá manželka, ve kterém má hlavní roli. Za svůj výkon obdržela několik cen, například Zlatý glóbus a několik ocenění Screen Actors Guild award. Julianna je od roku 2007 vdaná za obhájce Keitha Lieberthala, mají spolu syna Kierana.

Kdo je vaším oblíbencem z Pohotovosti?

2 komentářů:

  1. Ještě bych doplnil, že Noah bude od prosince v novém seriálu Librarians na TNT :D Bude to Leverage mixnutý Flynnem Carsenem.

    OdpovědětVymazat
  2. Až si říkám, že zrovna u ER by se slušelo udělat i part II :D. Přece jenom ty postavy potažmo ti herci co se objevili pozděj jsou v bedně hodně vidět (viz třeba Alex Kingston.. Napřed dlouhou dobu Elizabeth z ER a teprve až potom River Song z Doctora), Laura Innes, která se věnuje jak hraní tak režii, pro Gorana Visnjice to byla vstupenka do Hollywoodu, a tak dále ;). Myslím, že i druhá půlka seriálového obsazení (od šesté do patnácté řady, protože většina z nich o kterých píšete, teda krom Marka a Cartera odešlo právě kolem páté šesté sezony) by si zasloužila malinké připomenutí ;).

    A ještě bych doplnila, že u Noaha šlo o první velikou roli (bylo mu myslím 24, když s Carterem začínal). Jo a zmínění Librarians, co se chystají jako seriál mají vycházet právě z filmů o Flynnovi ;).

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.