neděle 12. října 2014

TV RECENZE: The Strain - Stojí upírský seriál od režiséra Bladea 2 a Hellboye za zkoušku?

Je to brutální, je to temné a má v tom prsty Guillermo del Toro. Je to ale dost, aby se z toho stala záležitost, kterou vidět prostě musíte?

The Strain našel inspiraci u knih, které napsal zmíněný Guillermo a Chuck Hogan (autor předlohy k povedenému filmu Město s Benem Affleckem) a právě oni dva se stali také duchovními otci seriálové verze, která vznikla pro stanici FX.

Jedním si tak můžeme být jistí, bude to vizuálně povedené. Guillermo del Toro je znám svou bohatou představivostí a jeho projekty jsou obvykle obrazově velmi působivé. The Strain není výjimkou. Sice je zřejmé, že rozpočet byl dost omezený (uvidíme jen pár lokací), ale i tak si s upíry, kteří reprezentují záporáky, docela vyhrál. I když pravda, jsou velmi podobní tomu, co jsme viděli v jeho filmu Blade 2.

Ale i když jsou monstra "okoukaná", tak je The Strain potěchou pro oko. Ne, že by nabízel excelentní triky každé dvě minuty, ale je příjemně potemnělý, občas mrazivý a zmínění vampýři jsou namaskováni precizně. Velmi dobře vypadá i hlavní zloduchu v podobě starověké bytosti nazývané jednoduše Mistr, vládce upírů. Tedy, až do té doby, než si sundá kápi, pak je 90 % jeho děsivosti fuč. Jeho vizáž se podle nás příliš nepovedla, vypadá spíše jako trol z nějaké pohádky, než hrozivá krvelačná zrůda.

Mimochodem, asi vás zajímá, jak tvůrci vysvětlují přítomnost upírů v současném New Yorku. Jednoduše je tam dopravena pár desítek let stará rakev, ve které se skrývá právě Mistr. A ten má velké plány pro nebohé obyvatele "Velkého jablka". V tom mu ovšem pomáhá zástupce naší rasy Eldritch Palmer (Jonathan Hyde) z čistě sobeckých důvodů.

A jelikož je to miliardář a ti, jak víme, mohou všechno, tak se mu podaří manipulovat s osobami, které by mohly šíření "nákazy" zabránit a aby toho nebylo málo, tak zařídí i výpadek internetu a televizního a radiového vysílání.

Přitažené za vlasy, ale to se dalo čekat

Příběh je často dost přehnaný, je docela těžko uvěřitelné, že by se po Manhattanu proháněli vampýři a jeho obyvatelé by to zrovna intenzivně neřešili. Ale scenáristé holt museli nějak vysvětlit, jak je možné, že se město snaží ovládnout démonické bytosti a skoro nikdo se jim v tom nepokouší zabránit. A tak prostě přišli s tím, že jedna šikovná hackerka Dutch (Ruta Gedmintas) a její kamarádi kompletně shodí internet.

Podobných zarážejících momentů, které nejsou zrovna realistické, je v seriálu více, ale není to dokument, tak můžeme přimhouřit oči. Ale to jsme museli dělat i v případě některých velmi okatých náhod. Například skupinka přeživších v čele s profesorem Abrahamem Setrakianem (představitel nevrlého školníka z Harryho Pottera David Bradley) narazí zrovna na zmíněnou Dutch. To je náhoda (nelze to říct jinak) jako prase. A podobných událostí je v seriálu víc.

Několikrát jsme nebyli nadšení ani z chování některých postav. Řekněme to takhle, pokud vyrazím vstříc nebezpečnému vůdci upírů, tak se asi nevybavím jen pistolí a mečem. Na většinu výprav si skupinka bere UV světla a když si to zamíří rozdat s Mistrem, tak je nechá doma? No tak.

Scénář považujeme za největší slabinu celého seriálu. V žánru jde o průměr, který trpí spoustu nešvarů jako konkurence. Toro a Hogan to jistě umějí lépe.

Atmosféra na jedničku

Příběh tedy pokulhává, ale atmosféra naopak funguje skoro vždy. Je sice pravda, že v prvních epizodách, které se odehrávaly na letišti, byla o něco intenzivnější, ale i poté, co se přesuneme přes řeku do města, to není vůbec špatné. Málokdy se dočkáme slunečního svitu a ve stínech se skrývají krvelačné bytosti, které vás navíc nakazí velmi snadno, v těle totiž mají jakési červy, kteří se vám dostanou pod kůži dříve, než řeknete "vysátý do dna". Žádné složitosti jako zakousnutí se do krku nejsou nutné, tentokrát stačí jeden malý červík a z člověka je za chvíli vampýr.

The Strain se také vůbec nebojí brutality, takže usekávání hlav, rukou a dalších částí těl je tu na denním pořádku a žádné servítky si tvůrci neberou, ani pokud jde o děti. Seriál není tím nejbrutálnějším, co můžete v současné době na obrazovkách vidět, ale patří k tomu drsnějšímu.

Akce tu není přehnaně moc, ale čas od času na nějaký ten souboj s upíry dojde. I když často nejsou úplně dynamické. Mohly by mít o něco vyšší tempo. Rozhodně se střety neblíží tomu, co jsme viděli například v Blade 2.

To by vlastně ani tolik nevadilo, alespoň většinou. The Strain není primárně akční podívanou, ale alespoň finální měření sil mezi hrstkou lidí a upíry by mohl být o něco efektnější. Tahle se dočkáme toho, že hlavní hrdinové párkrát vystřelí, máchnou mečem a to je skoro vše. To není zrovna něco, co bychom si představovali jako uspokojivé vyvrcholení první řady.

Obsazení bezva, postavy už tolik ne

Když se ještě na chvíli vrátíme k ústředním postavám, tak většinou byli jejich herečtí představitelé vybráni dobře. Problematické ale je to, jak jsou postavy načrtnuty. Stručně řečeno, jsou dost neoriginální. Máme tu postaršího muže, který má spoustu informací a touží po pomstě, mladého doktora (Corey Stoll), který má samozřejmě rodinné problémy a aby toho nebylo málo, tak je to bývalý alkoholik, nechybí občas vtipný deratizátor (Kevin Durand), který by mohl mít úplně jinou kariéru, ale rozhodl se hubit škůdce a takhle bychom mohli pokračovat. A popis většiny postav by vám přišel až nepříjemně povědomý. Něco takového už tu bylo stokrát.

Také nám uniká, proč se zpočátku věnovala pozornost několika cestujícím z letadla, ve kterém se rozšířila nákaza. Zřejmě proto, abychom skrze jejich příběhy sledovali šíření "upířiny". Ale v tom případě by to chtělo, aby dostali více prostoru. Jejich dějové linky jsou příliš krátké a povrchní a stejně nakonec "rychle vyšumí", takže přítomnost těchto postav je v podstatě skoro zbytečná. Buďto jim mělo být věnováno více času nebo žádný, protože takhle jsme zůstali někde na půl cesty a jejich osudy působily spíše jako "vata", než jako podstatná součást děje.

Co nás ale potěšilo, byly flashbacky (a ty obvykle vnímáme jako výplňové momenty) z hluboké minulosti, kdy byl Abraham ještě mladík, který byl uvězněn v koncentračním táboře. Právě tady se poprvé setkal s Mistrem a také jeho pravou rukou Thomasem Eichorstem (Richard Sammel), což je řádně slizký nacista/upír. Takové spojení je prostě ideální pro bezva padoucha a Eichhorst je nejvýraznější záporák, který byl v seriálu k vidění.

Verdikt:

Recenze vyznívá dost kriticky. Ale tak špatné to opravdu není. Jen z toho šlo vytěžit mnohem více. Začalo to slibně, ale nakonec se ze The Strain vyklubala solidní lehce hororová podívaná se slušnou atmosférou a příjemným obsazením, která ale zklamala především, pokud jde o scénář. Jedno klišé za druhým, archetypální postavy a až příliš okaté "náhody", to prostě nepotěší. Přesto ale seriál nakonec zvládl pobavit. Jen doufáme, že druhá řada, která už byla schválena, bude dějově lépe propracovaná.

Hodnocení: 7/10

1 komentářů:

  1. Ahojte, pridajte sa do prvej The Strain CZ/SK stránky na Facebooku: https://www.facebook.com/pages/The-Strain-CZSK/475033462675658
    Novinky o seriály, hercoch, recenzie, zaujímavosti, konšpirácie,... (Všetky zdroje uvedené v informáciách o stránke.)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.