pátek 17. října 2014

Test seriálů 2014/2015: Jane the Virgin - Nesuďme dne před večerem!


Protože se můžeme splést jako v tomto případě.

Základní informace


Název: Jane the Virgin
Datum premiéry: 13. října 2014
Žánr: dramedy
Stanice: The CW

Kdo za tím stojí?

Herci: Gina Rodriguez (Go For It!) a další

O co jde?

Mladá dívka, která kvůli své babičce čeká s prvním sexem až do své svatební noci, je na klinice omylem uměle oplodněna.

Klady

Sebeironie. Čekal jsem určité komediální prvky, ale tvůrci Panny Jany mi má očekávání vyrvali z hlavy a zmlátili mě s nimi do bezvědomí. Dostal jsem totiž něco, co předčilo má nejdivočejší očekávání. Seriál je místy hloupý. Vážně hloupý. Klíč je v tom, že on to o sobě ví a využívá toho. Od schválně nastavené telenovelové atmosféry, přehnaných charakterů a situací. Celé je to skrz naskrz prolezlé ironií a ochotou udělat si srandu sám ze sebe i z žánru latinskoamerických telenovel. A protože ochota udělat si z toho "prdel", je znát hned od začátku, divák skousne mnoho klišé.

Hudba. Nebudu lhát, jako malý jsem telenovely na TV Nova žral jako snad každý druhý. A vždy se mi na nich líbily především jejich znělky. Jane the Virgin s tímto operuje velice dobře a servíruje telenovelové melodie, které však k seriálu pasují dokonale. A přesto se tvůrci nebojí sáhnout i do moderního playlistu. 

Zápory

Nesmysly. Dobře, pár hloupostí tlouklo do očí i mě. Například až příliš snadné umělé oplodnění. Člověk by čekal, že doktorka, která pacientku čekající na oplodnění zná, pozná, když ji má napsanou v kartě. Nebo jsou v té nemocnici natolik suverénní, že každého ošetřují bez ověření totožnosti a tuny papírování? Ani problémy v osobním životě nemohou stát za hrubým porušením předpisů.

Další hloupostí je to, že přítel hlavní hrdinky je detektivem, i když je několikrát řečeno, že je ještě náctiletým. Hloupost nad hlouposti!

Sledovat či nesledovat?

Zkuste pilot, budete zřejmě překvapeni. Jasný adept na letošní guilty pleasure.

Verdikt

Jane the Virgin lze brát jako takovou parodii na všechny možné telenovely a jejich z paty vycucané zvraty. V této rovině funguje přímo výborně. Budete se bavit všemožnými klišé, protože vám tvůrci dávají jasně najevo, že si z toho dělají šprťouchlata. Seriál pak překvapivě funguje i v té dramatičtější rovině, a to zejména díky dobře vybraným méně známým hercům. Ano, jsou v tom nesmysly a rozhodně to není dílo století, ale od původních katastrofických očekávání je seriál někde úplně jinde. V The CW zřejmě věděli, co dělají. Jejich nový kousek definitivně aspiruje na nejlepší seriálové guilty pleasure roku 2014.

Hodnocení: 7/10




Také vás seriál Jane The Virgin tak překvapil?

3 komentářů:

  1. Co je nesmyslné na to m být třeba v devatenácti detektiv?
    Vždyť Veronica Mars začínala ještě daleko dřív.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebyla náhodou ale soukromé očko? Tam je to asi fuk. Tenhle pracuje regulérně pro policejní oddělení. Tam vás na pozici detektiva v devatenácti neboli vyšetřovatele fakt nevezmou :D

      Vymazat
    2. ale kde tam zaznelo, že je náctiletý? však ona má 23, a on nevyzerá mladší...

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.