sobota 4. října 2014

Test seriálů 2014/2015: Gracepoint - Neviděli jsme to už náhodou?


Kopie Broadchurche pro americké publikum.

Základní informace


NázevGracepoint
Datum premiéry: 2. října 2014
Žánr: kriminální minisérie
Stanice: FOX

Kdo za tím stojí?


O co jde?

V malém městečku Gracepoint je nalezena mrtvola malého chlapce Dannyho Solana. Seriál sleduje detektivy Emmetta Carvera a Ellie Millerovou, kteří se snaží přijít na pachatele tohoto zločinu. Zároveň příběh dává nahlédnout i do Dannyho rodiny, která se musí s jeho smrtí naučit žít. V podstatě jde o remake britského seriálu Broadchurch.

Klady

Herci. V UK verzi se casting podařil na výbornou. Každá postava byla perfektně zahraná a přispívala tak k husté atmosféře celé řady. I v americké verzi, které se vtipně říká Gracechurch, se casting povedl. Britští herci své party podle mého sice zvládli o chlup lépe, ale třeba takový Nick Nolte svou britskou předlohu přehrál s přehledem. Účast vynikajícího Davida Tennanta potěší nejen jeho příznivce, protože svou postavu hraje naprosto přesvědčivě, ačkoli už v tom má praxi. Hrál ji i v UK verzi. Oproti tomu Anna Gunn přináší do role Ellie něco svého, něco, co se nedá tak úplně popsat, musíte si obě herečky porovnat. Přesto se mi v této roli líbí o trochu více než její britská kolegyně.

Zápory

Kopie. Tohle je tak trochu oříšek. Ti, co britskou verzi neznají, budou nejspíše spokojeni, protože jim Gracepoint naservíruje zajímavou zápletku, dobrý herecký ansábl a hutnou atmosféru. Jenomže tohle neplatí pro ty, kteří už Broadchurch viděli jako já. Pak se prostě nemůžete vyhnout srovnávání. Ani sami tvůrci vám moc nepomáhají, protože celý pilot působí jako naprosto přesná kopie britské verze - záběr po záběru. Jen vrah má být jiný. V tom je ale ten problém. Já už seriál viděl, nemám nejmenší důvod koukat na to samé znovu s jinými herci v jiném městečku. I kvůli tomu jsem měl obrovské problémy pilotní díl vůbec dokoukat. Přesně jsem věděl, co se stane v další scéně i co se tam bude říkat. Chris Chibnall celý scénář zřejmě psal stylem ctrl+c a ctrl+v, pak jen pozměnil jména a bylo hotovo.

Sledovat či nesledovat?

Sledovat pokud Broadchurch neznáte. Pokud ano, pak se neobtěžujte, už to znáte.

Verdikt

 Nemůžu si pomoct, musím napsat dvojí hodnocení ze dvou různých pohledů. Jako nezaujtaý divák neznalý britské verze bych si kriminálku Gracepoint uměl vychutnat. Má jasný kabelovkový feeling, postavy jsou dobře zahrané, atmosféra hustá jako zkažené mléko. Ale pokud se na to podívám z pohledu druhého, tedy znalce a fanouška původního seriálu, jsem zklamaný. Tvůrci nepřišli s ničím novým, všechno je přesně okopírované z originálu. A tím myslím úplně všechno. Snímání kamerou, gesta, mimika, dialogy, prostředí, střih. A to mě zklamalo. Opravdu hodně zklamalo. Proto pokud jste seriál Broadchurch neviděli, přidejte si k hodnocení dva body. Já je musel ubrat za totální neoriginalitu, lenost scenáristů a nechuť ubírat příběh jiným směrem. Osobně si raději počkám na druhou řadu Broadchurche.

Hodnocení: 7/10



Co na Gracepoint říkáe ty? Líbí se vám víc originál Broadchurch?

1 komentářů:

Děkujeme za Váš názor.