čtvrtek 9. října 2014

Test seriálů 2014/2015: Flash - Přiřítil se nový seriálový hit?


Dlouho očekávaný seriál vyrazil ze startovních bloků.

Základní informace


NázevFlash
Datum premiéry: 7. října 2014
Žánr: komiksový seriál
Stanice: The CW

Kdo za tím stojí?


O co jde?

Mladý forenzní vyšetřovatel Barry Allen je vržen do úplně nového světa plný zázraků a tajemství, když je po nehodě přelomového částicového urychlovače zasažen bleskem. O devět měsíců později se probírá z kómatu, aby zjistil, že disponuje superrychlostí. 

Klady

Obsazení. The CW si samozřejmě dává záležet na obsazení mladými herci už jen proto, že se jedná o stanici pro teenagery. Proto nečekejte nikoho moc ošklivého, i nerdi vypadají cool a super. Přesto si každý z herců hlídá svůj výkon a odvádí nadprůměrnou práci. Na The CW určitě. Nikdo vám příliš nevadí, každý má něco do sebe. Samozřejmě, že hvězdou nejzářivější je Grant Gustin v roli titulního hrdiny. Jeho přerod v superhrdinu a počáteční nedůvěra ve vlastní osud mu zkrátka věříte.

Celkový balíček. Od samého začátku bylo jasné, že nedostaneme stejně temnou komiksárnu jakou je vyspělejší Arrow. Přesto se tvůrcům povedlo namíchat vskutku zábavný koktejl zajímavých dějových zápletek, postav, solidních triků a hudby.

Zápory

Klasické schéma. Tohle je asi to jediné, co mi na pilotu Flashe trochu vadilo. Ačkoli epizoda odsýpá, jede v již vyjetých stopách. Úvodní představení loserského mladíka, jeho neopětovanou lásku, nabytí schopností, akce v prostředku, zklamání, povzbuzení, závěrečná úspěšná akce, doják a pak nějaký ten závěrečný twist. Je škoda, že se tvůrci nepokusili přijít s trochu jiným způsobem vyprávění, jaký se jim povedlo nastavit u Arrowa. Flash takto až příliš připomíná Smallville.

Sledovat či nesledovat?

Ano.

Verdikt

Flash je zábavnou komiksovou podívanou, která vás bude bavit po celou stopáž. Ano, dočkáváme se nejrůznějších klišé a ověřených vyprávěcích postupů, ale to se tak koneckonců dělá skoro všude. Hlavní je, aby to ve výsledku fungovalo. A funguje! Těch 40 minut při sledování Flashe příjemně uběhne a navíc si scenáristé pojistili diváckou pozornost šikovnými twisty a potenciálem budoucích epizod.

Ano, seriál hodně připomíná jiného superhrdinského předchůdce - Smallville. A to nejen dějově, ale i doprovodnou hudbou. Budou tu jisté milostné peripetie, ukrývání tajemství, příhodné omdlévání těch, kteří nemají Barryho schopnosti zmerčit atd. A přesto mě osobně zajímá, jak se seriál vyvine a doufám, že si později vyšlape i vlastní cestičku v tom vyprávěcím stylu.

Hodnocení: 8/10


Smetl Flash ze židle i vás?

1 komentářů:

  1. Já jsem více méně spokojený, tedy až na tu zbytečnou sentimentalitu. Vypadá to na zábavnou podívanou. Gotham jsem vzdal po dvou dílech, ale tady to vypadá nadějně :D.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.