úterý 28. října 2014

Nejlepší a nejhorší seriálové novinky podzimu podle redakce Gorilly


Co se okamžitě zařadilo mezi naše seriálové favority?

Většina novinek z podzimní seriálové nabídky amerických celoplošných televizí si svou premiéru již odbyla. A i když tu hodnotíme každý pilotní díl, názory se mění celkem rychle. A proto vám nyní přinášíme žebříček pěti nejlepších a pěti nejhorších novinek podle naší redakce.

JAN LYSÝ

Nejlepší novinky

5. The Affair

Někomu možná přijde pomalé tempo vyprávění až nudné, ale mně to rozhodně nevadí. Seriál je kvalitně obsazený, ponurý, příběh je odhalován jen po střípcích, ale díky tomu jsem opravdu napjatý, co se z toho vyklube. Atmosférou to sice není na úrovni projektů od Finchera a jemu podobných, ale je to hodně blízko.

4. Forever

Ioan Gruffudd byl dobrý castingovým tahem, dokáže na svých bedrech utáhnout celý seriál. Ale není to třeba, scenáristé odvádějí také slušnou práci, takže Forever je zajímavé i po příběhové stránce. Je tak akorát tajemné, ale nevyhýbá se ani humoru, prostě ideální oddechová kombinace. Je tak škoda, že to díky nízké sledovanosti vypadá s projektem bledě.

3. Manhattan Love Story

To snad musí být nějaká kletba (nebo trošku zvláštní vkus amerického diváctva). Kdykoliv se objeví nějaká zábavná, zbytečně nesentimentální romantika, tak je obvykle stažena po první řadě nebo ještě dříve. Manhattan Love Story je vtipnou záležitostí s velmi charismatickým ústředním duem a zábavnými vedlejšími postavami, ale nebylo to dost, aby dalo publikum seriálu šanci. Love Bites, Mixology a teď Manhattan Love Story, Američané holt odlehčené a trošku drzé vztahové seriály neslyší.

2. The Flash

Přiznám se, že Flash není mým nejoblíbenějším hrdinou od DC, ale i tak jsem dal seriálu šanci. Nelituji. Triky jsou na The CW hodně povedené, příběh rychle odsýpá, herecké obsazení také více než slušné. Trošku mi vadí ona sentimentální dějová linka s otcem, ale dalo se čekat, že s něčím takovým tvůrci vyrukují.

1. How To Get Away with Murder/Constantine

Budu trošku alibista a na první místo zařadím dvě novinky. Nemůžu se totiž rozhodnout, která mě baví více. Constantine nebo How To Get Away with Murder. První zmíněný je roztomile temný, hlavní hrdina správně oprsklý, triky (většinou) slušné a celkově je seriál docela atmosférický. Druhý projekt je zase napínavým soudním dramatem s extrémně zajímavou hlavní postavou a docela chytlavou zápletkou, která se točí, jak už název napovídá, kolem vraždy.

Nejhorší novinky

V tomto případě prostě nedám dohromady pět seriálů, které by podle mě byly nejhorší. Vlastně ani ty tři, které zmíním, mi nepřijdou zase tak strašné, ale jednoduše mě nebaví.

3. Jane the Virgin

Jane the Virgin je takovou parodií na telenovely, ale občas seriálu chybí nadhled a stává se tím, z čeho by si měl utahovat. Humoru z mého pohledu není dostatek, aby to fungovalo jako zesměšňování v Jižní Americe tak oblíbeného romantického žánru. Čekal jsem, že mě seriál osloví, protože se mi líbila Ugly Betty, která si z telenovel utahovala opravdu trefně, ale bohužel ne.

2. A to Z

Naprosto tuctová romantická záležitost. Ne, že by pár v hlavní roli nebyl sympatický, ale to je asi tak vše, co mě na seriálu zaujalo. Jinak je tu na můj vkus zbytečně moc klišé, příběh mě moc nezaujal, některé vedlejší postavy mi k srdci nepřirostly... Byl bych mnohem raději, kdyby pokračovalo Manhattan Love Story.

1. Gotham

Neměl jsem v případě Gothamu nesplnitelná očekávání, ale i tak jsem byl ve finále zklamaný. Herci byli vybráni dobře, ale příběh se vyvíjí dost nezajímavě, stejně jako postavy, jejichž osudy mě zrovna moc nezajímají a to, že tvůrci stačí představit v první epizodě asi milion záporáků, je sice fajn, ale nemá to žádný větší smysl, když se jim stejně věnuje pět vteřin a nazdar. Raději se vrátím k Agents of S.H.I.E.L.D., kteří se dokázali vzchopit. Třeba to zvládne i Gotham, ale zatím to tak nevypadá.

JAN LIŠKA

Nejlepší novinky

5. How To Get Away with Murder

Obvykle nepatřím mezi fanoušky seriálů Shondy Rhimes, ale How To Get Away with Murder mě chytilo už u pilotní epizody. S přibývajícími díly se sice nadšení trochu vytrácí kvůli nepříliš zajímavým případům týdne, ale druhá dějová linka v budoucnosti mě stále zajímá. Viola Davis si navíc hodně hlasitě říká o nominaci na Emmy.

4. Jane the Virgin

Pokud mě letos něco vážně překvapilo, tak to bude Panna Jana, jak tomuto seriálu s oblibou říkám. Lehkost, s jakou se tu parodují telenovely, seriálu dodává chytlavý prvek, který vás na novince upoutá. Gina Rodriguez je pro mě navíc seriálovým objevem roku. Její roztomilost mě dostává do kolen.

3. Gotham

Ok, v testu pilotu jsem byl možná až přehnaně nadšený, s odstupem několika dílů uznávám, že tvůrci mají problém najít pořádně poutavou dějovou linku. Přesto Gotham nadále považuji za řemeslně nadprůměrnou novinku s několika vynikajícími herci.

2. The Affair

Dlouhé epizody, pomalé tempo a stejně mě to baví. Už jen ten princip vyprávění dvou osob s různými odchylkami je geniální, protože vám dává jedinečnou příležitost nahlédnout do toho, jak většinou ve skutečném světě každá jinak interpretovaná drobnost může ledacos změnit. Vynikající herecké výkony a chytře napsaný scénář jsou samozřejmě příjemným bonusem.

1. The Flash

Jediný důvod, proč jsem na první místo nezvolil The Affair, ale Flashe, je ten, že Flash je nenáročnou zábavou. Po maratónech sledování nejrůznějších show  a seriálů, abych se udržel v obraze, se chci odreagovat a svůj vzácný čas věnuji opravdu jen tomu, co mě hodně baví. The Affair si pak zásadně nepouštím večer, protože to už jsem až moc unavený na chytrý seriál. Raději si dopřeju dobře natočenou akční podívanou s prvky fantasy a sympatickými herci, u které nemusím tolik přemýšlet.

Nejhorší novinky

5. Z Nation

Já vím, že v Syfy se jenom pochopitelně chtěli přiživit na úspěchu The Walking Dead a podle všeho se jim to podařilo, ale tohle je tak špatné, že si to buď říká o guilty pleasure nebo o odpadkový koš. Já volím tu druhou možnost. 

4. Marry Me

Trapný humor, nuda a nesympatická Casey Wilson. Trojkombinace pro komedii z pekla.

3. Bad Judge

Já už z traileru tušil, že to bude průšvih spoléhající na eskapády Kate Walsh. A dostal jsem přesně to, co jsem čekal. Nesmyslnou blbost s minimem vtipu.

2. Mulaney

Sitcom podle modelu osmdesátých let se dnes už prostě nechytí. Mulaney zaspal dekádu a jeho vtipy také.

1. Black-ish

Letošní komedie se vážně nepovedly. Žádná mě ale neodpudila tolik jako Black-ish. Už po pilotním dílu jsem s tím seknul, protože se nechci koukat na přehrávající herce, kteří hážou jeden rasistický vtip za druhým a chovají se jako totální idioti.

Jak to máte vy? Které novinky jste si oblíbili? A které nesnášíte?   

17 komentářů:

  1. Celkem smutne, ze jiz vy dva mate tak diametralne odlisne nazory, ze jeden da neco mezi nejlepsi a druhy to ma mezi nejhorsimi... Pokud je neco nejhorsi, nemuze to mit druhy mezi nejlepsimi, ale prinejlepsim nekde neutralne uprostred...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně na tom nic divného nepřijde. Je naprosto běžné, že u každého projektu jsou ti, kteří mu přijdou na chuť a ti, kteří ne. I u těch nejlépe hodnocených filmů/seriálů se najedou recenzenti, kteří dají výrazně nižší hodnocení, než ostatní. Nemluvě o tom, že jsem uvedl, že mi žádný ze seriálů, které zmiňuji jako "nejhorší", vlastně tak strašný nepřijde, jen mě nebaví.

      Vymazat
    2. Pravda, on už ten samotný výběr je úplně mimo a velmi omezený. A vlastně ani nevím, proč by mě měl zajímat názor dvou lidí, kteří ani neumí napsat recenzi. pá goriillo.

      Vymazat
    3. Tomu já říkám neomezený názor. Váš výběr není totožný s mým, tak je úplně mimo a velmi omezený :D. Prostě máme jiný názor, tak to chodí, líbí se nám odlišné věci. Ale dokážeme respektovat to, že se s námi někdo nesouhlasí. Ale ne každý toto umí, jak je vidno :D :D.

      Vymazat
    4. Víte, já s ním souhlasím. Ten výběr je prostě omezený, spoustu věcí jste ani neviděli. A řekla bych, že vaše přesmajlíkovaná reakce svědčí o tom, že si to zřejmě malinko uvědomujete... A ono teď platí, že "redakce Gorilly" = Liška + Lysý? Pak to leccos vysvětluje. Vy aspoň máte vkus, ten druhý je, co ho tady tak čtu, fakt tragik. Dřív jsem na Gorillu chodila pravidelně, dneškem se přidávám ke kolegům nad i pod a ušetřím jedno místo v oblíbených. Škoda.

      Vymazat
    5. Jste si dovolila tady něco kritizovat? Tak to bude váš příspěvek asi brzo smáznutý :) hovořím z vlastní zkušenosti.. kluci moc dobře kritiku snášet neumí!

      Vymazat
    6. To vážně? O důvod víc to tu zabalit.

      Vymazat
    7. Každý má právo na svůj názor, nikomu ho neberu. A rozhodně nemám důvod ho mazat z diskuze. To se praktikuje jinde.

      Vymazat
    8. Vydržte chlapi, mě se tu líbí

      Vymazat
  2. Takže nejlepší seriály podzimu The Flash a Constantine respektive How To Get Away with Murder? :D Come on! Jako How To Get Away with Murder chápu, ale The Flash a Constatine? Však je to pro dětičky. Začínám přemýšlet o vyřazení Gorilly z oblíbených stránek.Jít s davem je snadné, ale šoupnout na první místo seriály, co zato opravdu stojí, ale bohužel neoslovují davy jako třeba The Affair či vámi opomíjené Kingdom by bylo zajímavější :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kingdom jsem ještě neviděl, nemůžu soudit.

      Jan Liška

      Vymazat
    2. Ke Kingdom jsem se dostal teprve včera v noci a začalo to zajímavě. Jinak, žebříček jsem sestavil na základě toho, co jsem viděl a co se mi líbilo/nelíbilo, rozhodně pro mě nebylo důležitým faktorem to, zda je to všeobecně oblíbené nebo ne.

      Vymazat
  3. Gotham je zatím lepší než Agents of Shield po stejném počtu epizod. Nevidím důvod proč by se nemohl vzchopit, Shield to dokázal až po Winter Soldier, což bylo až na konci série.

    Dneší epizoda byla zatím nejlepší. Jestli to tak zůstane nadále, tak budu nadmíru spokojen.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Málem bych zapomněl, vyčítat Gothamu, že představil záporáky je směšné, za prvé, záporáci to ještě nejsou a za druhé jak jinak byste chtěli chytnout diváky a za třetí: nedělají to samé v Shieldu?! Bla bla bla Iron Man, bla bla bla Hulk, Thor.

      Vymazat
    2. Jak? Třeba jich představit v první epizodě méně, ale věnovat jim více pozornosti. A co třeba díl Selina Kyle. Měl se točit kolem Seliny a nakonec nedostala moc prostoru. Prostě mě styl práce s postavami nezaujal.

      Vymazat
  4. Gotham se na ty slavné záporáky měl vykašlat, tam nikde nevede cesta k něčemu zajímavému. To jsou záporáci Batmana, víme co s nimi bude - a to co se s nimi děje do té doby nedokáží udělat zajímavé - protože všechno zajímavé se s nimi děje až v Batmanově příběhu. A Gotham není primárně příběh Batmana.

    OdpovědětVymazat
  5. Gotham jako noir kriminálka mi přijde stokrát lepší než ty dětský trapárny jako Shield či Flash.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.