úterý 2. září 2014

TOP 5: Nejúspěšnější filmy léta - Které blockbustery si přišly na největší sumy?

Letní filmová sezóna, kdy se v kinech objevují ty nejexplozivnější projekty, se pomalu loučí. A tak přišel čas zhodnotit, které tituly si vedly nejlépe.

Toto léto bylo na filmové pecky docela bohaté, konkurence nebyla malá, ale pětice následujících projektů se i tak dokázala prosadit a producenti si mohou mnout ruce, jejich "dítka" si z kin odnesla více než slušné částky.

Jen upozorníme na to, že letní filmová sezóna se přesně nepřekrývá s kalendářním létem, takže je možné, že některé ze zmíněných projektů měly premiéru například už na jaře.

5. Úsvit planety opic (2014)



 Datum premiéry
 Rozpočet
 Tržby
Hodnocení ČSFD
Hodnocení IMDB 
Hodnocení RottenTomatoes
Hodnocení Metacritics
 11. července
 145 milionů dolarů
611,19
miliónů dolarů
 81 %
 8,1/10
 7,9/10
 79 %

Úsvit planety opic si drží jedno prvenství. Je nejlevnějším filmem v žebříčku. A také je velmi dobře hodnoceným, takže ostudu povedenému prvnímu dílu neudělal a pokračuje v nastoleném trendu "chytrých blockbusterů". Diváci dávají vědět, že léto je vhodným obdobím nejen pro lineární "výplachy", ale je tu místo i pro projekty, u kterých se musí trošku dumat nad tím, co se odehrává na plátně.

4. Amazing Spider-Man 2 (2014)



 Datum premiéry
 Rozpočet
 Tržby
Hodnocení ČSFD
Hodnocení IMDB 
Hodnocení RottenTomatoes
Hodnocení Metacritics
 2. května
 170 milionů dolarů
708,3 
miliónů dolarů
 65 %
 7,1/10
 5,9/10
 53 %

Nijak se netajíme tím, že Amazing Spider-Man 2 (recenze), respektive už první díl, nám přijdou trošku zbytečné, protože to není zase tak dlouho, co Sam Raimi představil pubertálního Petera Parkera  jako středoškoláka. A sledovat to znovu, byť v trošku jiném balení, nás moc nebavilo. Ale jak je vidno, my jsme výjimkou. Více než 708 milionů dává jasně vědět, že publikum Spider-Mana zbožňuje a tak není divu, že se dočkáme minimálně dalších dvou dílů (2016 a 2018) a spin-offů. První se bude věnovat Venomovi (2015) a druhý nabídne partu zloduchů Sinister Six (2016).

3. X-Men: Budoucí minulost (2014)



 Datum premiéry
Rozpočet

Tržby

Hodnocení ČSFDHodnocení IMDB Hodnocení RottenTomatoesHodnocení Metacritics
 23. května
 200 milionů dolarů
 745,39 milionů dolarů
 85 %
 8,3/10
 7,6/10
 74 %

Bryan Singer se rozhodl, že si po pauze zrežíruje další díl série X-Men a byl to návrat více než úspěšný. Oslavné recenze a skvělé tržby jsou toho důkazem. Film se stal nejvýdělečnějším filmem ze série, daleko za ním zůstali X-Men: Poslední vzdor (2006), kteří utržili 459,4 milionů dolarů. K Budoucí minulosti jsou sice nějaké výhrady, třeba ty, které se týkají ignorace některých událostí z předchozích dílů, ale i tak jde o více než povedenou podívanou.

2. Zloba - Královna černé magie (2014)



Datum premiéry
 Rozpočet
 Tržby
Hodnocení ČSFD
Hodnocení IMDB 
Hodnocení RottenTomatoes
Hodnocení Metacritics
 29. května
 180 milionů dolarů
748,5 
miliónů dolarů
 76 %
 7,3/10
 5,6/10
 56 %

Netradičně pojaté pohádky jsou stále v módě a Disney, který je na fantaskní příběhy expertem, to moc dobře ví. A tak angažoval Angelinu Jolie, zaměřil se na zápornou postavu ze Šípkové Růženky a natočil efekty nabitý film, který sice kritiky úplně nepřesvědčil. Ale diváky ano a to je ve finále to hlavní. Téměř 750 milionů dolarů z celého světa svědčí o tom, že filmaři věděli, co na publikum platí.

SOUVISEJÍCÍ: JSOU KLASICKÉ POHÁDKY PASSÉ? V HOLLYWOODU ZŘEJMĚ ANO, V MÓDĚ JSOU PŘEKROUCENÉ FANTASKNÍ PŘÍBĚHY

1. Transformers: Zánik (2014)


Datum premiéry
 Rozpočet  Tržby Hodnocení ČSFD Hodnocení IMDB Hodnocení RottenTomatoes Hodnocení Metacritics
 27. června
 210 milionů dolarů
 1,07 miliardy dolarů
 62 %
 6,2/10
 3,8/10
 32 %

V USA si sice další díl Transformers odnesl nejméně peněz z celé série, ale výrazně pomohl zbytek světa a tak se Zánik chlubí druhými nejvyššími tržbami ze všech filmů s nálepkou Transformers. Předběhl ho jen třetí díl s 1,12 miliardou dolarů. Očividně diváky nijak netrápilo, že film se dočkal spíše záporných recenzí a bez ohledu na názor novinářů si užívali explozivní podívanou, kterou je Michael Bay proslulý.

Je na místě ještě zmínit Strážce Galaxie (recenze), kteří se sice nevyšvihli mezi pět nejvýdělečnějších projektů léta, pokud se zaměříme na celosvětové tržby, ale jde o finančně nejúspěšnější titul léta v amerických kinech s 274,61 miliony dolarů (celosvětové tržby jsou 547,71 milionů dolarů).

Který "letní" film se vám líbil nejvíce?

2 komentářů:

  1. Děs a hrůza, všechny filmy jdou mimo mě. Asi je to tím, že je to samá akce a já raději trochu více poetična a klidu:-)

    Katynka

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.