středa 24. září 2014

Test seriálů 2014/2015: Scorpion - Hackeři zachraňují svět


Povedlo se jim upoutat naši pozornost?

Základní informace


Název: Scorpion
Datum premiéry: 22. září 2014
Žánr: akční hackerské drama
Stanice: CBS

Kdo za tím stojí?


O co jde?

 Walter O'Brien stojí v čele skupinky nejchytřejších lidí světa a zároveň lidí na okraji společnosti. Jejich sociální postavení se ale záhy změní, když je drsňácký agent národní bezpečnosti zrekrutuje pro speciální jednotku zajišťující bezpečnost Ameriky.

Klady

Humor. U hackerských seriálů a filmů je vždycky důležité zachovat si smysl pro humor. Nemůžete se brát příliš vážně, zatímco dvakrát ťuknete do klávesnice a nahackujete se do zabezpečených serverů NASA. V tomto ohledu celý Walterův tým funguje jako jedna velká hláškovací mašina. Od scenáristů to byl správný tah, příliš vážný tón by seriálu uškodil.

Akce. Na televizní poměry je v pilotu akce požehnaně a stejně tak je i dobře natočená. Nedá se k tomu nic moc napsat, musíte se podívat sami, ale akce je rozhodně jedním z kladů pilotu Scorpiona.

Zápory

Klišé. Od hackerských filmů a seriálů se dá očekávat tuna klišoidních charakterů, zápletek i dialogů. A přesně to jsme dostali. Všechny postavy jsou typicky zaškatulkované. Hackery máme pěkně vystajlované, aby i obézní nerd působil cool. Pak tu máme drsňáckého agenta se zlatým srdcem a milostný objekt hlavního hrdiny v podobě silného ženského charakteru - svobodné matky. Zápletka je stokrát viděná, technobláboly vytažené z paty a odprezentované kulometnou kadencí. A k tomu tu máme mladé génie, kteří se v nějakých osmi letech nahackují do NASA. Prostě od začátku do konce nám Scorpion nabízí jen samá hackerská a akční klišé.

Sledovat či nesledovat?

Šanci tomu dejte.

Verdikt

Ano, Scorpion je zatraceně klišoidní. Kdybyste u každého klišé v pilotu hráli chlastací hru, byli byste zdunění dříve než Ted s Barneym u Robinina "ale em...". Na druhou stranu se nedá očekávat, že by někdo hackerské televizní drama na americké celoplošné televizi pro nenáročné diváky bral vážně. Vědí to i samotní tvůrci, kteří díky tomu připravili vcelku odlehčenou akční jednohubku, u níž musíte vypnout zdravý rozum, abyste se bavili. Ale jakmile to uděláte, tak se bavit budete. Všelijakými honičkami a cool pohledy se to tu jenom hemží. A když nad nimi nebudete přemýšlet, pilot bude rychle odsýpat a vy budete pobaveni.

Hodnocení: 6/10



Nechali jste se Scorpionem zaháč(c)kovat?

2 komentářů:

  1. Ono je to možní cliché, ale skutečnej Walter O'Brien se ve 13ti vážně do NASA nahackoval:)

    OdpovědětVymazat
  2. Tenhle seriál už je slavný:

    http://www.zive.cz/bleskovky/video-nejsilenejsi-hacking-ve-filmu-jaky-jsme-kdy-videli/sc-4-a-175507/default.aspx

    Takhle to dopadá, když necháte idioty psát scénáře ;)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.