pondělí 1. září 2014

RECENZE: Vinaři - Postránecký a spol. mají rádi víno


A co my? Máme rádi Vinaře?
Televize Prima se rozhodla jít do boje se svou dlouholetou konkurentkou Novou a jako hlavní zbraň si k tomu zvolila v moravských exteriérech točený seriál Vinaři s hvězdným obsazením. Prozatím se zdá, že tento tah vyšel, protože podle předběžných informací serveru Digizone.cz premiéru sledovaly téměř dva miliony diváků. Jak se nám líbila první epizoda nazvaná Narozeniny?

Na Moravě s pražskými herci

První, co vás na Vinařích zaujme, je fakt, že se seriál točil ve skutečných moravských exteriérech i interiérech. A ten rozdíl oproti papundeklu je skutečně příjemně zdát. Vizuál je filmový a o tom, že na moravské vinice a vůbec na moravský kraj se pěkně kouká, se snad ani nemusím zmiňovat. Za tohle mají tvůrci bod k dobru, protože ta prosluněná moravská atmosféra z obrazovky přímo dýchá.

Co už ale za pochvalu nestojí je snaha pražských herců napodobit moravský dialekt. Zatímco u některých brněnských herců jako u Zdeňka Junáka nebo u Tomáše Matonohy vám to logicky ani nepřijde, u ostatních v čele s Hynkem Čermákem vám jejich způsob špatně odposlouchané řeči trhá uši, i když nepocházíte z Moravy. Je to opravdu dost slyšet.

Vtípky, frčky, kotrmelce, ale děj skoro žádný

Dalším negativem je téměř neexistence pořádné zápletky. Dá se sice ještě pochopit, že se jedná o úvodní seznamovací díl, ale hlavní linie s ukradeným prasetem ani zdaleka nestačí na to, aby epizodu někam posouvala. Nakonec jsme se tak dočkali spíše výplňových scén plných snahy střílet jeden vtip a zapamatovatelnou hlášku za druhou. Já sice scenáristu Petra Kolečka chápu, ale mohl trochu zmírnit. Není třeba, aby v každé scéně padlo deset na sílu napsaných hlášek a špílců. Mohl tomu nechat volný průběh a spíše vtipně vypointovat scény, což se víceméně povedlo u krádeže prasete a u policejních vsuvek.

Zásadní problém Vinařů tedy bude to, zdali se v dalších epizodách, podaří scenáristům vytvořit zápletky, které dokáží posunovat děj, nebudou se točit v kruhu a snažit se místo nějakého vývoje nahazovat jednu hlášku za druhou.

Pozitivně nemůžu hodnotit ani skutečnost, že se tvůrci uchýlili ke schematicky vytvořeným postavám plným klišé a stereotypů. Představa o věčně "degustující" Moravě je už trochu zastaralá. Na druhou stranu Vinaři chtějí být lidovou komedií a pro ni se právě tyto zaškatulkované postavy hodí nejlépe.

Verdikt

Vinaři bezpochyby jsou nadprůměrným českým seriálem s krásnými exteriéry, skvělým vizuálem a vtipnými dialogy a hláškami. Jenomže pořád se nemohu zbavit dojmu, že je to pouze povrchní seriál zacílený na vyždímání humoru za každou cenu za využití zažitých stereotypů a nic víc se od toho nedočkáme. Pro náročné diváky to určitě není, ale na nedělní oddech, občasné zasmání a navození příjemné atmosféry seriál Vinaři stačí. Rozhodně se jedná o nejlepší seriálový počin Primy za posledních deset let.

Hodnocení: 7/10  

Co na Vinaře říkáte vy? Sledovali jste úvodní díl? Líbil se vám? A budete se dívat pravidelně?

Foto: TV Prima

25 komentářů:

  1. Jakože na úvod asi nemohli vymyslet horší epizodu. Celé to bylo prostě o ničem. Herci v čele s Terezou Kostkovou byli otřesní. Celý seriál působil strašně umělým dojmem, zvláště ze začátku. Vtípky zakládající se na vtipech o Moravě a Praze byly trapné už po 10 minutách. Bohužel jsem od toho čekal mnohem víc. Na úvod si to zaslouží ta 2/10 a to jen kvůli záběrům krajiny.

    OdpovědětVymazat
  2. Mě se to opravdu líbylo. Jo nebylo to podle vašeho gusta, ale přece se nemůžou zavděčit všem . Mám ráda Byddyho. Vím pro vás jednu novinku, možná ji už znáte , ale i tak vám ji řeknu. Buddy bude s Julií a Michal je hodně blýsko Buddyho sestře. Možná vás to přesvědčí se na to ještě podívat. Nedávejte všemu ámen, viděli jste teprve první. Opakju to znovu , televize se bohužel nedokáže všem zavděčit. Dávam 10/10. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzhledem k tvým schopnostem sestavit kloudně větu se nedivím že se ti to líbylo...

      Vymazat
    2. Řekl bych, že seriál je natočený právě pro lidi, kteří jsou schopni napsat "líbylo" :-)

      Vymazat
    3. Přijde mi, že jsi byla "blýsko" autorovi, když tu kravinu psal - jinak není možné, že se ti to "líbylo" .-))))

      Vymazat
  3. Pro mně osobně max.3/10 za záběry na krajinu, která však v reálněm životě tak jako tak nevypadá denodenně jako neustávající idylické záběry kamery. Po rodinném rozkolu, který jsem vyhrál a měl možnost zvolit program na nedělní večer jsem se nemohl dočkat první reklamní pauzy, abych přepnul na jiný program a nakonec vyhověl přání zbytku rodiny. Kromě vtipných scének s policisty, které navíc televize vystřílela v předstihu v upoutávkách, děj o ničem, většina postav působících prkenně a nereálně (jsem moravák), nesympaticky... bohužel hážu do jednoho pytle s nováckými doktory z počátků. Očekával jsem víc všeho - zábavy, smysluplných dialogů, příběhu, děje, sympatických postav...

    OdpovědětVymazat
  4. Každému Moravákovi trhaly uši dialogy, které byly tak napůl dialektem a napůl ne. Nemůže se dopr.... scénarista poradit s někým s Moravy. Anebo si herci říkají, co chtějí. A když mluví pseudonářečím, tak jim to připadá dostatečně moravské..... A úvodní díl, který má přitáhnout pozornost, se podle mě dost nepovedl. Naivní zápletka s prasetem, kterého chvílema málem neunesli dva a chvílema s ním jeden lehce manipuloval ... A hodnocení - za to pseudonářečí tak 2/10.

    OdpovědětVymazat
  5. Jako televizní oddechovka to bylo dobré, a to jsem hrdá Moravačka. Než čučet na všecky Ordinace a Ulice, tak radši na tohle. Bylo to sice blbé až hrůza, ale to je v televizi všechno. A mladí borci jsou konečně hezcí a koukatelní :-) Howgh.

    OdpovědětVymazat
  6. Já jsem docela spokojená. Po návalu filmů a seriálů plných násilí a sprostoty, nekonečných seriálů typu Ulice a Ordinace je to příjemný oddych. Krásné prostředí a herecké obsazení je sympatické. Jediné co je opravdu hrůza, tak ,,česko-moravské" nářečí. To se opravdu nepovedlo. Ale jinak fajn vtipný seriál na nedělní večer, před pracovním týdnem plným stresu. Samozřejmě, že šťouralové najdou chyby, každý si něco najde, ale na to máme ovladač. Já jsem ráda, že jsem se v neděli nemusela dívat na mrtvoly, cákající krev, mlátící se lidi, ale mohla si vychutnat krásnou krajinu a vtipné dialogy. Za mě 8/10

    OdpovědětVymazat
  7. Me nejvic vadi,ze to vypada,ze se da odpoledne syrovy prase na rozen a vecer je do zlatova.
    A k tomu nareci,to se vomyla snad na vsech serverech.Je to fuk,takhle stejne moravaky vsichni videj a ze oni se nad to drbny zkarikovani nedokazou povznest je jejich starost.
    Prece to neni dokument.
    Akorat maj zas duvod nesnaset Prahu.

    OdpovědětVymazat
  8. nechte je žít... byl to první díl...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pocit, že v dalších dílech se z toho stane oscarový počin? Nemyslím si. Spíš to bude pořád stejná sračka od začátku do konce :)

      Vymazat
    2. Máš pravdu byl to první díl, všichni umí jen urážet.Jo a to , že jsem napsala , že se mi to líbylo je pravda. A jestli si někdo myslí, že když někdo napíše , že se mu to líbylo, neznamená to , že je blbý.:-)

      Vymazat
    3. Kdyby se ti to jen líbilo, tak si za blbku. Ale protože se ti to líbylo a ještě to obhajuješ, tak za krávu :-)))

      Vymazat
    4. Ty evidentně budeš patřit k cílové skupině toho seriálu. Prej líbylo :D

      Vymazat
    5. Kdo seš ,že mi nadáváš ,že jsem kráva. Když se to nelíbylo vám neznamená to, že se to nebude líbit nikomut. Ve škole se to líbí všem.Víš už možná vím proč se ti to nelíbí.Protože seš určitě stará/starý, hnusná/hnusný, zlá/zlý člověk, který ocení jen stoleté seriáli jako je ordinace , ulice ......atd.Lidi proboha viděli jste teprve první díl a pokud dokážete jen kritizovat a nenajdete tam nic pěknýho. Tak nejste lidi,ale pokrytci.A určitě všichni co tu něco špatného píšete jste z Prahy či okolí. Já jsem Moravačka a u nás je to skoro stejný, jak v tom seriálu.Jsme hodní,chytrý, vyspělí a NEJSME K LIDEM ZLÝ.

      Vymazat
    6. My jsme na Moravě na dědině několik let bydleli mezi starousedlíky. Kdo Moraváky obhajuje tomu vřele doporučuji se tam natrvalo nastěhovat. Uvidíte a uslyšíte to co není v žádném seriálu. Všech pět rodin z Čech se raději ostěhovalo. Naivně se dost lidí domnívá jak všichni Moraváci krásně zpívají. Jen jeden příklad z desítek. Naše děti a děti dalších Čehůnů byly ze vsi nejlepší ve zpěvu při vítání občánků i MDŽ a proto s námi místní několik měsíců nemluvili.

      Vymazat
    7. Ty si ten nejhnusnější člověk, kterého znám. Ty i všichni ostatní si myslíte, že Praha a Pražáci jsou ti nejlepší.Ale ne. Moje máma je Američanka a táta Francouz , přistěhovali jsme se před dvěma lety do Prahy s Paříže, kvůli práci rodičů.A po roce jsme se přestěhoval na Moravu do Ivančic. Můžu říct , že Morava, Brno i Ivančice jsou nádherné. Jsou tady hodní lidé, kteří vám pomůžou, když máte problém.Naopak v Praze to bylo takový, že si každý musel dávat pozor , jestli mu někdo něco nekradne. Taky tam byl velký hluk. Morava je užásná.Je mi teprve 16, ale už sem trochu ochutnala víno , jen sem si cucla , ale bylo to výborný. , Mia Zachariades

      Vymazat
  9. Pro mě je ten seriál naprosto o ničem. Příroda a krajina krásná. Ale pokusy herců o moravské nářečí jsou příšerné, umělé a nedá se to poslouchat. Navíc pletou asi tři nářečí dohromady! A děj úplně o ničem. Takže pro mě se řadí k dalším plytkým seriálům jako je Ordinace, Cesty, Ulice a tak dále.... Nechápu čím nás to pořád krmí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo a ještě se nám snaží vtlačit do hlavy myšlenku, že na Moravě se nechodí do práce, nýbrž se jenom pije od rána do večera. Pěkný nesmysl. Tak všichni pražáci hurá na Moravu :-)

      Vymazat
  10. Pocházím kousek od Pálavy a nejvíc mi tahalo uši, že pojede rybařit na Nové Mlýny. Nikdy jsem nikoho, kdo pochází z tohoto kraje neslyšela mluvit o ničem jiném než o Mušově. Nové Mlýny to byly jenom pro přespolní - Brno a dále. Nemůžou nechat někoho místního kontolovat dialogy, když už se tváří, že tu Moravu tak dobře znají? Nebo si opravdu myslí, že tu Moravu a hlavně moraváky tak dobře znají?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jsem taky z okolí a víc než Nové Mlýny, mě štvalo jak tam mluvíme, to bylo spíš jak hanácko než jako jih moravy

      Vymazat
  11. anonymní - ubohé, nás,kdo žijeme na Moravě nebaví ,jen uráží,jak se naše krásná Morava předvádí v tomto ubohém seriálu

    OdpovědětVymazat
  12. Stojí to za prd. Po druhém dílu přestávám sledovat tento seriál. Druhý díl stál opravdu za hovno. Dite s takovým seriálem do řiti!, Kdo kdy viděl, aby se ve sklepě pilo víno z flašek. Je to urážka celé Jižní Moravy a jejich obyvatel.Už to nedávejte! Raději budu sledovat Majora Zemana! Prostě jste propadli.

    OdpovědětVymazat
  13. 7/10, ale kdeže. Recenze na úrovni slohovky sedmáka základní školy..

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.