sobota 13. září 2014

Kráska týdne: Charlize Theron - Fešanda, která nemá problém s tím, stát se kvůli roli Zrůdou

Sice začínala jako modelka, ale na rozdíl od mnoha kolegyň, její kariéra neskončila u béčkových rolí a toho, že by ji filmaři používali jako "doplněk" pro hlavní hrdiny. Charlize se vyprofilovala jako talentovaná herečka, která zvládne utáhnout film na svých bedrech sama. Svědčí o tom Oscar nebo Zlatý glób.

Charlize se narodila v Benoni (Jižní Afrika). V žilách jí ale koluje i německá, francouzská nebo holandská krev. Dětství ale neměla Charlize snadné. V roce 1991 její otec, který byl alkoholik, napadl její matku (a vyhrožoval Charlize), takže žena byla nucena se bránit a zastřelila ho. Soud to označil za sebeobranu a byla osvobozena.

Charlize nejdříve uvažovala o kariéře tanečnice, ale v šestnácti letech získala jednoroční modelingový kontrakt. Rok se svou matkou strávila v Evropě a poté se přesunula do New Yorku a Miami. V New Yorku se nadále věnovala baletu, ale zranila si nohu a tím její sen o tom, stát se tanečnicí, skončil.

V 19 letech se vydala do Los Angeles, aby se stala herečkou. A pomohla jí náhoda. V bance se začala hádat s pracovníkem, který jí nechtěl vyplatit hotovost a všiml si toho castingový agent. Ten ji představil lidem v branži. Ale přesto ho nakonec vyhodila, protože jí poslal scénáře k filmům jako Showgirls (1995) a Mutant (1995), které pro ni asi byly moc hanbaté.

Její herecká kariéra začala ne příliš povedeným projektem Kukuřičné děti 3: Sklizeň ve městě (1995), kde ani nemluvila, v Drsný a drsnější (1997), ale už měla i dialogy. Začalo se jí dařit, takže jsme ji mohli vidět ve filmech jako Ďáblův advokát (1997) nebo Pravidla moštárny (1999). V roce 1999 se také objevila v Playboyi, ovšem nahé fotografie pocházejí z doby, kdy ještě nebyla slavná, takže časopis zažalovala. Neúspěšně. Zajímavé, nechá se nafotit pro Playboy a pak odmítá role, kde se ukáže trocha holé kůže?

Na kariéru si nemohla stěžovat ani po roce 2000. Jejím vrcholem se stalo životopisné drama Zrůda (2003). Výkon Charlize, která ztvárnila sériovou vražedkyni Aileen Wuornos, byl odměněn Oscarem, Zlatým glóbem i chvalozpěvy ze strany recenzentů i diváků. Následovaly další zajímavé filmy (Loupež po italsku, Hlava v oblacích) a z Charlize se stala celebrita, která si mohla říkat 10 milionů dolarů za roli.

SOUVISEJÍCÍ: NA PLÁTNĚ ŠEREDKY, V REÁLU KRÁSKY: HEREČKY, KTERÉ SE NEBOJÍ NECHAT SE "ZOŠKLIVIT"

To, že Zrůda nebyla náhoda, potvrdila tím, co předvedla v televizním filmu pro HBO Život a smrt Petera Sellerse (2004), za který byla nominována na Zlatý glób i Emmy a další nominaci na Zlatý glób a Oscara ji přinesl Její případ (2005). Charlize ale neměla problém objevit se i v blockbusterech, takže si zahrála v Hanckockovi (2008), Sněhurce a lovci (2012) nebo v Prometheovi (2012). Brzy ji také uvidíme v dalším Mad Maxovi (2015).

Charlize má syna, kterého adoptovala v roce 2012. Pokud se budeme bavit o jejich vztazích, tak v devadesátých letech chodila s hercem Craigem Bierkem, v letech 1997 - 2001 s hudebníkem Stephanem Jenkinsem. Poté se dala dohromady s dalším hercem, Stuartem Townsendem, vydrželi spolu devět let. Aktuálně herečka žije se Seanem Pennem.

Charlize je velmi aktivní v charitě. Spolupracuje s OSN, bojuje proti HIV/AIDS, podporuje organizaci PETA, pomáhá prosazovat práva žen i stejnopohlavní manželství.

Máte pro Charlize slabost?




2 komentářů:

  1. Já mám určo pro Charlize slabost, patří do Topky mých nej hereček, takže za mě palec hore :-).

    OdpovědětVymazat
  2. Charlizka je predsa len ina liga ako ste planovali v tejto rubrike... je to jedna z top hereciek hollywoodu, ktorych fotky a zivot poznaju vsetci filmovy fandovia. Myslim,ze je este fuura menej znamych hereciek ktore treba predstavit :-)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.