pátek 12. září 2014

Hvězdy našeho mládí: Co dělají a jak vypadají herci ze seriálu Brutální Nikita

Kanadská seriálová verze filmu Luca Bessona Brutální Nikita (1990) si vybudovala silnou fanouškovskou základnu a mnozí ji označují za kultovní. Od premiéry pilotního dílu uběhlo už dlouhých 17 let. Co dělají představitelé hlavních rolí?

13. ledna 1997, v tento den byl odvysílán první díl seriálu Brutální Nikita, který se dočkal celkem pěti sezón (96 dílů). Poslední epizoda se objevila v dubnu 2001. Seriál byl úspěšný jak v domovské Kanadě, tak v USA. Později ale začal počet diváků klesat a v roce 2000 bylo oznámeno, že čtvrtá sezóna je poslední. Fanoušci to ale nenechali jen tak a spustili kampaň nazvanou Save LFN, která byla úspěšná (ostatně společnosti, které za seriálem stály, obdržely více než 25 tisíc dopisů) a nakonec se Brutální Nikita dočkala páté řady.

Peta Wilson/Nikita

Australská kráska, která začala jako modelka, se ze své rodné země odstěhovala do Los Angeles, kde se herecky vzdělávala a působila v nezávislých filmech a divadle. V roce 1996 se ale vydala do New Yorku na konkurz na Brutální Nikitu. Tvůrcům se zalíbila a vybrali si ji, přestože měla více než 200 konkurentek. Za svůj výkon v seriálu byla dvakrát nominována na Gemini Award. A získala si celosvětovou oblibu, například ruský prezident Putin se označil za jejího fanouška, když se spolu v roce 2001 setkali. V roce 2003 si Peta zahrála hlavní ženskou roli v komiksové adaptaci Liga výjimečných, která se natáčela i v České republice. V roce 2006 se objevila jako tisková mluvčí v Superman se vrací. Herectví se ale nevěnovala nijak intenzivně. Sice se mihla například v Kriminálce Miami nebo seriálu Šestej smysl, ale svou pozornost soustředila spíše jiným směrem. V roce 2012 představila kolekci spodního prádla Wylie Wilson. Před kameru se ale občas vrací, například se objevila ve filmu Liberator (2012), za který získala cenu na Cinerockom International Film Festivalu. V tomto roce si pak zahrála v thrilleru Havana Heat. V letech 1997 až 2002 žila herečka s britským režisérem/scenáristou Damianem Harrisem, v roce 2002 se jim narodil syn. Ale i tak se ve stejném roce rozešli.

Roy Dupuis/Michael

Představitel charismatického Michaela začínal v divadle, ale sporadicky se objevoval i v televizi (Million Dollar Babies) a kině (Screamers - Hlasy z podzemí). Ale přestože už před Brutální Nikitou měl na kontě velké množství rolí, právě tento seriál ho nejvíce proslavil. Hereckou práci ale nepověsil na hřebík ani po konci natáčení špionážní podívané, takže si zahrál v několika filmech (Manners of Dying nebo chváleném biografickém snímku Maurice Richard). V roce 2007 se pak objevil v dobře hodnoceném Shake Hands with the Devil nebo dramatu Citové pouto. Následoval povedený Veřejný nepřítel č. 1 nebo sci-fi Truffe z roku 2008. Ve stejném roce se po 14 letech vrátil na prkna, která znamenají svět. Zatím jeho posledním filmem je Cyanure z roku 2013. Roy je také velmi aktivní, pokud jde o ekologii, je spoluzakladatelem organizacr Rivers Foundation, která chrání ekosystém v Québecku.

Eugene Robert Glazer/Operatér

Eugene se před Nikitou intenzivně věnoval divadlu, ale také seriálům. A s tím pokračoval i po konci Nikity. Vidět jsme ho tak mohli v televizních projektech jako je Mutant X, Kriminálka New York, 24 hodin nebo Čarodějky. Naposledy se objevil ve filmu Reunited z roku 2010. Většinu svého času věnuje své ženě, herečce Xenii Gratsos, se kterou se seznámil během natáčení Brutální Nikity. Žijí v Kalifornii, kde se starají o dva psy a sedm koček, kterých se ujali.

Alberta Watson/Madeline

Alberta byla úspěšnou herečkou už před Nikitou. S hraním začala v 19 letech a za roli ve filmu In Praise of Older Woman (1978) získala nominaci na Genie Award. A dařilo se jí i nadále, takže se rozhodla přestěhovat z Kanady do USA. Tady vydržela osm let, ale když se rozvedla se svým tehdejším mužem, vrátila se zpět do Toronta. Natáčela ale jak v Kanadě, tak ve Spojených státech. Objevila se v chválených filmech jako Spanking the Money (1994), Nebezpeční síť (1995) nebo v na Oscara nominovaném projektu Sladké zítřky (1997). I Alberta si zahrála ve 24 hodinách, její jméno bylo dokonce inspirací pro postavu Alberty Green. V letech 2007 a 2008 se objevovala v seriálu Hranice, následoval film Helen (2009) a za roli v seriálu Ranč Heartland obdržela cenu Gemini Award. V nové seriálové Nikitě (recenze) pak ztvárnila postavu Madeline Pierce (tvůrci jménem Madeline složili poklonu její postavě z původní televizní podoby), senátorku, která byla jednou z těch, kteří stáli za vznikem Divize.

Matthew Ferguson/Seymour Birkoff

Matthew začínal v divadle a jeho talent se dočkal ocenění ze strany kritiků i diváků, ale dařilo se mu i ve filmovém světě. Za svůj výkon ve filmu Lilies - Les feluettes (1996) získal nominaci na Genie Award (nominován na ni byl celkem 3x, za Love & Humans Remains, Lilies a Eclipse). Přesto jeho nejvýraznější rolí zůstal Birkoff v Brutální Nikitě (za ni byl nominován na Gemini Award). Po jejím konci se objevil například v oscarovém Anglickém pacientovi (1996) nebo v hororu Kostka 2: Hyperkrychle (2002). K vidění byl i v Případu Mahowny (2003). Jeho zatím poslední rolí je animovaný seriál Odd Job Jack (2003), jeho hlas zazněl v 52 epizodách.

Don Francks/Walter

Don není jen herec, ale také jazzový hudebník, takže před Nikitou nejen intenzivně hrál ve filmech a seriálech (The Man from U.N.C.L.E., seriálová verze Mission: Impossible), ale také působil jako muzikant. V roce 1968 spojil obě své lásky, tedy herectví a hudbu a zahrál si v muzikálu Divotvorný hrnec s Fredem Astaire, projekt režíroval Francis Ford Coppola. Don si také vyzkoušel divadlo na Broadwayi, konkrétně šlo o muzikál Kelly. Pokud jde o filmy, tak si ho můžete pamatovat z projektů Valentýnská pomsta (1981), The Big Town (1987) nebo sci-fi s Keanu Reevesem Johnny Mnemonic (1995). Zatím jeho poslední herecké počiny jsou The Listener (2009) nebo Hemlock Grove (2012). Don se věnuje i dabingu, jeho hlas zazněl například v seriálu Inspektor Šikula (1983), kde si zahrál se svou dcerou Cree Summer. Namluvil Boba Fetta v The Star Wars Holiday Special (1978), ale třeba i Sabretootha ve hrách X-Men: Mutant Academy a X-Men: Mutant Academy 2. Ve volném čase se Don věnuje jízdě na motorce, psaní básní a podporuje Greenpeace a svobodu pro Tibet. Herec žije už několik desítek let se svou druhou ženou Lili Francks, mají spolu dvě děti.

Jak vzpomínáte na Brutální Nikitu vy?

2 komentářů:

  1. Neskutočne prepracované epizody, večný boj nikity proti sekcii, pre ktorú 5 rokov musela pracovať, no nikdy neprišla o svoj morálny kompas a svedomie. Jej prevleky, ktoré boli cool a samozrejme záver každej epizódy a súboj intelektu medzi madelin a nikitou. V neposlednom rade sa podarila chémia medzi michaelom a nikitou,láska ktorú nezlomila ani silná sekcia a jej mučenia. Mrazivé slová michaela, že sa jej nikdy nevzdá boli v danom okamihu mrazivé ako u shakespeara :-) Ale seriálu veľmi pomohlo aj senzi CZ dabing a vďaka všadeprítomnému internetu je la femme nikita stále dostupná nielen pre pamätníkov. Po jej skončení sa v amerike začína ďalšia 5 ročná kultovka ALIAS.


    Celkom by ma potešil aj článok o profilerovi aka prípad pre samanthu, ktorý bol odvážnym počinom americkej TV 90 rokov do mysle nejedného psychopata a ktorý vytvoril jedného z najnechutnejších záporakov v seriály menom JACK.

    OdpovědětVymazat
  2. No z Michaela jaký dědák! Ale pořád stejně sexy ;-))

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.