sobota 4. ledna 2014

Recenze: Nikita - Špičkový špionážní seriál se rozloučil šestidílnou finální řadou a stála za to

Po několika filmových podobách a jedné seriálové podobě to byla televizní stanice The CW, která se rozhodla znovu "oživit" legendární špiónku Nikitu. Nová verze se chvíli hledala, ale postupem času se z ní vyprofiloval jeden z nejlepších akčních televizních projektů posledních let. A nic na tom nezměnila ani závěrečná čtvrtá sezóna.


Nová Nikita na to šla trošku jinak, nesledovala osudy Nikity (Maggie Q) jako nového rekruta supertajné organizace Divize, ale zaměřila na pozdější dobu, kdy Nikita zběhla a rozhodla se Divizi zničit s pomocí své chráněnky Alex (Lyndsy Fonseca). Námět zaujal, určitě recenzenty, kteří pěli chválu, s diváky to, ale bylo horší.

Ne hned od počátku, nejprve seriál generoval více než slušná čísla, ale později šla sledovanost dolů, paradoxně, přestože kvalita samotného seriálu šla nahoru. Určitou útěchou, ale bylo, že se z Nikity stal určitý kult tvořený oddanými fanoušky a také profesionálními kritiky, kteří často nedali na seriál dopustit a tak se seriál na obrazovkách udržel tři plné řady a The CW vyslyšelo hlasy diváků, a aby byl příběh důstojně ukončen, vznikla finální čtvrtá řada o šesti epizodách.

Sice jen šest dílů, ale luxusních

Tak omezené množství epizod se může zdát málo, známe hromadu seriálů, které se nedokázaly důstojně rozloučit, ani když na to měly dvacet i více dílů a tak jsme se obávali, že závěrečná řada Nikity bude uspěchané a nedopečená.

Teď se ale stydíme, že jsme tvůrce, kteří už předchozími sezónami dokázali, co umějí, podceňovali, protože Nikita skončila ve velkém stylu a naprostou uspokojivě. A co si budeme povídat, není snadné nabídnout finále, které je důstojným zakončením, běžnější je opačný případ. Naštěstí Nikita nám nabídla to, v co jsme doufali a možná ještě něco navíc.

Čtvrtá řada začíná nějaké tři měsíce po konci třetí, z Nikity je štvanec poté, co je obviněna z vraždy prezidentky USA, ale ona už je unavena z toho, být neustále na útěku a tak se vrací z ústraní, aby ukázala světu, že skutečným zlem je Amanda (skvostně démonická Melinda Clarke).

Je chvályhodné, jak elegantně a přirozeně si scenáristé poradili s obratem o 180 stupňů, kdy se z štvance Nikity stala hrdinka Nikita, ale samozřejmě to není tak jednoduché, zvyk je železná košile a z ženy, která roky žila za hranicí zákona a páchala věci, na které by většina z běžné populace neměla žaludek, se přes noc nestane skautka.

Máme tak možnost sledovat to, jak se z vražedkyně, která nemohla ani doufat v to, že bude někdy šťastná, žena s poměrně zářnou budoucností. Ale scenáristé se s ní nemazlí a ve chvíli, kdy to vypadá, že skutečně bude žít v klidu, připraví další tragickou událost, která ji srazí do kolen.



Je to lahoda, když zvraty překvapí

Na to už jsme ale u Nikity zvyklí, seriál je docela temný, místy až depresivní a nabídl nám hromadu zvratů, kdy si některé bylo možné odhadnout předem, ale většina byla napsána tak, aby opravdu překvapila a to je špionážních projektů hodně velké pozitivum, které musíme vyzdvihnout.

Právě díky scenáristickým smyčkám, velmi sympatickému obsazení a postavám, které mají více dimenzí, neváháme seriál označit za jeden z nejlepších akčně-špionážních projektů, které jsme za dlouhou dobu na televizních obrazovkách viděli.

Moc se nám líbí i onen konspirační nádech, který je možná trošku (více) přitažený za vlasy, ale onen pocit, že za každým záporákem stojí další tři ještě nebezpečnější protivníci, nám prostě vyhovoval. Ostatně zloduchové jsou také jedním z nesporných pozitiv, kterým se Nikita chlubí. Nejdříve to byl skvostný Percy (Xander Berkeley), po jehož "odchodu" někteří nevěřili, že se najdete někdo, kdo by uměl být stejně ďábelský, ale to jsme ještě neviděli, čeho je schopná Amanda, která je horkou kandidátkou na největší televizní "bitch" posledních let.

Ve čtvrté řadě vstoupili scenáristé na hodně riskantní půdu, když vsadili na kartu v podobě dvojníků, což často způsobí úpadek intenzity napětí (když zemře důležitá postava, divák často tuší, že to byl jen dublér), ale v případě Nikity je s tímto nakládáno velmi opatrně a efektivně.

Samozřejmostí je, že i poslední řada nabídne hromadu vynikajících akčních scén, ostatně obecně pro vizuální pojetí platí, že je řemeslně na velmi vysoké úrovni a rozhodně nepůsobí lacině.


Verdikt:

Je nám líto, že se s Nikitou musíme rozloučit, byla to skvělá podívaná a nejen proto, že Maggie Q a Lyndsy Fonseca jsou se zbraní k sežrání, ale především proto, že seriál nesází jen na vizuální lákadla, ale nabízí hromadu překvapivých zvratů, nezapomenutelné postavy na straně hrdinů i záporáků, kvalitní zpracování a v neposlední řadě musíme zatleskat naprosto uspokojivému finále, kdy každý dostane, to co si zaslouží, byť někdy v trošku neočekávané podobě. Nikito, bylo nám ctí tě po čtyři roky sledovat. Mohlo to být déle, ale buďme rádi i za to.

Hodnocení: 9/10





0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.