čtvrtek 28. srpna 2014

TOP 8: Seriály, které nedělají ostudu filmové předloze - Televizní verze toho, co jsme viděli v kinech, nemusí být vždy špatné

Pokud se tvůrci rozhodnout, že vznikne seriály na motivy filmu, obvykle to nedopadá zrovna nejlépe a jde o prachobyčejné dojení "úspěšné krávy". Občas se ale zadaří a film se stane inspirací pro povedenou televizní podobu.

8. Od soumraku do úsvitu (2014)

Hodnocení
ČSFD
IMDb
Metacritics
 75 %
 7,3/10
 52 %
Seriál (2014)
 66 %
 7,1/10
 62 %

Filmová podoba z roku 1996, za kterou stojí Robert Rodriguez a scénář zajistil jeho kamarád Quentin Tarantino (který si zahrál také jednu z hlavních rolí), je roztomilé krvavé béčko plné upírů, krve, zapamatovatelných postav a bezva hlášek. Vlastně jde o jeden z našich nejoblíbenějších filmů od Rodrigueze. A tak jsme byli rádi, že se právě on postará i o seriálovou verzi (recenze), která se objevila v tomto roce. Přestože upoutávky nás úplně nepřesvědčily, tak nakonec se z toho vyklubala povedená podívaná, která více rozpracovala mytologii a nabídla sympatické obsazení. "Nováčci" to sice měli těžké, protože herci z filmové podoby byli skvělí, ale nakonec si hvězdy z televizní verze ostudu neudělaly. Jsme tak rádi, že už byla schválena druhá řada.

7. About a Boy (2014)

Hodnocení
ČSFD
IMDb
Metacritics
 77 %
 7,1/10
 75 %
Seriál (2014)
 65 %
 7,6/10
 67 %

Romantická komedie Jak na věc se má určitě čím chlubit - není přehnaně sentimentální a v hlavních rolích září Hugh Grant a Nicholas Hoult. Jednoduše nejde o tradiční pásový produkt. Je zvláštní, je svérázná, je zajímavá. Seriálová podoba (recenze) je o něco odlehčenější, ale to v našich očích není ke škodě věci. U sitcomu About a Boy jsme se příjemně pobavili a velkou zásluhu na tom má David Walton v roli Willa. Přestože Hugh podal ve filmu skvělý výkon, tak je nám je David jednoduše sympatičtější.

6. Buffy: Přemožitelka upírů (1997)

Hodnocení
ČSFD
IMDb
Metacritics
 24 %
 5,5/10
 48 %
Seriál (1997)
 51 %
 8,2/10
 80 %

Film rozhodně není žádný zázrak, na tom se asi shodne většina těch, kteří ho viděli, ale z televizní verze se stala kultovní záležitost. Alespoň v USA, v našich končinách má dost fandů, ale rozhodně kolem ní nevznikl takový poprask jako v Americe. Tam se díky seriálu o dívce, která byla předurčena k tomu, aby bojovala se zlem, stal z duchovního otce projektu Josse Whedona miláček geeků a těžko říct, zda by byl vybrán jako režisér Avengers (2012), kdyby nestvořil Buffy, která z něj udělala téměř modlu.

5. Nikita (2010)

Hodnocení
ČSFD
IMDb
Metacritics
 82 %
 7,4/10
 56 %
Seriál (2010)
 69 %
 7,7/10
 66 %

Filmem Brutální Nikita ukázal francouzský filmař Luc Besson, že umí natočit temné akční thrillery a také to, že zvládá velmi dobře pracovat s ženskými hrdinkami. Film se stal natolik oblíbeným, že se dočkal amerického remaku Zabiják (1992) a dvou televizních podob. Ta z roku 1997 nebyla špatná, ale nás oslnila nová podoba z roku 2010 (recenze). Dobrý rozhodnutím tvůrců bylo, že nová Nikita se nevěnovala událostem známým z filmu, ale navazovala na ně. V hlavních rolích zazářila Maggie Q a Lyndsy Fonseca.

4. Hvězdná brána (1997)

Hodnocení
ČSFD
IMDb
Metacritics
 75 %
 7/10
 42 %
Seriál (1997)
 71 %
 8,5/10
 48 %

Roland Emmerich natočil hodně (výbušných) filmů, ale Hvězdná brána je jedním z nejvýraznějších počinů jeho kariéry. Působivé sci-fi se silným obsazením, které šikovně kombinuje vědeckotechnické prvky s egyptskou mytologií, si získalo slušnou oblibu. Ovšem skutečným kultem se Hvězdná brána stala až díky seriálové podobě, která vznikla tři roky po premiéře filmu. Úspěch byl tak velký, že bylo stvořeno několik spin-offů, ale příběhy týmu SG-1 nadále zůstávají nejúspěšnějšími.

SOUVISEJÍCÍ: HVĚZDY NAŠEHO MLÁDÍ: CO DĚLAJÍ A JAK VYPADAJÍ HERCI ZE SERIÁLU HVĚZDNÁ BRÁNA

3. M*A*S*H (1972)

Hodnocení
ČSFD
IMDb
Metacritics
 73 %
 7,7/10
 79 %
Seriál (1972)
 86 %
 8,5/10
Nehodnoceno

Filmová adaptace knihy Richarda Hookera je povedenou a úspěšnou satirou rýpající do Korejské války. Při rozpočtu cca 3 miliony dolarů se jí povedlo vydělat téměř 82 milionů dolarů. Začalo se tak uvažovat o pokračování, ale to se nakonec nepodařilo realizovat a místo toho vznikl seriál a to veleúspěšný. Stále patří k jedněm z nejsledovanějších seriálů v USA a jeho finále si pustilo 125 milionů diváků. A přestože je projektu už 42 let, je pořád stejně zábavný a trefný, jako v době jeho vzniku.

2. Vlčí mládě (2011)

Hodnocení
ČSFD
IMDb
Metacritics
 50 %
 5,9/10
 25 %
Seriál (2011)
 75 %
 7,8/10
 61 %

Komedie Školák vlkodlak s Michaelem J. Foxem byla docela zábavná, ale nešlo o nic, co by se zapsala do historie. A když televizní verzi (recenze) začala připravovat stanice MTV, vyvstala otázka, co z toho vyleze. Upřímně jsme si mysleli, že půjde o přeslazenou romanci ve stylu Stmívání pro puberťáky. Ale musíme se MTV omluvit, mile nás překvapilo a nabídlo překvapivě temné fantasy, které se sice nevyhýbá humoru, ale také se vůbec nebojí brutality a silně thrillerového nádechu. Přidejme si bezva obsazení a máme tu zábavnou podívanou, kterou si nenecháme ujít.

1. Fargo (2014)

Hodnocení
ČSFD
IMDb
Metacritics
 85 %
 8,2/10
 85 %
Seriál (2014)
 92 %
 9,1/10
 85 %

Film bratří Coenových z roku 1996 má mnoho pozitiv, od obsazení, přes některé skvělé scény, až po povedené hudební podbarvení. Televizní podoba, kterou Coenovi produkovali, se chlubí taktéž skvostným hereckým ansámblem, příjemně černým humorem a příjemné je také, že nejde jen o televizní verzi toho, co jsme viděli v kinech, ale seriál si jde vlastní cestou. Odehrává se ve stejném světě jako film, ale nekopíruje jeho děj. Není divu, že se projekt dočkal chvály ze všech stran. A doufejme, že se bude chválit i dál, chystá se druhá řada.

Jaký seriál na motivy filmu je vaším favoritem?

10 komentářů:

  1. Jednoznačně Hvězdná brána. Podle mě je i daleko lepší než film.
    Jen u většiny seriálů máte v tabulce asi špatný rok (2014).

    OdpovědětVymazat
  2. Chybí mi tu Hannibal, tahle série mě donutila znovu skouknout všechny filmy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chybět může :)), ale seriál se inspiroval hlavně u knihy, ne u filmu.

      Vymazat
    2. Mě také, vsadím se, že kdyby nevznikl super úspěšný film, tak by tu nebyl ani seriál i když je inspirován knihou..

      Vymazat
    3. Spekulovat můžeme jak chceme, oficiálně se tvůrci hlásí k tomu, že inspirací je kniha Červený drak, takže smůla :D.

      Vymazat
    4. About a Boy + MASH jsou taky podle knihy :(

      Vymazat
    5. Ne, film MASH je podle knihy, seriál pak vychází z filmu a u About a Boy je sice pravda, že vychází také z knihy, ale tvůrci se nebrání tomu, že se částečně inspirovali filmem. A co se týče Hannibala, bylo řečeno, že inspirací (a ještě velmi volnou, převzaty byly některé postavy a pár prvků) byla kniha Červený drak. A navíc, Hannibala chválíme a zmiňujeme často, tak se holt smiřte s tím, že v tomto článku nefiguruje :D.

      Vymazat
  3. Pro mě 2 první místa - Hannibal, filmy nářez, seroš MASAKR a Fargo, film mě tenkrát (konec devadesátek) dost pobavil a seroš letos absolutně nadchl.

    OdpovědětVymazat
  4. mohl si do tabulky u Nikity dát obě aby to bylo vidět to strovnání

    OdpovědětVymazat
  5. rozhodně tu chybí upíří deníky, nebo the 100

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.