úterý 22. července 2014

TV RECENZE: From Dusk till Dawn - Robert Rodriguez přivedl svou filmovou klasiku na obrazovky

Film Od soumraku do úsvitu z roku 1996 sice nelámal rekordy, pokud jde o tržby, ale rychle si získal kultovní status. Po nějakých 18 letech se jeho režisér Robert Rodriguez rozhodl natočit seriálovou verzi. Jde o podívanou, která nedělá filmové předloze ostudu?

Uklidňující by mělo být už to, že duchovním otcem série je Rodriguez, který se rozhodl, že projekt zaštítí z pozice výkonného producenta (a režiséra prvního dílu) a ohlídá si, aby nástupce jeho filmového dítka nezklamal. A to se mu více méně podařilo.

Pokud jste čirou náhodou film neviděli (tak byste to měli v první řadě napravit), tak se ale nemusíte obávat toho, že seriál není nic pro vás. Nevyžaduje znalosti verze z roku 1996. Jde v podstatě o trošku odlišné zpracování toho, co jsme viděli v kině, ne o pokračování.

To může být ale zklamání právě pro fanoušky filmu. Alespoň na první pohled, protože základní premisa se nemění. Dvojice bratrů Geckových (D.J. Cotrona a Zane Holt) prchá z USA do Mexika, protože během loupeže zabili několik lidí a díky tomu jsou Seth a Richie trnem v oku hromady zástupců bezpečnostních složek. Ovšem, nejen, že během svého úprku za hranice narazí na silně religiózní rodinu a donutí ji ke spolupráci, ale v mexickém baru Titty Twister je čeká překvapení v podobě krvesajících bytostí.

První řada (druhá už byla odklepnuta) seriálu ovšem obsahuje 10 epizod, takže zatímco film si s tímto vystačil, tvůrci televizní verze museli zaplnit mnohem více stopáže a tak nejen, že některé události, které ve filmové podobě nehrály větší roli, výrazně rozšiřují, ale také se objevují dodatečné ještě neviděné zápletky a nové postavy.

Propracovanější mytologie

Někdy je to pro dobro věci, zjistíme více o bratrech Geckových i dalších zajímavých postavách a také nás potěšilo větší rozpracování mytologie. Krvelační netvoři nejsou prezentováni jen jako "upíři", ale jakési starověké bytosti patřící k hadímu kultu.

Více prostoru je věnováno i Santanice (Eiza Gonzalez), kterou ve filmu ztvárnila Salma Hayek a na scéně vydržela jen pár minut. A kromě toho se objevuje i nová dějová linie věnována rangerovi Freddiemu Gonzalesovi (Jesse Garcia), který slíbil svému umírajícímu parťákovi Earlu McGrawovi (Don Johnson), že dostane Richieho a Setha, ať to stojí, co to stojí.

To vše je fajn. Na jednu stranu se divák znalý předlohy dočká i příběhových linií, které ve filmu neviděl a o postavách zjistí něco více, na tu druhou osoba bez znalosti projektu z roku 1996 nebude ztracena v ději. Spokojeny by měly být oba tábory. Ovšem ne všechny zápletky jsou úplně strhující a povedené.

I když se scenáristé snažili základní příběh obohatit a roztáhnout na deset dílů, tak aby nenudil, prostě se nevyhnuli tomu, že některé scény působí jako vata a přiznáme se, že třeba dokonce celá jedna epizoda nám přišla skoro zbytečná a trochu násilně našroubována do děje.

Zvládne se to i bez George

Ve filmové podobě si roli Setha zahrál George Clooney a posílil tak svou pozici sexsymbolu. V seriálu se postavy zhostil D.J. Cotrona a protože charisma mu rozhodně nechybí a bez triky také vypadá dobře, fanynkám se po Clooneym jistě stýskat nebude.

Casting nedopadl celkově vůbec špatně. Je očividné, že tvůrci chtěli, aby seriálové verze (vzhledově) připomínaly filmové předobrazy, ale současně nešlo jen o jejich "klony". Jediný, kdo nám úplně nesedl, byla Madison Davenport jako Katie, více nás oslovila Juliette Lewis v originálu. Také nás dost zklamalo, že vztah Katie a Setha byl hodně odbytý, skoro mu nebyla věnována pozornost.

Mimochodem, v seriálu se objevil i Robert Patrick, ztvárnil bývalého duchovního Jacoba Fullera. Není to jeho první zkušenost s tématikou. Robert si zahrál ve druhém filmovém Od soumraku do úsvitu.

Stejně jako originál, i seriál se vůbec nevyhýbá brutalitě, takže je tu pár "chuťověk", ale je malinko zarážející, že některé triky vypadají zastaraleji než ty ve filmu z roku 1996. Jistě, jde o televizní dílko s omezeným rozpočtem, ale i tak.

Ale zase "nepočítačové" scenérie ušmudlaného Mexika mají své kouzlo a pokud jde o akci, tak tvůrci vědí, co dělají.

Navíc, jak je u Roberta zvykem, nechybí spousta trefných hlášek a černý humor, takže nakonec se, i přestože jsme nejdříve byli nedůvěřivý, ze seriálu stala slušná podívaná, která kvalit filmu nedosahuje, ale ostudu mu také nedělá.

Verdikt:

Robert Rodriguez vzkřísil oblíbenou filmovou klasiku. Seriál sice recykluje původní zápletku, ale rozvíjí ji a také nabízí nové dějové linie a postavy. Příběh sice někdy působí poměrně natahovaně a ne vždy je seriál tak dynamický, jak bychom si přáli, ale vysloveně nudné pasáže se objevují minimálně. A jak se od Rodrigueze dalo čekat, nešetří krví, stylovou akcí a hláškami. Přidejte si k tomu slušné obsazení a máme tu remake, který asi nebyl nezbytný, ale za zhlédnutí stojí.

Hodnocení: 7/10

1 komentářů:

Děkujeme za Váš názor.