úterý 12. srpna 2014

TOP 5: Nejlepší filmy Robina Williamse - Legendární herec zemřel, ale zanechal po sobě spoustu povedených filmů

Včera jsme se dozvěděli bolestnou zprávu. Herec Robin Williams byl nalezen mrtvý ve svém domě. Pravděpodobnou příčinou jeho smrti byla sebevražda. Bez přehánění jde o velkou ztrátu pro filmový svět. Robin byl bezpochyby kvalitním hercem, o tom svědčí i prestižní ocenění Oscar. Dočkal se dalších tří nominací na tuto cenu, plus má na kontě dvě ceny Emmy, čtyři Zlaté glóby a pět ocenění Grammy. Vybrali jsme pětici jeho filmů, které jsme si zamilovali nejvíce.


5. Expres foto (2002)

Přestože nám Robin utkvěl v paměti hlavně díky komediálním rolím, bez mrknutí oka zvládal také herecké postavy vážnějšího charakteru. To předvedl například v psychologickém thrilleru Expres foto, kde ztvárnil muže, který vyvolává fotografie a díky tomu se má šanci sledovat životy ostatních a jeden z nich ho zaujme více, než je zdrávo. V mrazivém snímku z roku 2002 předvedl Robin vynikající výkon, který povýšil snímek s jednoduchou zápletkou na hodně působivou záležitost.

4. Mrs. Doubtfire - Táta v sukni (1993)

Nestárnoucí komedie, která ani po 21 letech od svého vzniku neztrácí nic ze svého kouzla hlavně díky výkonu Robina. Jeho energie v roli muže, který ze sebe nechá udělat chůvu, jen aby mohl být blízko svých dětí, je strhující a je také zdrojem spousty humorných situací. Není snadné natočit převlekovou komedii, která by nebyla trapná, ale tentokrát se to povedlo a velkou zásluhu na tom má právě Robin.

3. Ptačí klec (1996)

Remaky často nejsou něčím, co by stálo za pozornost, ale Ptačí klec je čestnou výjimkou. Americká verze francouzského originálu je na jedné straně hřejivá (tím není míněno to, že jsou v hlavní roli homosexuální postavy), ale také hodně vtipná. Robin Williams si roli homosexuální otce syna, který si chce vzít za ženu dceru ultrakonzervativního senátora, užívá a s ním i diváci, pro které je připravena hromada zábavných momentů. Přímo neprohlásíme, že je americká podoba lepší než originál, ale rozhodně není horší.

2. Dobré ráno, Vietname (1987)

Film, který nahlíží na válku ve Vietnamu z trošku jiné strany, je jedním z nejlepších projektů, ve kterých se Robin objevil. Podívaná je to na jedné straně vážná, na té druhé hodně vtipná, právě díky výkonu Robina Williamse. Ten byl natolik výrazný, že si odnesl nominaci na Oscara. A nejen to, film často figuruje v přehledech nejlepších filmů všech dob. A podle nás zaslouženě, jde o skvost stříbrného plátna.

1. Dobrý Will Hunting (1997)

Film, který nastartoval kariéru Bena Affecka a Matta Damona je také projektem, za který získal Robin Oscara. Ostatně, jeho výkon byl vynikající, především se asi divákům zaryl do paměti jeho proslov na lavičce, ale i další momenty. Přestože Robinova role byla oficiálně vedlejší, tak rozhodně nezůstal ve stínu Matta Damona a předvedl skvělou hereckou etudu, která se právem stala jedním z největších kladů povedeného filmu.

Který Robinův film je vaší srdcovou záležitostí?

19 komentářů:

  1. Trochu mi tu chybi Kral Rybar podle mě jeho nejlepší výkon.

    OdpovědětVymazat
  2. 1. Společnost mrtvých básníků, 2. Čas probuzení, 3. Král rybář, 4. Doktor Flastr, 5. Dobrý Will Hunting.

    OdpovědětVymazat
  3. Já za sebe musím spokojeně říct Jumanji

    OdpovědětVymazat
  4. To je moc smutná zpráva, pro mě to byl skvělý herec a měla jsem ho ráda hlavně v komediích - Táta v sukních, Andrew člen naší rodiny, Dva v tom. Pro mě to byla záruka, když tam hrál, že se nudit nebudu. Působil na mě moc sympaticky.

    Katynka

    OdpovědětVymazat
  5. Král rybář, Čas probuzení, Dobrý Will Hunting a pro mě je rozhodně jedna z jeho nejlepších rolí sériový vrah Walter Finch, který zatápěl Al Pacinovi v ještě nezmiňované Insomnii. Ty vážné role jsem měl u něj radši.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda, na Finche jsem málem zapomněla, tam byl hoooodně dobrej. A souhlas, taky jsem ho měla radši v těch vážných rolích.

      Vymazat
  6. Král rybář, Jumanji, Hook, Insomnia

    OdpovědětVymazat
  7. Jumanji nebo Jak přicházejí sny

    OdpovědětVymazat
  8. Kral Rybar,Cas Probuzeni,Insomnie,Jumanji,Hook,tyhle bych klidne prohodil za ty co je v clanku v libovolnym poradi.A jeste Hracky.

    OdpovědětVymazat
  9. 1. Společnost mrtvých básníků, 2. Dobrý will Hunting, 3. Dobrý ráno wietname, 4. Král rybář, 5 Čas probuzení, 6. Mrs. Doubtfire - Táta v sukni, 7. Ptačí klec, 8. doktor Flastr, 9.

    OdpovědětVymazat
  10. a co takhle fluber???? jeho nejvetsi role v zivote

    OdpovědětVymazat
  11. ja nedam dopustit na Andrew - člen naší rodiny

    OdpovědětVymazat
  12. Zvláštní seznam, na Gorille bych čekala něco jiného. Většina je v diskusi. Já tu být redaktorem, tak se hodně stydím :-) Protože neznalost TADY je prostě OSTUDA.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se vůbec nestydím :D. Většinu ostatních zmíněných filmů jsem viděl, ale prostě a jednoduše mě více zaujaly ty, které jsem uvedl v TOP 5. Neznalost a subjektivní preference, to jsou dva rozdílné termíny :D.

      Vymazat
  13. On byl prý hlavně komik, aspoň říkají, ale žádný chlap mě tolikrát nerozbrečel. A nakonec mě i vyděsil, uměl zahrát i vraha. Robin byl ÚŽASNÝ.

    OdpovědětVymazat
  14. Mě jako první naskočil Flubber (nikdy nezapomenu na ten zážitek v kině, kde jsem ten film viděla poprvé), pak Jak přicházejí sny (což je film, který se k téhle smutné události víc než hodí.. to jeho zvláštní filozofování o smrti je vskutku hodně za srdce beroucí a myslím, že to byla vůbec první vážná role ve které jsem Robina viděla) a pak hodně zajímavý snímek Final Cut.. Tak trochu sci-fi ve kterém může být dítěti ihned po narození z rozhodnutí rodičů implantována do oka kamera, která zaznamenává jeho život vteřinu po vteřině jak tu danou situaci viděl daný člověk (a je tam hezká poznámka o tom, jak vzpomínky dokážou člověka klamat, protože to jak si tu situaci pamatuje nějaký člověk ještě neznamená, že se tak skutečně stala).. Po smrti je kamera vyjmuta a nastupují takzvaní střihači, kteří sesbíraný materiál sestříhají a výslednou nahrávku promítají na pohřbech jako takové poslední memento zemřelého. Robin hrál právě jednoho takového střihače, který se dostal do konfliktu s etickými zájmy svými i svého okolí. Vřele doporučuju. A pak ještě taková spíš smutnější komedie Jack o klukovi, který stárne 4x rychlej než normální člověk.

    OdpovědětVymazat
  15. Mně naskočil Flubber :) A film Jack, ve kterém je R.Williams starý a přitom je to chlapec. Nedávno jsem ho totiž viděla v televizi, proto přidávám tento :)

    OdpovědětVymazat
  16. Nikdo nezmiňuje Svět podle Garpa... škoda, taková krásná klasika

    OdpovědětVymazat
  17. Jumanji, Flubber, táta v sukni.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.