středa 6. srpna 2014

Téma: Nepovedené dějové zápletky v povedených seriálech

I mistr tesař se utne. A tak se klidně může stát, respektive se už mnohokrát stalo, že povedený televizní seriál nabídl i ne zrovna oslňující příběhovou linii. Není to zase tak překvapivé, když scenáristé musejí vymýšlet stále nové a nové zápletky a někdy se holt nezadaří. Vybrali jsme scenáristická uklouznutí, která nejvíce zaskočila nás.


Láska Batisty (David Zayas) a LaGuerty (Lauren Veléz) - Dexter

Pokud jde o scénář, tak se k Dexterovi objevila hromada výtek. A vyvrcholilo to sporným finále. Některým se líbilo, jiní byli naštvaní. My se spíše kloníme k názoru druhé skupiny, ale nebylo to poprvé, co nás autoři seriálu zklamali. Není tajemstvím, že autoři občas nevěděli, co si počít s některými vedlejšími hrdiny a byť máme postavu Angela Batisty rádi, tak dějové odbočky týkající se jeho vztahových peripetií nebyly vždy zábavné a dost zbytečná nám přišla i jeho romantická epizoda s nadřízenou. Na náš vkus to bylo příliš "násilně" vtlačeno do děje. Jistě se najdou ti, kteří tento vztah ocení a přišel jim fajn, ale my k nim nepatříme. V tomto případě platí, co je v domě, není pro mě.

SOUVISEJÍCÍ: DESET NEJHORŠÍCH FINÁLE SERIÁLŮ, TAK TAKHLE JSME SI KONCE NAŠICH OBLÍBENÝCH PROJEKTŮ NEPŘEDSTAVOVALI

Farmaření, to je pruda - Živí mrtví

Na jedné straně seriál The Walking Dead nabízí zpracování, které si nezadá s filmovými blockbustery, na té druhé občas trpí tím, že některé epizody jsou hodně pozvolné a skoro nic se v nich neděje. Tento neduh se hodně projevil právě ve druhé řadě, která je často kritizována. Nedivíme se. Obecně nám nápad přesunout dění z Atlanty na odlehlou farmu nevadil, ale scenáristé si s tím neporadili úplně nejlépe. Některé díly nebyly jen pomalé, byly prostě nudné a člověk by skoro zapomněl, že jde o zombie podívanou a ne dokument o těžkém životě farmářů na pozadí apokalypsy.

Joey (Matt LeBlanc) a Rachel (Jennifer Aniston) se mají rádi - Přátelé

Ano, Přátelé stále patří k našim nejoblíbenějším sitcomům a ano, Joey je jednou z našich nejoblíbenějších, ne-li úplně nejoblíbenější postavou z šestice hlavních hrdinů. Ale ani tak jsme neocenili dějovou linii, kdy se scenáristé rozhodli, že se do sebe Joey a Rachel zakoukají. A to bylo trošku zbytečné, když stejně všichni věděli, že Rachel skončí s Rossem (David Schwimmer). Nakonec to byla nedůležitá dějová linie, které přišla zničehonic a také rychle vyšuměla.

SOUVISEJÍCÍ: HVĚZDA NAŠEHO MLÁDÍ: CO DĚLAJÍ A JAK VYPADAJÍ HERCI ZE SERIÁLŮ PŘÁTELÉ

Pějme píseň dokola - Chirurgové

Musíme se přiznat, že obecně nejsme úplní fanoušci speciálních epizod, protože obvykle nás prostě nepobaví. A nezměnil to ani muzikálový díl povedeného seriálu z lékařského prostředí Chirurgové. Ne, že by herečtí představitelé neuměli zpívat, někteří dokonce mají zkušenosti s muzikály na Broadwayi, ale prostě spojit zápletku s automobilovou nehodou s pěveckými čísly, to na nás bylo moc.

Zack (Eric Millegan) není tím, kým se zdá - Sběratelé kostí

Postavu doktora Zacka Addyho si určitě oblíbila spoustu diváků. Byl to roztomilý, ale extrémně inteligentní jouda. A proto jsme nebyli unešení z toho, jak si scenáristé poradili s jeho dějovou linií. Když vyšlo najevo, že je to učedník vraha/kanibala Gormogona, bylo to pro nás nemilé překvapení. A nejen proto, že se ze sympaťáka vyklubal zloduch, ale hlavně díky tomu, jak to bylo podáno. Ale tvůrce trochu omlouvá to, že v dané době došlo ke stávce scenáristů a oni neměli dost času pořádně tuhle ideu, která ve své podstatě nemusela být úplně špatná, pořádně rozpracovat napříč celou řadou.

Koho sis to Sydney (Jennifer Garner) vzala? - Alias

Alias je jedním z našich nejoblíbenějších špionských televizních projektů. Ale i v něm bylo pár dějových linek, které nebyly úplně skvostné. Například ta, kdy se ústřední hrdinka Sydney dá dohromady s Michaelem (Michael Vartan), vypadá to, že je čeká "a žili spolu šťastně až do smrti" a pak Michael během jízdy autem "vybalí", že vlastně není tím kým se zdálo. Sydney neskrývá šok a bum, narazí do nich jiné vozidlo. Dobře, dobře, je to špiónský seriál a málokdo nemá minimálně jeden tajný život, ale tohle už bylo klišé všech klišé. Není nutné nabízet zvraty za každou cenu, méně je někdy více, pánové a dámy scenáristé.

Jaký dějová zápletka ve vašem oblíbeném seriálu zklamala vás?

9 komentářů:

  1. Mě docela štve, když se dlouho buduje nějaká zápletka a potom její rozuzlení je divně odbyté během chvíle a dál už se nebere v potaz.
    Nelíbilo se mi třeba, jak v Prison Break skončila celá dějová linie Veroniky v 1. díle 2. řady a tím pádem vlastně i téměř celá její dějová linie z první řady byla zpětně naprosto zbytečnou vatou.

    Divnou zápletkou také bylo Grissomovo hluchnutí z 3. řady Kriminálky Las Vegas (uvedené už vlastně na konci 2. řady). Řekněme, že asi ve 2 dílech to mělo nějaký význam pro děj, ale na to jaké z toho dělali scénáristi drama, tak vyuzlení do asi 3 vět v prvním díle 4. řady, že je po operaci vše v pořádku, to se tedy moc nepovedlo.

    OdpovědětVymazat
  2. To s walking dead nechapu. Pripadam si jako jediny na svete kdo to citi jinak. Druha serie byla nejlepsi, nebo druha nejlepsi po ctvrte. Udelam tady souhrn a prosim vyjadrete se mi k tomu. Prijde mi ze shazovat 2. serii je modni trend ktery se uchytil potom co nekoho nebavil jeden dil. Snad si to jeste pamatuji. Takze: prvni serie: prvni dva dily skvele! Pak to slo z kopce. Hodne z kopce. Dobrotivy mexicani, debilni stredisko s debilni explozi, andrea chce spachat sebevrazdu, en proto aby se neco delo.
    Druha serie: skvely zacatek na dalnici, ztrata te holky. Jdou po ni, daryl se hrabe ve walkerovy. Postreleni Carla. Napinava zachrana. Shane a Rick a jejich vztahy. Shane a zrada Otise, Dokonale vyvrcholeni se strasidelnou stodolou ( bylo to krasne napsane a promyslene) a nakonec utok armady zombii. Plus shane vs rick na poli + objeveni toho ze se zmenis ipo smrti i bez kousance. Ok byly nudnejsi dily ale většinou aspon slouzili k poznani postav. Daryl a jeho nahrdelnik z usi napriklad. Byl jsem nadseny z teto serie. Byla komplexni a od zacatku promyslena.Třetí: dokonaly zacatek. Skvela zmena postav pp zime abezkonkirencni obsazeni vezeni. Ale jak prisel guverner dost se to zkazilo. A kazilo se to porad vic. Jeho jednani nedavalo smysl a castotam byl jen aby veci komplikoval. Navic i promarnily Merleuv potencial. Ta postava byla tak promenliva a vlastně zbytecna. Ctvrta zacatek dobry, i guverner se zdal ok, ale nakonec to byl zas jen ten umely zloun. Po opusteni veznice se to ale strasne zlepsilo a moc me zo bavilo. Cesta k terminu a Tyresova dobrodruzstvi byly brilantni. Prosim nekdo mi to vysvetlete nebo vyvratte. Ja bych se radsi obesel bez givernera nez bez farmy. Ta me u serialu udrzela.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, pokud vím, tak po první serii serial prevzal jiný showrunner, zmenšil se rozpočet, ale navýšil počet dílů. Problém neni ani tak děj, ale jeho roztahaní na dvojnásobnou stopáž oproti první serii, kde byl poznat nedostatek financí, takže věčina druhé serie byla kupa nudných keců furt o tom samém, co stejně nikam nevedou.
      Jeden z největších problémů druhé serie byl Shane, kterého se měli zbavit už v první serii. Shane-musíme udělat co je potřeba, klidně jít přes mrtvoli, Rick-musíme se zachovat správně, musíme bejt ty lepší. Tenhle konflikt je zajímavej když se odehrává v jedný postavě(Rick od třetí serie), ale když se většinu času jen dvě postavy hádaj furt o tom samém, je to fakt nuda.
      Druhá serie měla víc problémů(Lori bych fakt nakopal), ale obecně to bylo dumamí nad tou samou věcí strašně dlouho, aby se vyplnila přemrštěná stopáž.
      První díl byl super, vyvrcholení se stodolou působivé a konec byl taky dobrý, ale většina byla špatně napsaná výplň o ničem.

      Jinak mám takovou rejpavou poznámku: Když byla Sophia ve stodole, tak jí tam musel někdo dostat ne? Bylo trochu divný, že jim Hershel povolil na farmě zůstat dokud jí nenajdou, ale zapomněl se zmínit, že ve stodole maj mladou holku, která nápadně odpovídá té kterou hledaj. Chápu, že Hershel nechtěl aby o tom co je ve stodole vědeli, ale taky nechtěl na farmě cizí lidi. Možná to bylo vysvětlené, ale už si to fakt nepamatuju.

      Vymazat
    2. Bylo to natáhnutější, to je pravda, ale jako celek to bylo ucelenější a komplexní. Se Shanem mě to bavilo. Lori měla pár nelogičností :) Když na to vzpomínám tak se mi vybavuje pěkná kostra příběhu. Asi sem si v mysli odmazal nudné proslovy, ale přišlo mi že to někam směřuje a taky směřovalo. Naproti tomu třetí série? Vybavuju si fajn začátek a pak už jenom demence s Guvernérem, jak honí Andreu po skladišti aby zaplácly 5 minut, jak pořádá gladiátorské zápasy s walkery, a celá debilní osada tomu fandí, i když před chvílí to byly mírumilovní sazeči květin. A finále co vyšumělo do prázdna.

      Se Sophií tam ale chyba nebyla.
      Sophii odvedl do stodoly ten tlutej šilhavej Otis. Jako tam odved už spoustu zombií, než ale mohl zjistit a pobavit se s někým o tom že hledaj takovou holčičku, musel řešit vyléčení postřeleného Carla a při tý akci ho nechal umřít Shane. Takže o tom vlastně nikdo nevěděl. Pro Hershella a spol to bylo stádo lidí ve stodole.

      Vymazat
    3. OK tu Sophii beru zpět, už je to chvíle co jsem to viděl a tohle mě nenapadlo.
      Určitě nechci bránit třetí serii a i když si myslim že byla o něco lepší(zbavili se většiny otravnejch postav, Rick začal bejt trochu zajímavej a jeho vztah s Hershellem mě bavil) tak je tam hodně hluchejch míst.
      Guvernér a celá osada měli obrovskej potenciál, který se nepodařilo využít, což je u tohoto serialu celkem častá věc. Souhlasil bych, že celková kostra příběhu byla asi lepší ve druhé serii(hlavně kvůli tomu nevýraznému konci třetí serie), ale dalo by to tak na našlapaných 7 dílů a ne na táhnoucích se 13.

      Vymazat
    4. Se vším co jste naspal musím souhlasit cizinče :D
      Jediná otravná postava kterou nezabily ve 2 byl T-Dog, což ale pak rychle napravili :)
      Pořád jsem čekal, kdy udělá něco dobrého, nebo kdy tam ta jeho postava k něčemu bude... On ale pořád jen něco kazil a pak umřel :D

      Jinak já zase nechci shazovat třetí, vše co se týkalo chodu a událostí ve věznici bylo skvělé.Když třetí série začínala byl jsem strašně nadšený. Dost mě i dojala smrt Lori... Zkazil to prostě jen Guvernér a neschopnost tvůrců v tom nějak ho nasměrovat.Dát mu nějakou motivaci cíl a smysl.

      Vymazat
  3. asi bych dal v Chuckovi jak na konci 4. série říká Decker že všechny Kruh, Fulcrum, táta, intersect byl jenom plán, ale v 5. sérii se o tom plánu snad ani nic nedozvíme

    OdpovědětVymazat
  4. Já bych ještě dodala dění v HIMYM v poslední řadě. Celá je o svatbě Robin a Barneyho, kteří se v posledním díle stejně rychle rozvedou...

    OdpovědětVymazat
  5. U Chirurgů s tím úplně nesouhlasím, muzikálová epizoda je pro mě jednou z nejoblíbenějších a Sara Ramirez v ní exceluje, a jelikož je Sara asi jedinou kdo tam umí opravdu skvěle zpívat tak chápu rozhodnutí tvůrců že se epizoda bude točit okolo ní jako dobrý nápad, ale je pravda že si mohli vybrat i jinou zápletku točící se okolo ní..:),

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.