pátek 22. srpna 2014

Hvězdy našeho mládí: Jak vypadají a co dělají herci ze seriálu Xena

Ať už považujete seriál Xena za povedené fantasy nebo úsměvnou podívanou, tak faktem je, že pokud se vysloví jeho, všichni vědí, o čem je řeč. Z obou hlavních představitelek udělal miláčky publika a ze samotného seriálu se stal kult.

Související:
Xena: Věřte tomu nebo ne, pracuje se na nové verzi příběhů uřvané princezny bojovnice
Hvězdy našeho mládí: Co dělají a jak vypadají herci ze seriálu Herkules

Nejdříve to ale tak  nevypadalo, Xena v podání herečky Lucy Lawless byla stvořena jako vedlejší postava pro seriál Herkules (Lucy už se mimochodem v seriálu objevila předtím, jako postava jménem Lyla) a měla figurovat jen ve třech epizodách a poté zemřít.

Jenže byl zvažován spin-off k Herkulovi a jeho duchovního otce Roberta Taperta napadlo, že právě Xena by byla nejlepší volbou s ohledem na to, že zaujala jak publikum, tak kritiky. Studio sice chtělo něco ve stylu Jásona a Argonautů, ale Tapert měl pocit, že by to bylo příliš podobné Herkulovi.

Původně si Xenu měla zahrát anglická herečka Vanessa Angel, ale onemocněla a nemohla se zúčastnit natáčení. Nakonec tak byla nahrazena Lucy Lawless, která v dané době žila na Novém Zélandu, kde projekt vznikal. A jistě je za to ráda, i když se během natáčení mnohokrát zranila, protože chtěla dělat spoustu kaskadérských kousků sama.

Seriál běžel od čtvrtého září roku 1995 až do osmnáctého června 2001, dočkal se šesti řad a 134 epizod. Jak seriál, tak hlavní postavy si získaly obrovskou popularitu a objevily se v množství různých žebříčků nejkultovnějších televizních projektů a podobně.

Lucy Lawless/Xena

Jedním z prvních výraznějších projektů Lucy byl televizní film Hercules a Amazonky (1994), který byl odrazovým můstkem pro seriál Herkules a ten byl odrazovým můstkem pro Xenu. Právě role bojovné princezny, která chce "vyžehlit" svou ne zrovna pěknou minulost, udělala z Lucy mezinárodní hvězdu, která se objevila i v žebříčku 50 nejkrásnějších lidí dle People Weekly. Další fanoušky herečka určitě získala, když jí vypadla ňadra během toho, když zpívala hymnu na hokejovém zápase mezi Mighty Ducks a Detroit Red Wings. Intenzivní vztah Xeny a Gabrielly pasovaly Lucy také na ikonu lesbiček a ona se tak objevovala na různých akcích pro homosexuální minoritu. Ani po konci Xeny neupadla Lucy v zapomnění. Fanoušci sci-fi si jí mohli užít v seriálu Battlestar Galactica, kde působila od roku 2005 do roku 2009. V roce 2004 měla také roztomilé cameo dominy v komedii Eurotrip. Lesbické diváctvo potěšila tím, že si zahrála v seriálu Láska je láska. Jako zpěvačka má Lucy také velmi dobré hlasové dispozice, které využila například při dabingu animáče Liga spravedlivých: Nová hranice (2008). Jistě jste ji nepřehlédli ani v sitcomu Parks and Recreation. Ukázala se i v akčním béčku Bitch Slap (2009), ovšem nejvýraznější prací po konci Xeny je bezesporu historická pecka Spartakus. Brzy se ni můžeme těšit také v Agents of S.H.I.E.L.D.. Ztvární agentku Isabellu Hartley. Lucy není cizí ani divadlo, ve volném čase se pak intenzivně věnuje charitě, nemá problém dávat část svých výdělků na dobrou věc (nemocné děti a podobně) a spolupracuje s Greenpeace. Od roku 1998 je vdaná za zmíněného Roberta Taperta. Mají spolu dvě děti, Lucy má ještě dceru z předchozího manželství s Garethem Lawlessem.

Renee O´Connor/Gabriella

Renee sice začala s kariérou v showbyznysu brzy, už od šestnácti let se objevovala v reklamách a menších rolích (Noční hra), ale na rozdíl od Lucy po skončení natáčení Xeny už si do životopisu nemohla přidávat jednu zajímavou roli za druhou. Kvůli natáčení Xeny se přestěhovala z USA na Nový Zéland, kde si koupila dům a v roce 2000 si vzala manažera restaurace Stevea Muira, kterému v roce 2001 porodila syna. Pár se rozvedl o čtyři roky později. Mimochodem, i Renee se nejdříve objevila v televizním filmu o Herkulovi, konkrétně Herkules a ztracené království (1994), kde si zahrála Deianeiru. Právě díky tomu si jí všimnuli Robert Tapert a Sam Raimi a obsadili ji jako Gabriellu do Xeny. Po konci natáčení se Gabriella rozhodla vydat jiným směrem a to produkování, založila vlastní společnost ROC Productions, ale herectví se úplně nevzdala. Ukázala se s Lucy v Bitch Slap nebo ve filmu Diamonds and Guns (2008), případně Beyond the Farthest Star (2013). Její zatím poslední prací je film Race to Judgment, který do kin dorazí příští rok.

Kevin Smith/Ares

Postava Area sice nebyla oficiálně hlavní, ale v ději hrála důležitou roli a navíc ji zmiňujeme proto, že představitel boha války Kevin Smith bohužel zemřel. Hudebník, milovník posilování, rugby a malování se nejdříve soustředil na muziku, ale později si vyzkoušel i herectví (nejdříve jako komik) a zalíbilo se mu to. Za roli v seriálu Marlin Bay získal cenu New Zealand Film and Television Award. Později se objevil v seriálu Herkules jako jeho nevlastní bratr Iphicles a následně byl obsazen jako Ares v Xeně, ale zahrál si boha války i v Herkulovi a Mladém Herkulovi. Dále se blýsknul v sérii filmů Lawless nebo projektu Svět řeky (2003). Kromě toho se dál věnoval hudbě a také divadlu. Zmíněný Svět řeky se ale stal jeho poslední filmovou prací. V roce 2002, když se připravoval na natáčení filmu Slzy slunce (2003) s Brucem Willisem odletěl do Číny na natáčení Warriors of Virtue: The Return to Tao (2003). Poté, co skončil s prací se rozhodl projít po studiích a vyšplhat na jednu věž, která sloužila jako součást kulis pro jiný film. Bohužel uklouzl a způsobil si několik vážných zranění, která vyústila v kóma. Deset dnů byl uměle udržován při životě, ale byl odpojen. K uctění jeho památky byl natočen dokument Remember Kev: A Tribute to Kevin Smith.

Hudson Leick/Callisto

V rubrice Hvězdy našeho mládí jsou zmiňováni herci, kteří jsou oficiálně v hlavních rolích a v případě Xeny také Kevin, jehož bohužel potkala tragická událost, ale jelikož jak je z diskuse u článku zřejmé, některým hrozí zástava srdce, protože jsme se nevěnovali i Hudson Leick, která si zahrála Callisto, výjimečně se zaměříme i na představitelku vedlejší (byť oblíbené, ale stále vedlejší) role. Hudson začala jako modelka, která pokoukávala po herectví. Prvním větším úspěchem v její herecké kariéře se stal seriál Melrose Place. Zanedlouho si ji vybral Robert Tapert jako představitelku Callisto. Ale bez ohledu na to, že byla postava velmi oblíbená, v roce 2000 herečka prozradila, že do Xeny nevrátí, protože má zájem o odlišné role. Viděli jsme ji tak v Plastické chirurgii s. r. o., Kriminálce Las Vegas nebo projektu Zákon a pořádek: Los Angeles. Z filmů to pak byly Paris Connections nebo Mid Life Gangster z roku 2012, což je zatím její poslední filmová práce. Velkým koníčkem Hudson je jóga, které se intenzivně věnuje.

Máte rádi Xenu nebo jste jedni z těch, kteří nechápete, co na ní ostatní vidí?

12 komentářů:

  1. Odkaz na špatného Kevina :)

    OdpovědětVymazat
  2. A co Hudson Leick, ma oblibena Callisto? :)

    OdpovědětVymazat
  3. Už se těším na Lucy Lawless v Agents of S.H.I.E.L.D.

    OdpovědětVymazat
  4. Jojo. Callisto je super ;) Intimate Stranger.

    OdpovědětVymazat
  5. Zabudnut na Callisto a Joxera je teda trestuhodné...

    OdpovědětVymazat
  6. Samozřejmě Callisto, ale zapomenout na Teda Raimiho aka Joxera? A sice jen v pár epizodách se objevícího, ale geniálního Autolycuse v podání Bruce Cambella? A taktéž by nebylo od věci se zmínit, že tenhle seriál nastartoval kariéru Karla Urbana, který ztvárnil Caesara.

    OdpovědětVymazat
  7. Na nikoho zapomenuto nebylo, ale píše se jen o postavách, které jsou oficiálně hlavní a v tomto případě ještě Kevinovi, kterého potkala tragická událost.

    OdpovědětVymazat
  8. A kde je daleko víc hlavní postava Joxer Veliký?

    OdpovědětVymazat
  9. Huráá, tak na tenhle článek čekám od chvíle kdy jste s touhle rubrikou začali ;). A schválně jsem čekala co se dozvím :D. Dík nezklamali jste ;). Ale myslím že i když byli vedlejší, tak Karl Urban a Ted Raimi si zmínku zaslouží, protože jejich postavy sehrály (sice vedlejší, ale přesto) hodně důležitou roli v seriálu. Nemluvě o tom, že právě pro Karla to byl startovací můstek k dalším rolím jako v Price of Milk a hlavně k Eomérovi v LOTRovi a pak k celkem hvězdné kariéře v Holywoodu. A ano, Xena bezesporu kultem je. Ať už pro nerdy (takové malé mrknutí, že by příštím dílem seriálu mohla být Whedonova Buffy), nebo pro ženské hnutí (nejenom pro lesby) vůbec (koneckonců, dost lidí Xenu vnímá jako takové pokračování nebo odnož Wonder Woman).

    OdpovědětVymazat
  10. určitě přidat JOXERA! :)

    OdpovědětVymazat
  11. Moc diky za tyto clanky. Vim, ze to bude asi tezke kvuli mnozstvi hlavnich postav, ale mohli buste udelat Pohotovost? diky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tou počítám, ale nezaměřím se na všechny postavy ze všech sérií, ale zřejmě jen ty, které se objevily na počátku. Jinak bych z toho zešílel :D.

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.