pátek 15. srpna 2014

Hvězdy našeho mládí: Co dělají a jak vypadají herci ze seriálu Akta X

Legendární sci-fi seriál o dvojici nesourodých agentů FBI, kteří se zabývají unikátními případy, je bez přehánění kultovní záležitostí. Posbíral hromadu cen a nominací a stal se jedním z pilířů televizní zábavy. A jak se dařilo představitelům hlavních rolí poté, co se přestalo natáčet?


První díl seriálu Akta X byl odvysílán 10. září 1993, poslední 19. května 2002. Seriál se dočkal devíti řad a celkem 202 epizod a také dvou filmů. První se objevil v roce 1998, druhý o deset let později. Často se také mluví o třetím celovečerním projektu, ale zatím jen mluví. Kromě toho vznikl také spin-off nazvaný The Lone Gunmen, který odstartoval dobře, ale poté, co sledovanost rychle klesla, byl zrušen po třinácti dílech. Závěrečná epizoda obsahovala cliffhanger, který byl dořešen v deváté řadě Akt X.

David Duchovny/Fox Mulder

David začal svou kariéru v reklamách, následovaly menší role v seriálech a filmech (Městečko Twin Peaks, Podnikavá dívka). Větší pozornost získal jako průvodce erotickým seriálem Deník červených střevíčků. Poté přišla šance ztvárnit Foxe Muldera. Díky této roli mu nejen nabobtnalo konto, ale stal se z něj sexuální symbol. Během natáčení se objevil v několika dalších projektech (Kalifornie, Zoolander, Evoluce). Poté, co skončila Akta X, musel si Duchovny chvíli počkat na další zajímavou nabídku. Přišla díky seriálu Californication. A stejně jako Akta X i tento projekt mu přinesl Zlatý glóbus. Závěrečná řada seriálu byla odvysílána v tomto roce. Ale David nezůstane dlouho bez práce, NBC oznámila, že ztvární hlavní roli v kriminálním projektu Aquarius, který bude zasazen do šedesátých let minulého století a bude se točit kolem vraha Charlese Mansona. David Duchovny ale nesází jen na to, že má charisma, získal bakalářský titul z anglické literatury na universitě v Princetonu, magisterský titul na Yale a začal také pracovat na svém Ph.D.. Doktorát si ale nedodělal. V roce 1997 si David vzal za ženu herečku Téu Leoni, o dva roky později se jim narodila dcera Madelaine. V roce 2002 se jim narodil syn Kyd. V roce 2008 vyšlo najevo, že se David léčí ze závislosti na sexu. Později také bylo oznámeno, že žijí s Téou odděleně. Několikrát se k sobě vrátili a znovu se rozešli, rozvedli se ale až během letošního léta.

Gillian Anderson/Dana Scully

Přestože Gillian původně uvažovala o kariéře mořské bioložky, nakonec vystudovala herectví a vrhla se na divadelní prkna. Nejprve byla rozhodnuta, že v televizi hrát nechce, ale nakonec změnila názor a objevila se v seriálu Prváci. Právě díky němu si jí všimnuli producenti Akt X a byl jí zaslán scénář a ona se rozhodla zúčastnit se castingu, protože se jí líbilo, že postava Dany je silná, nezávislá a inteligentní žena. Ovšem zatímco duchovní otec série Chris Carter chtěl Gillian do hlavní role, televize Fox prosazovala někoho více známého a s větším sexappealem. Ovšem, Carter nesouhlasil s žádnou jinou herečkou a trval na Gillian. Nakonec tedy roli získala a dočkala se za ní Zlatého glóbu i ceny Emmy. Během natáčení Akt X se objevila v dalších projektech, jako například ve filmu Podoby lásky nebo Max a Kevin. Velkou pochvalu od kritiků získala za svůj výkon v nezávislém projektu The House of Mirth z roku 2000. Po ukončení Akt X jsme ji mohli vidět například v ceněném dramatu Mocný Kelt nebo povedeném Posledním skotském králi. Nadále také působila v divadle a jak za svou hereckou práci ve filmu, tak v televizi a na prknech, která znamenají svět, sbírala pochvaly od recenzentů i diváků. A přestože šlo obvykle o role dramatického rázu, nevyhýbala se ani komediálnímu žánru (Johnny English se vrací). Jednou z jejich zatím posledních rolí je doktorka Bedelia Du Mauries ve skvělém seriálu Hannibal (recenze). Gillian byla dvakrát vdaná (poprvé za pomocného režiséra z Akt X Clydea Klotze, se kterým má dceru Piper Maru, jejíž jméno bylo inspirací pro jeden z dílů seriálu). S expřítelem Markem Griffithsem má dva syny. Herečka se také přiznala, že na střední škole měla vztah s dívkou. Anderson byla součástí několika žebříčků nejvíce sexy lidí světa. Gillian je také velkou podporovatelkou různých charit.

Mitch Pileggi/Walter Skinner

Mitch vystudoval obchod (a věnoval se také sportu, konkrétně zápasu a americkému fotbalu) a tím se také nejdříve živil, působil se svým bratrem v Iránu. Během Iránské revoluce ale museli uprchnout do Řecka. S herectvím začal už na střední škole, kterou studoval v Turecku, po návratu do USA se nadále věnoval divadlu. Mihl se také v televizi (Dallas, Walker, Texas Ranger) nebo ve filmu Základní instinkt. Poté získal roli Skinnera, která měla být původně vedlejší, ale později byla rozšířena na hlavní. Po skončení seriálu se Walter věnoval hlavně televizi, všimnout jste si ho mohli v seriálech Hvězdná brána: Atlantida nebo Chirurgové. Více pozornosti na sebe přitáhl v drsném projektu Zákon gangu nebo Lovci duchů. V roce 2012 se začal objevovat v znovuoživeném seriálu Dallas, od druhé řady v hlavní roli. Cizí mu není ani dabing, jeho hlas byl slyšet například ve hře Planescape: Torment, která je považována za kultovní záležitost. Mitch je podruhé ženatý, jeho manželkou je Arlene Warren, představil je David Duchovny a byl jim také za svědka během svatby na Havaji. Arlene pracovala jako dvojnice Gillian Anderson na Aktech X a později ztvárnila sekretářku Pileggiho postavy Waltera Skinnera. Ve volném čase Mitch rád jezdí na koni a hraje na kytaru.

William B. Davis/Kuřák

William začal s herectvím už na přelomu čtyřicátých a padesátých let minulého století, především v rádiu a později se rozhodl studovat filozofii, ale nakonec se přeorientoval na herectví, které studoval spolu s Donaldem Sutherlandem. V roce 1960 se vydal do Anglie, kde se věnoval divadlu, ale také režii. Po návratu do své domovské Kanady působil především jako režisér a učitel herectví, samotnému hraní se příliš nevěnoval. Založil také vlastní školu William Davis Centre for Actors Study (studovala zde například Lucy Lawless). K herectví se později vrátil i on to právě díky Aktům X, ale ukázal se i v seriálu Hvězdná brána nebo Smallville. Poté se ale opět vrhl spíše na režii a psaní scénářů. Herectví se ale občas věnuje, jistě si ho vybavují fanoušci sci-fi seriálu Continuum. Přestože se proslavil jako "Kuřák", tak sám proti kouření bojuje společně s organizací Canadian Cancer Society. Býval také úspěšným vodním lyžařem. Je ženatý s Emmanuelle Herpin. Z předchozího manželství má dvě dcery, Melindu a Rebeccu.

Stáli byste o třetí film?

5 komentářů:

  1. Třetí díl jedině mytologický (tzn. zabývající se hlavní dějovou linkou, která se táhne celým seriálem). Takový byl první film, druhý bohužel ne.

    OdpovědětVymazat
  2. Udělejte Smallville

    OdpovědětVymazat
  3. A hvězdnou bránu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. http://www.gorilla.cz/2014/05/hvezdy-naseho-mladi-co-delaji-jak.html

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.