čtvrtek 5. června 2014

TOP 5: Nejzábavnější filmy s kouzelníky nového tisicíletí - Tyhle projekty nás okouzlily

Kouzelníci začínají být v módě. V příštích letech Marvel vyšle na plátna svou nejznámějších magickou postavu Doktora Strangea, Ben Foster prozradil, že ve Warcraftu ztvární mága, ale nejsou to samozřejmě první magii fandící hrdinové, kteří čarovali v kinech.

5. Mocný vládce Oz (2013)
Hodnocení ČSFD: 59 %
Hodnocení IMDb: 6,4/10
Hodnocení Rottentomatoes: 6/10
Hodnocení Metacritic: 44 %
Rozpočet/tržby: 215 milionů dolarů/493,31 milionů dolarů

Fantasy podívaná Sama Raimiho rozhodně není dokonalá, výtek k ní bychom mohli mít a máme dost. Ale i přes zaslouženou kritiku jde pořád o zábavnou záležitost, která je zajímavě obsazená (přestože k několika castingovým přehmatům došlo) a obrazově lákavá. Nebudeme si nic nalhávat, velmi jasně tu vítězí forma nad obsahem, ale to některým až tolik nevadí. Ale jiným ano a film tak rozdělil diváky do dvou táborů. Jedni jeho kýčovitému a pestrobarevnému pojetí fandí, druzí ho označuje za vizuálně působivou, ale dějově prázdnou frašku.

4. Podfukáři (2013)
Hodnocení ČSFD: 74 %
Hodnocení IMDb: 7,3/10
Hodnocení Rottentomatoes: 5,7/10
Hodnocení Metacritic: 50 %
Rozpočet/tržby: 75 milionů dolarů/357,72 milionů dolarů

Dějově možné také ne úplně vypiplané, ale přesto zábavné kriminální drama o partičce iluzionistů, která si přivydělává loupežemi, nepostrádá rychlé tempo i příjemné obsazení. Dobrá, logika občas dostává pořádně na holou, ale to filmu člověk klidně odpustí, protože se u něj od první do poslední minuty velmi dobře baví.

3. Iluzionista (2010)
Hodnocení ČSFD: 79 %
Hodnocení IMDb: 7,5/10
Hodnocení Rottentomatoes: 8/10
Hodnocení Metacritic: 82 %
Rozpočet/tržby: 17 milionů dolarů/5,6 milionů dolarů

Jak asi vidíte, britsko-francouzský animovaný film finančně zrovna nelámal rekordy, ale pokud jde o kvalitu, tak se dočkal hlavně a především chvály. Děj sám o sobě není složitý, ale příjemný emocionální nádech, působivá animace a celkově fungující atmosféra dělají z Iluzionisty podívanou, na kterou určitě nezapomenete deset minut poté, co skončí. Není divu, že se film dočkal nominace na Oscara za nejlepší animovaný film.

2. Iluzionista (2006)
Hodnocení ČSFD: 76 %
Hodnocení IMDb: 7,6/10
Hodnocení Rottentomatoes: 6,9/10
Hodnocení Metacritic: 68 %
Rozpočet/tržby: 16,5 milionů dolarů/87,89 milionů dolarů

Fanoušci Christophera Nolana budou zřejmě vyřvávat do světa, že Iluzionista se s Dokonalým trikem nemůže rovnat, ale alespoň podle hodnocení recenzentů, to tak jisté není. Film Neila Burgera se určitě nemá za co stydět. Prohání se v něm pár bezva herců, natočený je zručně a přestože na rozdíl od Dokonalého triku nesází na tak intenzivní zvraty, nudný rozhodně není a pár překvapení v rukávu má. Pro nás je určitě bonusem i to, že se projekt natáčel také v České republice.

1. Dokonalý trik (2006)
Hodnocení ČSFD: 88 %
Hodnocení IMDb: 8,5/10
Hodnocení Rottentomatoes: 7,1/10
Hodnocení Metacritic: 66 %
Rozpočet/tržby: 40 milionů dolarů/109,68 milionů dolarů

Pokud jde o divácké hodnocení, tak Dokonalý trik vítězí na plné čáře, kritici ale si ale tak jistí, zda je lepší Iluzionista nebo Dokonalý trik, nejsou. Je pravda, že Dokonalý trik je dějově lépe ošetřený, ale pokud jde o působivost, tak Nolanova návštěva do světa mágů není dle některých recenzentů o tolik lepší než Iluzionista. Ale není překvapením, že u publika vyhrál Dokonalý trik, Nolan má rád chytré filmy a mnozí návštěvníci kin rádi ukazují, že oni podobným příběhům fandí, protože přímočará zábava, to není nic pro ně. Tím rozhodně neříkáme, že Dokonalý trik není skvělý. Je, ovšem přiznáme se, že ze souboje s Iluzionistou sice odchází jako vítěz, ale jen o fous.

Který kouzelnický film je vaším oblíbeným?

8 komentářů:

  1. síce nie som veľkým fanúšikom kúzelníckych filmov ale mne sa zdal veľmi zábavné aj toto dielo :) skôr to beriem ako takú satiru na kúzelnícke filmy :D http://www.csfd.cz/film/304789-kouzelnici/ a tento film si rozhodne zaslúži pozornosť.

    OdpovědětVymazat
  2. Čarodějův učeň taky nebyl špatný

    OdpovědětVymazat
  3. jo přesně a co harry potter

    OdpovědětVymazat
  4. A co Jan Tleskač???!

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.