čtvrtek 5. června 2014

Téma: Studie tvrdí, že streamování porazí fyzická média už v roce 2018

Sledujete filmy na DVD nebo BR discích? Tak to brzy budete považováni za dinosaury. Podle studie společnosti PwC se stane hlavním způsobem sledování filmů streamování a to už v roce 2018.

Mnozí obyvatelé naší domoviny asi budou v šoku, ale spousta lidí, pokud hodlá sledovat filmy, nehledá DVD a neofukuje z něj prach, ale jednoduše využívá streamovací služby. Jinak řečeno dojde k přenosu audiovizuálních souborů skrze internet a je to.

Asi málokdo pochybuje o tom, že tento způsob je tím, který bude v budoucnu dominantním, ale dle studie společnosti PwC k tomu dojde docela brzy.

PwC předpovídá, že zatímco tržby z prodeje a pronájmu fyzických médií jako jsou DVD a BR disky v následujících letech zažijí velký propad, tak streamovací služby naopak čeká obrovský nárůst výdělků. V roce 2014 jsou očekávány výnosy ve výši 8,5 miliardy dolarů a v roce 2018 už by to mělo být nějakých 17 miliard dolarů.

Za čtyři roky by se tak, alespoň dle provedené studie, mělo streamování stát nejvýdělečnější formou sledování filmů (kina by se měla spokojit s nějakými 12,5 miliardami).

Myslíte, že studie odpovídá realitě? A co v našich končinách, věříte, že by se streamování mohlo stát dominantním způsobem sledování filmů v dohledné době?

9 komentářů:

  1. Nějaká divná studie.
    Neříkám teda, že už vidím většinu přez streamování, ale DVD a BRD jsem nevzal do ruky už minimálně tři roky.

    OdpovědětVymazat
  2. Páni, to bude rychlé. Pravdou je, že v tomhle se jde dopředu strašně rychle. Žádní mladší diváci nechtějí čekat na pondělí 20:00, aby si pustili telku a mrkli na jednu epizodu seriálu či se podívali na nějakej ten film. Na DVD se mi doma jen práší a BRD jsem ani nezačal kupovat, k čemu, že? :)

    OdpovědětVymazat
  3. No já si seriály pouštím už jen online. Na film do kina, nebo si ho stáhnu. Moje sbírka filmů na videokazetách šla do popelnice, pak jsem ještě bláhově tvořil sbírku DVD, nicméně ta šla pár let po videokazetách taky do kontejneru.. nad BRD už jsem jen mávl rukou a pořídil si pořádné internetové připojení :)

    OdpovědětVymazat
  4. hm čekám až se načte obrázek ke článku a pak mi to došlo :D

    OdpovědětVymazat
  5. Já jenom doufam že nebude nakonec kino tak drahý, že si ho bude moct dovolit jen někdo, nebo jednou za půl roku...

    OdpovědětVymazat
  6. No nevím, za 4 roky je asi pořád ještě brzy. DVD pořád používám, sice už skoro nevypaluji, ale na něco se chci podívat vícekrát než jen jednou. A nevidím problém mít něco za zálohovaný (na DVD nebo HD). Určitě lepší než něco hledat pořád dokola na netu. Nebo dokonce za to platit.

    OdpovědětVymazat
  7. Podle mě to dopadne úplně stejně, jako s hrami. Pokud bude chtít distributor prodat fyzické médium, bude muset přidat určitou přidanou hodnotu. Něco, co teď nabízí třeba Zaklínač nebo Kingdom Come. Ty mají také balení s parádními bonusy. Každý si rád přidá do sbírky speciální edice svých oblíbených filmů v nějakém zajímavém balení a hromadou bonusových materiálů. Ale normální filmy na rychlé shlédnutí se budou nejspíše opravdu hlavně streamovat.

    OdpovědětVymazat
  8. Nepřekvapuje mě to. Filmy už sleduju prakticky jen přes Netflix, seriály přes Hulu... Streamuju tím pádem už teď... DVD jsem si nepustil už dobrých 5 let... Až se u nás spustí Netflix oficiálně, budou streamovat prakticky všichni, jako v Americe ;-)

    OdpovědětVymazat
  9. Taky se kouknu na serial online. Mel jsem doma spoustu kazet pak spoustu dvd. 90 procent co sem vypalil jsou kraviny ktery jsem videl maximalne 2x. Ted na to jdu jinak. Zacinam tvorit sbirku filmu ktery jsou podle me nejlepsi. Vsechno bude na Blu-ray. Kdyz je to nejaka specialni edice tak tim lip. Filmy delany na efekty si proste vzdycky radsi pustim na poradnym domacim kine a na velky tv.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.