pondělí 30. června 2014

RECENZE: Svatby v Benátkách - Říkáme novému seriálu Primy své "ano"?


Nebo to vidíme na rozvod už po prvním díle?



Televize Prima se po padající sledovanosti rozhodla zavelet k pořádnému obratu a jako kormidlo se chystá využít nové seriály původní tvorby. V neděli večer kocábka jménem Prima poprvé vyplula se vztahovými Svatbami v Benátkách a očividně chytila příznivý vítr, jelikož se i přes konkurenční Doktory z Počátků díval téměř milion diváků. A to je v současné době pro komerční dvojku obrovský úspěch. Já se ale dnes nebudu věnovat číslům, nýbrž kvalitě samotného pilotního dílu, která je pro nás nejzajímavější. Tak jak si nakonec první díl s názvem Hořela nevěsta vedl?

Kraus válí

Nemá cenu chodit kolem horké kaše. Na pilotním dílu Svateb v Benátkách toho bylo špatně docela dost. Ale také se našly světlé body. Základní chybu vidím v tom, že se ze seriálu vyklubala další řadová vztahovka. V jednom z rozhovorů se scénáristkou seriálu Lucií Konečnou jsem totiž četl, že původní nápad byl takový, aby ze Svateb byla půlhodinová komedie. A přesně to bych já osobně podporoval. Na pilotu eSVéBéčka je totiž nejlepší jeho humor. V tomto směru jednoznačně vévodí Martin Kraus coby totálně nepraktický zubař se svou šikovnou přítelkyní. Jejich scény vévodily celé epizodě a mou osobní trojkou je: nabídka zubů domovnici, dialog u přidělávání poličky a scénka, kterou jsem pracovně nazval "zubař a močůvka". Pravda, když ve své úvodní scéně Martin promluvil, zněl mi úplně přesně jako tehdy v pohádce Kouzla králů, takže jsem tak trochu čekal, že odněkud vykoukne Jitka Schneiderová jako Královna ohně, ale po chvíli si na Martinův tón zvyknete. I tak je tahle dvojka v mém osobním žebříčku oblíbenosti postav na prvním místě.
Tahle dvojice je z celých Svateb zdaleka nejlepší

Takže tahouny komediálního prvku máme, ale kdybych měl hledat tahouna dramatické linky, zbude mi jenom Jiří Dvořák, protože ho mám jako herce rád a jeho charisma má z české herecké obce jen málokdo. Zbytek herců hraje stejně toporně, jak už to tak v těchto "seriálových fabrikách" bývá. V seriálu není už absolutně nikdo jiný, kdo by mě dokázal zaujmout a jehož výkon by mě strhl na stranu jeho postavy. Čestnou zmínku si zaslouží snad jenom Filip Blažek, který má potenciál v té komediální lince seriálu.

Svatby v Benátkách = instantní polotovar pro nenáročné diváky

Mezititulek to vystihl celkem přesně. Svatby v Benátkách překvapí snad jen tím, jakým způsobem v úvodu se "zběsilou jízdou hlavní hrdinky", scénáristka Lucie Konečná ujela. Chápu, že celá tahle sekvence měla svůj význam, ale způsob, jakým se řešila krize, byl značně přitažený za vlasy a hodil by se vážně jenom do té komedie, která se nebere příliš vážně. Vysvlečení modelky z "hořících" svatebních šatů (potom, co byl závoj udupán a uhašen litry vody z hadice) pak je typickým příkladem toho, jak se s daným rozpočtem místo výbuchů a honiček získávají diváci.  

Je jen škoda, že se Prima rozhodla jet ve vztahových kolejích a nezariskovala tím, že by ze Svateb udělala ryze komediální seriál, kde by zajímavější charaktery týden co týden realizovaly jinou svatbu. Takhle jsou ty zábavné části ubity tisíckrát omílaným vztahovým patosem.  

Verdikt

Když se to vezme kolem a kolem, tak ze Svateb v Benátkách vychází další průměrný vztahový seriál, který je ale svým zasazením na maloměsto pro českého diváka atraktivní. Je to ale škoda, protože potenciál je tam obrovský. Samotné téma svateb je atraktivní, letní pohoda nahrává komediálnějšímu rázu a ústřední písnička v podání Ondřeje Brzobohatého je velice chytlavá. Uvidíme, jak se to ještě vyvine, našlápnuto to nemá špatně. Ale zatím je to skutečně jen ten český seriálový průměr.

P.S.: Taky vám Ladislav Potměšil přišel už nějaký přepadlý?

Hodnocení: 5/10

Jak se první díl Svateb v Benátkách líbil vám? Uvítali byste spíš komediálnější ráz seriálu? A dáte šanci i dalšímu dílu?    

14 komentářů:

  1. Scenáristka se jmenuje Lucie Konečná.... UPS... Ze by malá chybička? To dodává recenzi na důvěryhodnosti...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opraveno. Omlouvám se paní Konášové, popletla se mi příjmení. Samozřejmě, že na to muselo být upozorněno sarkasticky a ne normálně.

      Vymazat
    2. no jo, když ty taky startuješ na první drc, to pak člověka vyloženě baví... :-)))

      Vymazat
  2. další česká seriálová protáhlá nuda o ničem je na světě Milá Primo tohle je opravdu zbytečný seriál...takových serialů mame už na českém trhu fakt už dost...tak prosím když už chcete diváky oslovit.překvapit svymí velkolepými upoutavkámi tak prosím něco fakt nového..a ne takové slátaniny..takovy humbuk a takové upoutavky a reklamy kolem toho a nakonec opět další průměrný český seriál kde je v hlavní roli nuda a nic..viz doktoři z počátku Cesty domů Ulice a další...ach joooo někdy si říkám proooč..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nevím proč za každou cenu musí lidé ventilovat své negace.pokud se mi něco nelíbí tak se na to prostě nedívám a neurážím ty co dělají něco pozitivního pro diváky.dnes se vubec hodně kritizuje a málo chválí..

      Vymazat
  3. moc děkuji za seriál svatby v benátkách.konečne oddechový seriál ktery me vždy zlepší náladu.Petra Hřebíčková je moc fajn a rozhodně je hezčí a lepší než Henrieta z Cest domu.po všech těch hruzách v reálném životě je tohle prostě super.doufám že budete natáčet dál at se má člověk na co těšit.jedinečný je i Petr Kostka a Alena Vránová.Fajnje i Martin Kraus Filip Blažek nebo Láda Potměšil.Krásné dny!!Petra Hodonín s rodinou.

    OdpovědětVymazat
  4. svatby v Benátkách jsou prostě fajn a já jim držím palce.Klobouk dolu před jedinečným Petrem Kostkou jeho Karla bych ráda potkala v životě. Jana.

    OdpovědětVymazat
  5. pROSIM TENTO FILM MILUJEME CELÁ RODINA BUDE POKRAČOVÁNÍ :(

    OdpovědětVymazat
  6. Maja Sluková
    Po dlouhé době seriál na který jsem se moc těšila. Nechápu proč má skončit, slyšela jsem, že má malou sledovanost. Nejspíš proto, protože se vysílá v době, kdy běží na Nově - Ordinace v Růž.zahr. a diváci to sledují už 10 let . Takže to byla velká chyba, že jste seriál nevysílali třeba i jednou týdně v ostatní dny. Seriál je vtipný, má úžasné obsazení a hlavně oproti jiným seriálům krásné exteriéry i interiéry. Ne jako třeba Ulice na Nově, který je natáčený ve studiu, je dost nudný, herci nic moc, ale protože už běží dlouhá léta má obrovskou sledovanost. Je mi z toho opravdu smutno, že jste tento milý a vtipný seriál ukončili, bude mi chybět. V práci jsme o Svatbách vždycky mluvili a každému se moc líbil. Moc vás na Primě za všechny příznivce tohoto seriálu PROSÍM, udělejte pokračování. Svatby v Benátkách mají obrovskou možnost se dál rozvíjet a určitě by sledovanost stoupala. NENECHTE SE PŘEVÁLCOVAT NOVOU. Děkuji Maja

    OdpovědětVymazat
  7. souhlasim s pani Majou.Byl to nejlepsi serial, na ktery nekdy koukal i muj manzel a to je co rict.Prosim o pokracovani...

    OdpovědětVymazat
  8. Alena.Je veliká škoda,že Svatby v Benátkách se už nevysílají.Seriál je vtipný,pohodový a velice ráda jsem ho sledovala.Primo bylo rozumné vysílat seriál v době,kdy běží Růžovka?Moc držím palce pro pokračování seriálu a těším se,že to vyjde.

    OdpovědětVymazat
  9. Ivana
    Konečně jsem viděla i neokoukané herce a po práci jsem si moc ráda dopřávala takovou oddechovku.Někdy při přepínání programů ani nepoznám změnu programu stále se opakujících stejných tváří herců.Hezké interiéry i exteriéry,návody na oblečení a sympatické tváře.Škoda,že končíte,ale i tak děkuji.Kdo má výhrady ať se nedívá a ušetří si komentáře.Krásné dny!

    OdpovědětVymazat
  10. Jiřina
    Tento seriál by se i líbil ale nesměla by tam hrát Alice Bendová. Myslím si, že na to nemá být herečkou. Kolikrát zapomene text a musí se opakovat.

    OdpovědětVymazat
  11. hrozně moc se těšíme na pokračování svateb v benátkách.Vlastně na všechny postavy a doufáme že s přílivem nových hercu nedojdeme o famozní Alenu Vránovou a Petra Kostku.Moc děkujeme za pokračování.kam se na to hrabe Ordinace o ničem ztráta času hodně lidí jsou zvyklý a nechávají si ujít užasný seriál.Petra Jana Jiřina Bára Jarka Marta a naši chlapé..

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.