pondělí 5. května 2014

TV RECENZE: Vikings 2 - Syrový a surový výlet mezi vikinské válečníky pokračuje

 

Televizní stanice History v minulém roce příjemně překvapila sugestivní podívanou Vikings, která nabídla působivou sondu mezi severské válečníky. Aktuálně skončila druhá řada. Podařilo se jí udržet laťku nastavenou první řadou?

Neokoukané tváře, příjemně mrazivé (nejen pokud se jedná o počasí) prostředí, brutální, ale ne samoúčelné souboje a autenticky působící podání, to byly hlavní (ale ne jediné) trumfy, kterými se chlubila a první řada. A sází na ně i druhá. Divák se tak dočká zajímavého pohledu na život vikingů, který působí reálně, bez ohledu na to, že jsou do děje nenásilně zakomponované mírně mystické momenty (které jsou podle nás kladem).

Zatímco první řada byla "představovačkou" života vikingů, v poměrně pomalém tempu jsme byli jako diváci zasvěcováni do každodenního koloritu vikinské komunity, tak druhá už se tímto tolik nezabývá. K základům, které položila první sezóna, přidává komplexnější děj. Uzrála doba i pro složitější politikaření a pletichy.

Všem už je asi jasné, že jarl Ragnar (Travis Fimmel) je někým, kdo má silné ambice, ale snaží se jakž takž chovat morálně, ovšem, něco podobného se nedá prohlásit o dalších mocných osobách, které v ději figurují a to králi Horikovi (Donal Logue) a jarlu Borgovi (Thorbjørn Harr), ti se s tím nepářou vůbec a intrikaření je jejich denním chlebem.

Ale nenechte se mýlit, tvůrci neprezentují Ragnara tak nezkaženého jako v první řadě. Čím dál více se ukazuje, že jeho touha po moci (nebo ženě) je někdy silnější, než jeho čest. Stále je to většinou kladný charakter, ale několikrát máme šanci užít si i jeho "temné já", které je natolik děsivé, že občas silně zakolísají sympatie k jeho postavě. Například jeho chování k jeho ženě Lagerthě (Katheryn Winnick) není vždy zrovna nejpříjemnější. Naštěstí Lagertha je holka, která  se jen tak nedá.

A samozřejmě, pokud jde o nepřátele, tak se Ragnar nemazlí s nimi, ani s jejich rodinami (ale na jeho obranu nutno poznamenat, že obvykle jeho protivníci nemají s jeho příbuznými také slitování).

Popojedeme
 
Pokud se zaměříme na děj, tak prvních pár epizod se odehrává nedlouho po konci první řady, ale poté poskočíme v čase, konkrétně o čtyři roky. To byl zajímavý a podle nás dobrý krok. Bjorn (Alexander Ludwig) je tak už více méně dospělý (a nutno dodat, že dobře živený, je samý sval), Lagertha se vdala za jiného muže a Ragnar se oženil s princeznou Aslaug (Alyssa Sutherland). Dějově tak seriál nabral na obrátkách a tempo už není tak pozvolné jako v první řadě.

Zásluhu na tom má i to, že se častěji podíváme Wessexu, kam vikingové pořádají další válečné výpravy. Ale na dění nenahlížíme pouze z pohledu seveřanů, ale také je věnován prostor králi Ecbertovi z Wessexu (Linus Roache). A ani jedna strana konfliktu není prezentována jako úplně "dobrá" nebo "špatná".

Díky tomu, že strávíme nějakou dobu ve Wessexu, se dostane více pozornosti i Athlestanovi (George Blagden), který je zmítán vírou ve svého původního boha a severské božstvo. A je to vcelku poutavé, i když některé chvilky, ve kterých "vidí" monstra jsou možná až zbytečně expresivní, lepší by zřejmě byly náznaky, než nechat po obrazovce pobíhat jakési nestvůry.


Postav se v seriálu pohybuje docela dost, ale většina z nich má pro děj určitý smysl, takže to nepředstavuje větší problém a navíc jsou natolik výrazné, že nepůsobí jako křoví. Některé se sice občas chovají poměrně zvláštně, ale nedá se říct, že přímo nelogicky, jen se pro některé jejich kroky občas hůře hledá pochopení.

Ale ať už máme pro jejich aktivity pochopení nebo ne, jedno je nesporné, obvykle jsou dobře obsazeny. Bývalý supermodel Travis Fimmel se ukázal být vynikající volbou už v první řadě a druhou potvrzuje, že to nebyla jen náhoda. Stejně tak George Blagden, Katheryn Winnick a většina ostatních podává příjemně civilní výkony.

Určitě pozitivní je fakt, že vikingové nejsou prezentováni jako uhlazení manekýni, ale řádně barbarští a trochu ušmudlaní válečníci.

Obrazově působivé

Celkově je vizuální podání jednou ze silných stránek seriálu. Domovina hlavních hrdinů je prezentována jako chladné místo, které sice není úplně neutěšené, ale "slabé kusy" v něm nepřežijí. Je to místo pro ošlehané válečníky, které jen tak něco nesrazí do kolen.

Bez ohledu na to, že si slunce moc neužijeme, tak jsou některé scenérie velmi působivé. Zdejší příroda je nádherná a je v příjemném kontrastu se scénami z bojiště, které jsou opět poměrně násilné.

Ale není to samoúčelné, bitevní vřava není žádným baletem, takže je na místě, aby tu stříkalo množství krve, podřezávaly se krky a odehrávaly se další brutální výjevy. Ale není to hnáno do extrému, aby byl divák šokován za každou cenu.

Jediná více zneklidňující scéna je asi ta, ve které je jeden ze záporáků "přetvořen" tak, aby připomínal orla. Ovšem i to má pro dění určitý význam a navíc to není prezentováno příliš detailně, spíše člověka zamrazí z představy, co se s ním děje, než aby mu to bylo přímo servírováno.

Verdikt:

Druhá řada nezklamala. Zachovala všechna pozitiva té první (autentické ztvárnění života vikingů, surové a syrové podání, skvělé obsazení a mrazivou atmosféru) a k tomu přidala dynamičtější a komplexnější děj. Dalším plusem je, že postavy nejsou obvykle "černobílé", i ti "dobří" se někdy chovají tak, že pro ně člověk těžce hledá pochopení a to je osvěžující přístup. Laťka nastavená první sezónou byla udržena a v některých ohledech i překročena.

Hodnocení: 9/10

1 komentářů:

  1. Víc takových seriálů, další vikingy, ale i normany, špinavej středověk, atp.! Témat je habaděj , Vikingové, GoT nám ukázali že výpravný seriál nemusí být přeplácaný CGI efekty, bitvami tisíců, ale že ta výpravnost může být v něčem úplně jiném. Dokážu si představit spoustu historických období vhodných pro seriál - hlavně teda středověk - svaté války, stoletá válka, vilém dobyvatel.. jééj ale toho všeho se asi nedočkám :-) tak zpět nan zem.

    Jinak ty Athelstanovi "vize" se mi líbily. Nebral jsem to jako skutečnost, že se to děje a že tam ty "monstra" fakt jsou, ale spíš jsem si představil co muselo zmítat přeběhlíkem od víry v době nástupu středověku..

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.