čtvrtek 15. května 2014

TV RECENZE: Agents of S.H.I.E.L.D. - Marvelovský seriál začal hůře, než jsme čekali, ale skončil lépe, než jsme doufali

Agents of S.H.I.E.L.D. byli jednou z nejočekávanějších seriálových novinek. A ne bezdůvodně. Na projektu se podílel Joss Whedon, režisér Avengers a duchovní otec Firefly, seriál je propojen s marvelovských filmovým universem a jednu z ústředních rolí agenta Coulsona ztvárnil Clark Gregg, takové aspekty jsou zárukou kvality. Nebo by měly být. Jenže po prvních pár epizodách to tak rozhodně nevypadalo.

A důvodem nebylo to, že by byla očekávání vyhnaná do takových výšin, že by prostě nebylo v možnostech sebešikovnějších tvůrců je naplnit. Samozřejmě, seriál byl velmi vyhypeovaný a dalo se předpokládat, že nebude tak dokonalý, jak někteří doufají, ovšem hlavní příčiny rozčarování byly někde jinde.

Seriál byl totiž v prvních epizodách poměrně rozpačitý. Na jedné straně potěšilo, že byl cítit Whedonův rukopis - ústřední skupinka byla poskládána ze zajímavých jedinců, mezi kterými fungovala chemie a nechyběla slušná dávka humoru a zábavných hlášek, ale také jsme byli svědky několika zarážejících faktorů, které dojem silně kazily.

Například nás nemile překvapilo, že i když bylo často odkazováno na události z filmového světa (především na ty, ke kterým došlo v Avengers), tak se seriál zuby nehty bránil tomu, aby se v něm pohybovaly postavy s nadpřirozenými schopnostmi. Několik se jich sice objevilo, ale zaprvé jich bylo málo a zadruhé vždy muselo být jasně a rázně stanoveno, že jejich schopnosti mají technologický základ.

Dobrá, dobrá, i v případě filmů od Marvelu se tvůrci snaží, aby měly unikátní talenty superhrdinů a zloduchů ve většině případů "reálné" kořeny, ale současně se nebojí nechat na plátně prohánět Thora (i když neopomenou poznamenat, že asgardská magie je něco jako lidská technologie).

Agents of S.H.I.E.L.D. jako by se obávali, že diváci začnou prskat, pokud se budou na obrazovce promenádovat lidé s unikátními schopnostmi. Ale v našem případě to mělo efekt opačný. Právě na superhrdiny/zloduchy jsme se těšili, ale dostalo se nám jen standardní špionážní podívané (i když trošku vtipnější) s pár futuristickými technologickými hračičkami.

Díky Kapitáne Ameriko

A čím více epizod jsme viděli, tím, více jsme ztráceli naději, že se to někdy zlepší. Nebudeme tvrdit, že některé zápletky neměly potenciál. Bylo nám naservírováno několik záhad, u kterých nás docela zajímalo, jaké budou mít rozuzlení, ale vysloveně napjatí jsme tedy nebyli.

Sice jsme se bavili, když se hlavní postavy slovně pošťuchovaly a v podstatě celý tým nám byl sympatický (i když samozřejmě vede Clark Gregg jako Coulson  a Ming-Na Wen jako agentka May) a líbilo se nám, jak se formovaly vztahy mezi nimi, plus jsme ocenili možnost zjistit více o organizaci S.H.I.E.L.D., ale seriálu prostě něco chybělo.

Pak ale došlo k velkému zvratu ve filmovém universu. Konkrétně mluvíme o tom, co se odehrálo v Captain America: Návrat prvního Avengera. A seriál události z něj reflektovat. Na scénu tak vstoupila HYDRA, která infiltrovala S.H.I.E.L.D. a najednou nabral seriál nový směr.

Díky tomu se objevila pevná a především zajímavá dějová linie, která měla spád, byla strhující a navíc se díky ní začaly na povrch dostávat pravé podstaty většiny postav. A připraveno pro nás bylo i několik zvratů, které jsme rozhodně nečekali.

A tak zatímco u předchozích epizod jsme se sice do sledování seriálu nemuseli nutit, ale také jsme se netetelili blahem, protože vyšel nový díl, tak ve chvíli, kdy Agents of S.H.I.E.L.D. navázali na Captain America, byli jsme napjatí jako struny, jakým směrem se bude dění vyvíjet.

Kromě toho, hromada dějových linek z předchozích epizod, které se zdály být docela nezáživné, nakonec začala dávat smysl jako součást většího a slušně promyšleného celku.

May nakopává zadky jedna radost

Samozřejmě Agents of S.H.I.E.L.D. nabídli i dostatek akce a to velmi slušně zpracované. Především souboje jsou choreograficky působivé, hlavně ty, ve kterých figuruje agentka May. Bitky nejsou přehnaně brutální, ale nejde ani o žádný jemný "balet", kde se soupeři jen jemně "šolichají".

Na dobré úrovni jsou i vizuální efekty. I když čas od času se objevila scéna, na které si měli specialisté na triky ještě trochu máknout (například ta, ve které poletuje Coulsonovo auto není zrovna dechberoucí).

Stejně jako u jiných projektů, se kterými pomáhá Whedon, i v tomto případě jsou jedním z hlavních pilířů, na kterých seriál stojí, zajímavé postavy. Ústřední grupa je poskládána podle klasických pravidel - charismatický ale otcovský vůdce Coulson, jeho tajemná, zdánlivě neemocionální pravá ruka agentka May, drsný hezoun agent Grant (Brett Dalton), sexy hackerka Skye (Chloe Bennet) a dvojice vědců-šprtů Leo Fitz (Iain De Caestecker) a Jemma Simmons (Elizabeth Henstridge).

Ke castingu nemáme větší výhrady. Jistě, že někteří představitelé jsou nám sympatičtější a jiní méně, ale vysloveně rušivý element tu z našeho pohledu není. Stejně tak nám vyhovovalo, jak scenáristé s postavami pracovali. I když by nám nevadilo, kdyby byli u některých odvážnější a zvolili pro ně nečekanější směr. Minimálně v jednom případě to udělali a bylo to pro dobro věci (aniž bychom příliš spoilerovali, jen doufáme, že tvůrci v druhé řadě neudělají z jedné padoušské postavy dobráka).

Možná bychom oželeli romantické linie, ale, pokud se nad tím zamyslíme, tak jich není zase tolik a být úplně bez nich by asi také nebylo ono. Navíc, většina z nich, alespoň pokud jde o první řadu, neskončila zrovna happy endem.

Co je bezesporu potěšující, jsou různá camea. Z filmového universa zašli na návštěvu Samuel L. Jackson jako ředitel Fury, Cobie Smulders jako agentka Maria Hill, Maximiliano Hernandéz jako agent Jasper Sitwell, Titus B. Welliver jako agent Felix Blake a Jaimie Alexander jako lady Sif. Kromě nich se ukázaly ještě některé postavy, které jsme v kinech neviděli, ale jsou známé ze stránek komiksů (například agentka Hand v podání Saffron Burrows nebo Deathlok, kterého ztvárnil J. August Richards). Díky tomu je pocit, že Agents of S.H.I.E.L.D. jsou součástí většího celku, ještě intenzivnější.

Finále nezklamalo

Byli jsme také hodně zvědaví, jak dopadne závěrečná epizoda první řady. Zda potvrdí vzestupnou kvalitativní tendenci nebo nedostojí očekáváním. A byli jsme více méně spokojeni. Akce bylo dostatek, vtipných momentů také, u některých hlášek jsme se vážně pobavili a příjemné bylo, že když už to vypadalo, že dojde na nějaké klišé, tvůrci nás rychle vyvedli z omylu (musíme zmínit Coulsona a jeho vypořádání se s jedním ze záporáků). Určitě bychom nebyli proti, kdybychom se dočkali více odpovědí na některé otázky, ale jinak nemáme větších výhrad.

Je opravdu škoda, že Agents of S.H.I.E.L.D. odhalili své trumfy až tak pozdě. Kdyby nečekali, možná by sledovanost neslétla z 12,12 milionů u první epizody pod šest milionů u závěrečných dílů první řady. Přesto ale seriál dostal druhou sezónu a my jsme za to rádi, i když jsme zpočátku byli ve fázi, že nám to bylo spíše jedno.

Verdikt:

Marvelovský výlet na televizní obrazovky začal velmi rozpačitě. Zdálo se, že je pro nás připravena standardní špionážní podívaná, která potěší jen humorem a příjemným obsazením, ale postupem času se Agents of S.H.I.E.L.D. stali tím, v co jsme doufali. Svižným seriálem s napínavými zápletkami, silnějšími a silnějším vazbami na filmové universum, povedenou akcí a bonusem v podobě několika fajn cameo rolí. A samozřejmě nechybí znaky typické pro Whedonovy projekty - skvělé hlášky a dobře poskládaná partička ústředních postav.

Hodnocení: 8/10

4 komentářů:

  1. Nemyslím že to málem byla "standardní špionážní podívaná", kdyby to nemělo nálepku Marvel tak to rozhodně zruší jako podprůměrný seriál. Jako špionážní seriál si představím skvělou Nikitu (tu novou) a ne toto, drželo mě u toho jen právě samolepka Marvel na obalu.. Ale je pravda, že konec sezony byl super a zároveň se bojím toho co jste zmínili - obracení padouchů na hrdiny. Ale čeho se bojím ještě víc je to, že když SPOILER bude Coulson budovat shield odznovu, začne druhá série tak jako první - neprovázanými epizodami a ten nastíněný děj vyřeší zase někdy na konci série..

    OdpovědětVymazat
  2. To mě teda jako rušivý element přišla May :-D nevím jestli jsem jedinej komu přišla, ale je fakt otravná :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Bohužel humor v tomhle seriálu mi přišel vhodný možná tak pro 12leté publikum. Rušilo mě to natolik, že jsem po pilotu nedokázal dál pokračovat.

    OdpovědětVymazat
  4. Ja jsem serial prestal sledovat po tom, co snad v druhem nebo tretim dile hlavni hrdinove ucpali diru v letadle nafukovacim clunem a letelo se dal... prominte, ale tehle serial je naprosta Kravina :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.