pondělí 19. května 2014

Hobit: Viggo Mortensen není úplně nadšený z Dvou věží, Návratu krále, ani obou dílů Hobita

Viggo Mortensen vděčí režisérovi Jacksonovi za mnohé. Role Aragorna z něj udělala hvězdu první velikosti, ale to mu nebrání v tom, aby Jacksona nešetřil. Alespoň v rozhovoru pro The Telegraph si nebral servítky a upřímně řekl, co si myslí.

Viggo Mortensen se rozpovídal o oblíbené fantasy trilogii a prozradil, že zpočátku to rozhodně nevypadalo, že se z Pána prstenů stane megahit:

"Objevila se spousta potíží a Peter utratil hodně peněz. Oficiálně mohl prohlásit, že s natáčením skončil v prosince 2000 - natočil všechny filmy z trilogie - ale popravdě, druhý a třetí byly pěkný zmatek. Byly velmi odbyté, vlastně nebyly dodělané. Potřebovaly masivní přetáčky, které jsme dělali v následujících letech. Ale nikdy by na ně nedostal další peníze, kdyby se z prvního nevyklubal úspěšný projekt. Druhý a třetí by putovaly rovnou na video. Bylo to dost matoucí, probíhalo to v rychlém tempu a byla tam hromada štábů, bylo to šílené. Pravdou je, že scénář prvního byl uspořádaný. Peter byl vždy geekem ve smyslu technologie a jakmile má prostředky a dojde k technologickému vývoji, nikdy se neohlíží. Jasně, v prvním filmu byla místa jako Rivendell nebo Mordor, ale také tu byl jakýsi organický nádech, herci hráli a docházelo mezi nimi k interakci ve skutečné krajině, bylo to realističtější. Druhý film začal na můj vkus moc nabobtnávat a ve třetím byla spousta speciálních efektů. Bylo to velkolepé, ale ze druhého a třetího se vytratila decentnost prvního. A v případě prvního a druhého Hobita, je to to samé, ale vynásobeno deseti."

Viggo očividně není nadšený z toho, když se z filmů stane přehlídka digitálních triků. Nutno ale poznamenat, že v případě trilogie Pán prstenů určitě nedošlo k tomu, že se v záplavě speciálních efektů ztratil děj. Jak Společenstvo prstenu, tak Dvě věže i Návrat krále, byly příběhově bohaté projekty. Ovšem u Hobita bychom se s ním možná mohli shodnout, protože se na filmech muselo odrazit to, že z jedné poměrně tenké knížky se čerpá pro tři díly (i když třetí vznikne i na základě Tolkienových poznámek). Ostatně, už v recenzi jsme si stěžovali nad tím, že vítězí forma nad obsahem.

Co myslíte vy? Souhlasíte s Viggem nebo naopak nechápete o čem mluví?

10 komentářů:

  1. O výsledku filmů s ním souhlasím, ale o průběhu podle mě neví o čem mluví, protože nikdy nedělal režiséra.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ale ví víc, než my všichni dohromady.. :p

      Vymazat
  2. Trochu chaos byl nejspíše už i při natáčení Společenstva. Když si vezmeme, že den před začátkem natáčení byl z jedné hlavní role vyhozen Stuart Townsend a nahrazen zrovna Viggem...

    OdpovědětVymazat
  3. Co se LOTRa týká, tak s ním souhlasím napůl, protože i první knížka byla od zbylých dvou rozdílná. U Hobita má pravdu na tisíc procent. Ta závěrečná drakiáda ve dvojce na mě byla prostě moc..

    OdpovědětVymazat
  4. Souhlasim s Hobitem,ale LOTR je prostě perfektní,akorát dle toho co říká by mohl být ještě lepší,to si neimim představit :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Stuart Townsend? Já myslel, že měl Aragorna hrát Russel Crow, který už byl snad i na place, ale Peterovi se nelíbil a taky se na poslední chvíli přeobsazovalo... Takhle jsem to alespoň někde četl...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nope, http://www.compleatseanbean.com/sundaystar1.html

      Vymazat
  6. Nechci prudit, ale zase další článek, ve kterém píšete, že "třetí díl vznikne i na základě Tolkienových poznámek". Přitom je to tak, že na základě jeho poznámek, respektive dodatků k Pánovi prstenů vznikají všechny díly, čerpal z nich už i první díl.

    OdpovědětVymazat
  7. No, celkem s ním souhlasím až na dvě věže, tam jsem problém neměl. Ale bitva u města v trojce byla dost ujetost se slonama a duchama.. Z knihy jsem si ji představil naprosto jinak.

    OdpovědětVymazat
  8. Naprosto s Vigem souhlasím. Popsal to v podstatě krátce, ale přesně. A Hobit byl efekty a moderním filmařským náčiním zbaven organičnosti a humánosti naprosto.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.