sobota 12. dubna 2014

RECENZE: Captain America: Návrat prvního Avengera - Opravdu nejlepší film od Marvelu?

 
Spot odvysílaný během finále amerického Super Bowlu jako součást na jedničku zvládnuté reklamní kampaně, nespočet chvílemi až oslavných novinářských recenzí, trailery vzbuzující v divákovi zvědavost na úrovni baby Niklové, režiséry slibovaný zcela odlišný styl pohledu a Kevinem Feigem, prezidentem Marvel Studios, pronesená věta, naznačující, že se dost možná jedná o doposud nejlepší akční film pocházející z útrob jejich dílny. Ano, tohle všechno provázelo ruku v ruce nástup akčně dobrodružného snímku bratrů Russových na filmová plátna... Ale je tomu opravdu tak? Nepředběhla předzvěst skutečnost...?



Ve své první části se film tváří být politickým thrillerem (poukazujícím na nedávné události v USA týkající se WikiLeaks) a po odhalení zápletky přeskočí do klasicky marvelovské podoby. Atraktivitu zajišťuje staré, ale stále fungující pravidlo – Dobro vítězící nad zlem a překonání vlastních charakterních chyb u hlavních postav. Co film posouvá ještě o kousek výše, je vsazení děje do reálného světa dnešních dnů.

Jak se dalo s největší pravděpodobností čekat, hned několik scén dává divákovi jasně znát, že si na rozuzlení bude muset počkat do premiéry dalšího dílu. Což může na někoho působit jako podraz ze strany tvůrců, kdy diváka reklamní kampaní navnadili a ve výsledku je však snímek jen dalším lákadlem pro ten další, nadcházející.... Nenechte se však zmást! Film má i přes tuto skutečnost dějově co nabídnout.

Příběh navazuje na události, které postihly Avengers v N. Y. Hlavní postava, Steve Rogers, Kapitán Amerika chcete-li, jako jediný z party Avengers bojuje s realitou současnosti, sžívá se ve Washingthonu s dnešním světem, kam se po zvratu na konci prvního dílu dostal. Službu americké armádě pověsil, kdysi nejlepší voják světa, na hřebík a spolupracuje se špionážní organizací S. H. I. E. L. D., které velí Nick Fury v podání Samuel L. Jacksona a jako každý, kdo se ocitne v řídící pozici, tak i Fury čelí situacím, které na něj nevrhají vůbec dobré světlo. Proto není divu, že to mezi ním a nedůvěřivým Rogersem skřípe.

S první akční scénou se objevuje další známá  tvář – Black Widow, agentka Natasha Romanoff. Nutno říci, že role agentky sedí Scarlett Johansson jako ulitá, stejně jako její na míru padnoucí kostým, který dává ještě více vyniknout vysoké úrovni bojových scén. Během filmu i u téhle postavy zaznamenáváme zajímavý emoční vývoj, což jí (a vlastně nejen jí) jen prospělo.

Navíc představuje film Capitan America: Návrat prvního Avengera i tři nové tváře.

Okřídlený Falcon svými křídly tak trochu kazí dojem reálného světa. Ne, že by ho úplně házel do stylu přemrštěné sci-fi pohádky, ale tohle si mohli tvůrci nechat v záloze. Rozhodně fajn je, když spolu s Kapitánem Amerikou a Black Widow stojí na straně dobra a snaží se zachránit svět, na nějž se žene zkáza v dosud maskované podobě, která všem vyrazí dech. Anthony Mackie svými hláškami kromě světa „zachraňuje“ i humornou stránku snímku. Celkově je, myslím, vítanou postavou, obecně znázorňující poslední zbytky naděje zkorumpovaného světa, zamořeného touhou po diktátorské moci.

Postava Alexandra Pierce, jakožto vysokého vládního činitele není sice úplným nováčkem, zato prošla proměnou z vedlejší do hlavní role. A kdo by ji mohl ztvárnit lépe než charismatický Robert Redford. Ten se role ujal také proto, že byl v dětství sám vášnivým čtenářem marvelovských komiksů.

A konečně, ten kdo je na scéně netrpělivě očekáván asi ze všech nejvíce – Winter Soldier! Profesionální zabiják, který dosud nenašel přemožitele.

Ten má, v podání Sebastiana Stana, na svědomí největší překvapení jinak vcelku lehce odhadnutelného děje, což je asi největším mínusem celého snímku. Nad čím se pozastaví zřejmě každý, je neexistující podstata jména Winter Soldier figurující v názvu. Na druhou stranu si konečně můžeme říci, že česká mutace anglického překladu, která se výrazně liší, je tentokráte na místě a narozdíl od anglické verze logicky opodstatněná. 

SOUVISEJÍCÍ: ČEŠTÍ PŘEKLADATELÉ ŘÁDÍ. JAK SE DAJÍ ZPRZNIT PŘEKLADY NÁZVŮ FILMŮ?

Fajnové technické hračičky

Příjemným upgradem jsou technicky vylepšené zbraně, konkrétně pak ozbrojená vznášedla, která si ale stále zachovávají dekorum reálného prvku moderní doby. Nemohu se také nevrátit k akčním scénám, které jsou tím nejlepším, (hned po Rogersových bicepsech), co fáze 2 přináší. K tomu přispívá i pověstný kapitánův štít, který slouží nejen k obraně, ale stává se i výkonou zbraní.  A i přes to, že by si leckdo mohl myslet, že vedle ultra moderních vznášedel bude vypadat postava kapitána se štítem z roku 1941 směšně, je tomu přesně naopak. Výborně se o tom přesvědčíte při jízdě stísněným výtahem, kde Rogers sám zlikviduje asi 7 urostlých „kámošů“ a vy mu to prostě budete věřit. Na rozdíl od spousty jiných akčních hrdinů snad až na Chucka Norrise (Walker Texas jistě promine). Hned po výtahovém dýchánku bych vyzdvihla boj na lodi, který jsem zmiňovala již v počátku. Opět skvělá podívaná. Hlavně v podání Black Widow, která ve mně v tu chvíli probouzela touhu stát se akční hrdinkou. A do třetice - útok na Furyho v ulicích velkoměsta, který opepří dopravní špička a zásahové komando.

Díky těmto událostem Steve Rogers rozplétá prohlubující se spiknutí a utužuje vztah s Black Widow. Jakmile odhalí skutečný rozsah katastrofálního plánu, začíná boj s časem a profesionálními zabijáky, kteří se objevují na každém kroku. V tomto bodě už se nacházíme v nám známém Marvel světě. Druhá část je poněkud zmatečná a celkově snižuje kvalitu filmu.

Co vylepšuje hodnocení druhé části, je hudba Henryho Jackmana. Ta se chová přesně tak, jak se v akčním bijáku sluší a patří. Harmonicky koresponduje s dějem a skvěle tak dotváří pozadí scény. Ještě o stupínek výše ale stojí kamera, chytře chlapci Russovi zvolili možnost točit ručně drženými kamerami. Docílili tak plynulého následování akce namísto pevného záběru, který diváka nikdy tolik nevtáhne do děje. Za což jim určitě poděkujeme, neboť i přes nesporné kvalitní aspekty je 136 min. přehršle času. I zde někdy platí méně je někdy více. Divák není schopen ke konci filmu vstřebávat veškeré, ze všech koutů se valící informace, zvraty, prolínání několika scén atd.  

Co je určitě zbytečné, utrácet za 3D formát, to si za ty peníze raději kupte větší porci popcornu, krom pár momentů divák 3D ani nezaregistruje.

Závěrem můžeme říci, že Kevin Feige nebyl daleko od pravdy, když prorokoval, že Captain America: Návrat prvního Avengera je jejich nejlepším výtvorem. Ovšem je jasné, že snímek nechává (stejně jako jeho hlavní hrdina, „klaďas“ až do morku kostí prolezlý dobrotou, schopný obětovat se pro druhé na vlastní úkor) prostor pro své následovatele, jejichž potenciál, se s počtem filmů zvyšuje a to díky vzájemnému ovlivňování děje jednotlivých snímků.

Ufff, snad rozumíte, co chtěl básník říci. 

A i když tyto filmy nikdy dříve nepatřily na špičku mého pomyslného „ČSFD“ žebříčku, musím říct, že díky tomuto kousku se už teď těším na další!

Verdikt:

KAPITÁNE AMERIKO!! HLÁSÍM, ŽE NÁVRAT SE VÁM VYDAŘIL A TATO MISE BYLA ÚSPĚŠNĚ SPLNĚNA!! VAŠE OSOBNÍ HODNOCENÍ JE  8/10!!

PŘÍŠTÍ MISE NESE NÁZEV AVENGERS: AGE OF ULTRON!!

POHOV!!

ROZCHOD!!

3 komentářů:

  1. Bol som na to v kine, vynikajúci film. Fakt to je skôr špionážny thriller ako klasická komiksovka. Alebo ak chcete, niečo ako komiks pre dospelých. Proste sa to líši od ostatných filmov od Marvelu.

    OdpovědětVymazat
  2. Byl jsem v kine,ale ze by zrovna to byl nejlepsi komikovy film od Marvel to zase ne. Efekty vyborny to bez debat a pribeh taky dobry. Libil se Falcon. Dobre obsazene. Spis se tesim na Avengers 2 .
    A zda kvuli kapitanovi jit do kina ? Ano,stoji to za to.

    OdpovědětVymazat
  3. Z fáze 2 je to jasně nejlepší film snad úplně ve všem.Příběh je rozhodně nejhutnější a nejdůležitější ze všech Marvelovských sérií.Třetí Iron Man je fajn(a mě se z jeho řady líbí nejvíc)ale co do významu pro celé univerzum není pro Winter soldiera konkurencí a druhý Thor pak ve srovnání s ním působý vyloženě jako výplnová jednohubka která mu nesahá ani po kotníky.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.