neděle 20. dubna 2014

PILOTOVÝ ŠUM 2014: O kterých amerických pilotech se šeptá, že to dotáhnou až na celou sérii?


Jen pár týdnů do Upfronts a šeptanda znovu začíná.


Od určité doby se každý rok věnujeme americké pilotní sezóně, která v květnu pravidelně vrcholí tiskovými konferencemi Velké pětky (ABC, CBS, FOX, NBC a The CW), na kterých zástupci stanic prozradí, které seriály zrušili, obnovili a zároveň představí své novinky na novou sezónu. Ani letos na nové Gorille jsme na Upfronts a pilotní sezónu nezapomněli, a tak vám přinášíme první informace o tom, se kterými právě natáčenými piloty to vypadá nejlépe. Získáte tím alespoň určitou představu o žánrech a trendech, které jsou letos ve hře.

ABC

Co se týče komedií, ABC začíná mít na tomto svém až doposud dominantním poli, značné problémy. Žádná nová komedie z loňské pilotní sezóny se pořádně nechytila a klesat pomalu ale jistě začínají i stálice Modern Family a The Middle. Už jen z tohoto důvodu ABC potřebuje nový komediální hit. Zatím to vypadá, že by se jím mohla stát pohádková muzikálová komedie Galavant. Zárukou kvality by mohl být jeden z tvůrců animovaného hitu Na vlásku, ale palčivých otázek vyvstává hned několik. Nikdo vám totiž nezaručí, že diváky bude každý týden bavit sledovat cestu prince Galavanta za pomstou králi, který ukradl jeho pravou lásku. Pilot sice podle všeho vyšel moc pěkně, ale měl desetimilionový rozpočet. To je na půlhodinový pilot příliš.

Velice slibně pro šéfy ABC vypadá i zatím nepojmenovaná černošská komedie Kevina Harta. A dobře na tom je i komedie Irreversible o jednom typickém americkém páru, v němž prý září bývalá hvězda z přátel David Schwimmer (hrál Rosse). Zdaleka největším černým koněm se ale jeví komedie Cristela, která to měla hned od začátku těžké. Nejprve totiž byla vyvíjena jiným studiem, pak byla s obří pokutou prodána ABC, ale ta se rozhodla objednávku pilotu vyhodit do koše. Producenti se ale nevzdali, zaplatili si natočení prezentace, která vznikala v kulisách Last Man Standing hodně narychlo a téměř bez příprav. No a nakonec z toho vylezla prý přímo komediální bomba s téměř neznámou latinoamerickou herečkou Cristelou Alonzo.

U dramat si letos ABC stojí daleko lépe než u komedií, takže tady zase nemusí hledat tolik míst na zaplácnutí prime timeového slotu. Téměř stoprocentní tutovkou je další drama od paňmámy (stvořila Chirurgy, Private Practice a Scandal) všech moderních dramat Shondy Rhimes How To Get Away with Murder. Seriál se zaměří na studenty práv a jejich záhadného profesora, který je obviněn z vraždy.

Solidní je i drama American Crime o jedné rasově motivované vraždě a soudním procesu vyprávěném přes životní osudy do něj zapletených postav. Nohu ve dveřích ABC má i Agatha, kriminálka o bývalé trestankyni, která začne se svým otcem policajtem řešit zločiny. Černým koněm pak je mimozemské drama The Visitors, ve kterém hlavní postavy bojují proti neznámé mimozemské rase, která proti lidstvu využívá jeho vlastní drahocenný materiál.

CBS

Na CBS je situace poměrně jasná. Volných komediálních i dramatických pozic není mnoho, pravděpodobně dvě na každé straně. Nejsolidněji z komedií vypadá spin-off HIMYM How I Met Your Dad. To je vlastně úplně stejné jako Jak jsem poznal vaši matku, akorát hlavní postavou bude žena a její parta kamarádů bude rovněž jiná. Dobře vypadají i komedie More Time with Family o pracovně vytíženém otci, který se začne více věnovat své rodině, a The Odd Couple s nevzdávajícím se Matthewem Perrym, kterému každá nová komedie beznadějně vybouchne. 

Mezi dramaty mají největší šanci spin-offy CSI: Cyber (tentokrát víc než na laborky zaměřeno na kompjůtry) a NCIS: New Orleans. Silnou konkurentkou je prý i Madam Secretary o ministryni zahraničí a jejím profesním a soukromém životě.

FOX

FOXům se moc nedaří, projekty jim vybuchují jako kuřata v minovém poli, a tak stanice přechází k novému obchodnímu modelu. Začíná objednávat spíše třináctidílná vysokorozpočtová dramata s kontinuálním příběhem. Nejvážnějšími zástupci dramat na objednání jsou: Batmanův prequel Gotham (někde se píše, že již byl objednaný, jinde zase, že ještě ne), Empire o hip-hopovém klanu a lékařské Red Band Society, které má míchat drama a humor v jedné z velkých městských nemocnic. Nepřipadá vám to jako vykrádačka Chirurgů?  

Z komedií je nejslibnější Cabot College o ženské vysoké škole, která své brány poprvé otevírá i mužům.

Mezi již objednané seriály patří komedie Mulaney (o životě stand-up komika), Last Man On Earth (komedie o posledním muži na světě a rozmnožovacím poslání), Weird Loners (čtyři lidé, kteří mají fóbii vztahů, se stanou sousedy v jednom činžáku) a dramata Backstrom (drama o sebedestruktivním policajtovi; loni se na pilot vykašlala CBS), Gracepoint (remake vynikajícího britského Broadchurche s Davidem Tennantem v hlavní roli remaku i originálu) a Hieroglyph (vysokorozpočtové drama ze starodávného Egypta o zloději propuštěném z vězení, aby mohl sloužit faraónovi).

NBC

NBC s komediemi nikdy žádnou velkou sledovanostní díru do světa neudělala, ačkoli jsou mnohdy kvalitnější než u konkurence. Uvidíme, jestli se to letos obrátí. Dobře na tom je vesmírná komedie z roku 1962 o ženě a muži závodících v tom, kdo se první dostane na Měsíc, Mission Control. A pozitivně hodnocené je i Marry Me o páru, který se má zasnoubit.

Na dramatickém poli nám už roste další komiksovka v podobě Constantina. A velice dobře se prý ujala i detektivka The Mysteries of Laura o policistce, která si sice poradí s brutálními zločinci, ale ne se svými "zlými" dvojčaty.

THE CW

Pravděpodobně nikdo už nepředběhne nejsilnější "CWčkovský" pilot letoška Flash inspirovaném příběhy od DC Comics o superrychlém "vědátorovi". Druhým nejsilnějším pilotem je iZombie o mladé studentce medicíny, ze které se stane zombie požírající mozky. Ale protože to je v jádru hodná holka, raději se rozhodne přijmout stáž v pitevně a baštit mozky mrtvol. Jenomže s každou takovou "mňamkou" získá vzpomínky mrtvoly a následně řeší jejich vraždy.

A posledním nejzajímavějším pilotem je sci-fi drama The Messengers. Na Zemi spadne záhadný objekt, zabije skupinu lidí a následně je oživí s tím, že jsou jediní lidé na světě, kteří mohou odvrátit hrozící apokalypsu. 

Zaujal vás popis některého pilotu? Který byste chtěli vidět ve formě celého seriálu?

1 komentářů:

  1. To je hrůza, vůbec nic mě nezaujalo.
    Ani to scifi, The Visitors je až moc podobné neslavně ukončenému modernímu V.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.