středa 9. dubna 2014

Když kvalita nestačí 2: Zábavné filmy, které neuspěly. Budete koukat, jaké kousky finančně propadly

Seriálům, které se chlubí povedenou kvalitou, ale měly problémy zaujmout širší diváctvo, jsme se věnovali nedávno (celý článek), teď nastal čas, abychom se vrhli na filmy, které se dočkali hromady chvály, ale na tržbách se to příliš neodrazilo.

Občan Kane (1941)

Hodnocení ČSFD: 84 %
Hodnocení IMDb: 8,5/10
Hodnocení kritiků (RottenTomatoes): 9,4/10
Hodnocení kritiků (Metacritics): Neuvedeno

Možná to bude pro někoho překvapení, ale film, který je některými označován jako jeden z nejlepších vůbec, nebyl ve své době zrovna úspěšným projektem. Tedy, pokud jde o kvalitu, o té nikdo nepochyboval, svědčí o tom devět nominací na Oscara, ale lidé se zrovna nepřetrhli, aby film zhlédli. Režisér (a spoluscenárista) Orson Wells sice natočil projekt, který se později zapsal do historie, ale rozhodně ne díky tomu, že zabodoval ekonomicky. Rozpočet byl necelých 840 tisíc dolarů, tržby se zastavily na hranici 1,59 milionů dolarů (připomínáme, že o finančním úspěchu se začíná mluvit ve chvíli, kdy film vydělá minimálně 2x - 2,5x svého rozpočtu).

Hugo a jeho velký objev (2011)

Hodnocení ČSFD: 74 %
Hodnocení IMDb: 7,6/10
Hodnocení kritiků (RottenTomatoes): 8,3/10
Hodnocení kritiků (Metacritics): 83 %

Vizuálně působivá podívaná Martina Scorseseho je řemeslně vypilovaným poetickým dobrodružstvím, na které se jen tak nezapomíná. Je to skvěle obsazená, trikově zvládnutá a mistrně zrežírovaná záležitost, která by si určitě zasloužila finančně uspět. Jenže to nevyšlo. Bez ohledu na chválu ze strany recenzentů projekt vydělal jen 185,77 milionů dolarů, přičemž rozpočet je odhadován na 150 až 170 milionů dolarů. Tvůrce sice může těšit, že mnoho kritiků zařadilo film mezi své nejoblíbenější projekty roku 2011 a také to, že Hugo a jeho velký objev bodoval během udílení množství filmových cen (například se dočkal tří Oscarů), ale radost kalí to, že se projekt nezaplatil.

Blade Runner (1982)

Hodnocení ČSFD: 79 %
Hodnocení IMDb: 8,3/10
Hodnocení kritiků (RottenTomatoes): 8,4/10
Hodnocení kritiků (Metacritics): 88 %

Ani jeden z nejpůsobivějších zástupců žánru sci-fi to neměl vůbec lehké. Opět nastala situace, kdy novináři vynášeli film do nebeských výšin a projekt sbíral jednu cenu za druhou, ale diváci ne a ne vyrazit do kina. Často je to přičítáno faktu, že titul se objevil v době, kdy v sálech řádila hororová Věc, Star Trek II: Khanův hněv a především E.T. - Mimozemšťan. Ale ať už je příčina jakákoliv, čísla mluví jasně, rozpočet 28 milionů dolarů, tržby 33,77 milionů dolarů.

SOUVISEJÍCÍ: TOP 6 ZLOMOVÉ PROJEKTY SCI-FI ŽÁNRU

Klub rváčů (1999)

Hodnocení ČSFD: 88 %
Hodnocení IMDb: 8,9/10
Hodnocení kritiků (RottenTomatoes): 7,4/10
Hodnocení kritiků (Metacritics): 66 %

Když se do něčeho pustí režisér David Fincher, jisté jsou minimálně dvě věci, bude to a) depresivní a za b) nezapomenutelné. A obojí platí i pro jeho Klub rváčů z roku 1999. Dusivá atmosféra, špičkové obsazení a překvapivá pointa, to je jen krátký výčet kladů, kterými se Klub rváčů chlubí a není divu, že si rychle vybudoval kultovní status. Je sice fajn, že v určitá skupina diváků ho označuje za legendární, ale na mainstreamové publikum zřejmě téma až tak nezapůsobilo a tak si film za 63 milionů dolarů odnesl z kin jen necelých 101 milionů dolarů.

Hellboy (2004)

Hodnocení ČSFD: 73 %
Hodnocení IMDb: 6,8/10
Hodnocení kritiků (RottenTomatoes): 6,8/10
Hodnocení kritiků (Metacritics): 72 %

V záplavě komiksových adaptací je těžké vyčnívat, ale dle nás se to filmu Hellboy režiséra Guillerma del Tora povedlo a to především díky skvělému hlavnímu hrdinovi a faktu, že režisér opět zapojil svou imaginaci a vytvořil vizuálně strhující svět, ze kterého prýštila fantasie na každém kroku. Jenže ani to nestačilo a tak tažení Hellboye kiny skončilo poměrně smutně. Náklady na film byly 66 milionů dolarů a tržby se zastavily těsně pod hranicí 100 milionů na částce 99,32 milionů dolarů. Přesto ale vznikl druhý díl, který dopadl o něco lépe (85 milionů rozpočet, 166,39 milionů dolarů tržby). A pokud jde o kvalitu, tak dvojka byla hodnocena ještě o něco pozitivněji než první díl. Mluví se i o trojce, ale zatím to nevypadá příliš nadějně.

Strážci - Watchmen (2009) 

Hodnocení ČSFD: 79 %
Hodnocení IMDb: 7,6/10
Hodnocení kritiků (RottenTomatoes): 6,2/10
Hodnocení kritiků (Metacritics): 56 %

Další komiksová adaptace, která se chlubí více než slušnou kvalitou, ale potýkala se s nezájmem diváků, je podívaná nazvaná Strážci - Watchmen režiséra Zacka Snydera. Té je sice někdy vyčítáno, že se až příliš drží předlohy (a vsadíme se, že kdyby to bylo naopak, reptala by hromada lidí, že došlo k odklonu od komiksu) a ne všichni recenzenti byli úplně u vytržení, ale my považujeme Watchmeny za jednu z nejpůsobivějších komiksových adaptací za poslední roky a nedivíme se Snyderovi, že film označuje za svůj oblíbený. Proto nás také mrzelo, že film za 130 milionů vydělal v kinech "jen" 185,26 milionů dolarů.

Velké nesnáze v Malé Číně (1986)

Hodnocení ČSFD: 67 %
Hodnocení IMDb: 7,3/10
Hodnocení kritiků (RottenTomatoes): 6,8/10
Hodnocení kritiků (Metacritics): Neuvedeno

Najdou se možná tací, kteří nebudou se zařazením tohoto fantasy béčka Johna Carpentera do přehledu souhlasit, ale my na něj nedáme dopustit. Jde o tak zábavnou odzbrojující podívanou, že bez ohledu na chyby, si ji člověk prostě musí zamilovat. Ale dalo se očekávat, že něco tak šíleného, si nebude hledat diváky snadno a stalo se. Holt čínští čarodějové a démoni v kombinaci s Kurtem Russellem, to není pro každého. Což se ukázalo i na výsledcích, kdy film za 20 milionů vydělal něco málo přes polovinu svých nákladů (11,1 milionů dolarů). Plus se dočkal ve své době spíše průměrných hodnocení. Postupem času se ale názor na projekt výrazně změnil a je označován za kultovní klasiku, plus si velmi dobře vedl na videotrhu. Pokud jde o Carpentera, tak ten poté, co byl film zpočátku přijat spíše chladně, byl poměrně rozčarován a vrhl se na nezávislé tituly: "Zkušenost s filmem je důvodem, proč přestanu točit filmy pro hollywoodská studia. Myslím si, že Velké nesnáze jsou skvělým filmem a jsem na něj velmi pyšný. Ale přijetí, kterého se dočkal a důvody pro tohle přijetí, to na mě prostě bylo moc. Už jsem na to moc starý."

Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

Hodnocení ČSFD: 95 %
Hodnocení IMDb: 9,3/10
Hodnocení kritiků (RottenTomatoes): 8,2/10
Hodnocení kritiků (Metacritics): 80 %

Dle mnohých naprostý skvost kinematografie, který se řádí k tomu nejlepšímu, co bylo na stříbrných plátnech promítáno, našel inspiraci v knize Stephena Kinga, zatímco režii zajistil Frank Darabont, který se pustil do zfilmování Kingova díla ještě několikrát (Zelená míle, Mlha) a vždy to dopadlo na výbornou. Jenže zatímco oba pozdější projekty vydělaly, Vykoupení z věznice Shawshank ne. Film, nemá to cenu okecávat, finančně propadl. Stál 25 milionů, ale z kin si odnesl jen 28,34 milionů dolarů. Překvapivé u projektu, který pravidelně figuruje v žebříčcích nejlepších filmů všech dob.

Samozřejmě jde jen o výběr filmů a je také jasné, že se najde mnoho těch, kterým bude v přehledu nějaký jejich oblíbený projekt chybět. K tomu lze dodat jen na to, že není v našich možnostech uvést všechny tituly, které se povedly, ale finančně nezazářily. Ale naštěstí existuje skvělý vynález nazvaný "diskuse", kde se s námi a ostatními čtenáři můžete podělit o své favority. Tak vzhůru do toho.

5 komentářů:

  1. Hugo je nalestena MEGANUDA s tkovejma nesmyslama ve scenari,ze jsem myslel,ze to natocil Hrebejk.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. uplne suhlasim, ked to davali na vianoce v telke nudila som sa jak pes:)

      Vymazat
    2. Tu ty musím oponovať, ja som bol na ten film v kine až 3-krát , mám ho na DVD a aj na Blu-ray a videl som ho aj na Markíze keď šiel na vianoce.
      Hugo je film ktorý nie je pre hromadnú masu ľudí, skôr je to taký komornejší film aj keď drahý.
      Je to pocta filmovému žánru, umeniu ako takému ale hlavne George Meliésovi. A to sa myslím podarilo ale to ocenia naozaj len tý ktorých história filmu zaujíma, a to nechcem uraziť tých ktorých nie. Pochopiteľne tý sa museli v kine nudiť.
      A mimochodom 3D bolo ešte lepšie ako pri Avatarovi. Sám Cameron to potvrdil. A hlavný herec Asa Butterfield podal ako vždy majstrovský výkon, herecký koncert. ( Chlapec v pruhovanom pyžame, Enderova hra ) .
      Ale chápem váš názor.

      Vymazat
    3. Mě historie filmu zajímá a byla to pro mě ukrutnááááá nuda.A do očí bijící blbosti ve scénáři.

      Vymazat
  2. Podla mna Lone Ranger (nevravim ze bol super kvalitny) ale na bola to zabava a prepadlo to :(

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.