čtvrtek 27. března 2014

TOP 8: Nejprovokativnější filmy s náboženskou tématikou

Dnes má v českých kinech premiéru film Noe, představující divákovi klasický biblický příběh a není to poprvé, ani naposledy, co se na plátně objevuje projekt s náboženskou tématikou. Ovšem tento žánr je tenkým ledem, věřící diváci jsou velmi citliví a často dávají najevo svou nespokojenost, pokud někdo ztvární příběh související s jejich vírou svérázným způsobem. Podívejme se na osm filmů, které vyvolaly velkou kontroverzi a nespokojenost.

Tvůrcům, kteří se rozhodnou natočit film s náboženským nádechem se musí nechat, že mají odvahu. Je v podstatě skoro jisté, že se dříve nebo později ozve někdo, kdo bude nespokojený s tím, co se na plátně odehrává. Například i knižní předloha k sérii Harry Potter se dočkala kritiky ze strany mnoha věřících vyznávajících různá náboženství, protože dle nich obsahuje prvky satanismu a okultismu a propaguje čarodějnictví. Dokonce se někteří zástupci církví pokoušeli o to, aby byly knihy zakázány ve školách. A když takový poprask vyvolal Potter, tak si asi dokážete představit, jaká nespokojenost provázela filmové projekty, které zmiňujeme níže.

8. Život Briana (1979)

Chtělo by se říct, že partičce Monty Python není nic svaté. Jejich Život Briana vypráví příběh muže Briana (Graham Chapman), který má tu smůlu, že se narodí ve stejné době a na stejném místě jako Ježíš a lidé si ho s ním často pletou, což vede ke spoustě šílených situací. A přestože je film bezesporu zábavný, tak ho věřící kritizovali jako rouhačství a velkou vlnu nevole vyvolalo to, že byl hlavní hrdina ukřižován, což mnozí vnímali jako zesměšňování utrpení, kterým prošel Ježíš. Film byl tak v několika státech zakázán.

7. Bojiště Země: Sága roku 3000 (2000)

Pro většinu z nás je na této sci-fi s Johnem Travoltou pobuřující asi jedině to, že měl někdo tu drzost požadovat peníze za vstupné do kina, protože kvalita projektu je prostě a jednoduše hrozivá. Ovšem poprask vyvolala i jiná věc a to, že někteří film považují za scientologickou propagandu (ostatně jako předloha posloužila kniha L. Ron Hubbarda, který je jedním ze zakladatelů scientologické církve), protože to, jak je vysvětlena existence lidstva na planetě Zemi silně odkazuje na scientologické myšlenky.

6. Šifra mistra Leonarda (2006)

Filmová adaptace bestselleru Dana Browna se stala jedním z nejvýdělečnějších filmů roku 2006 (tržby přesáhly 758 milionů dolarů), ale je nad míru jasné, že za to nevděčím katolickým divákům, kteří se do kina na Šifru mistra Leonarda určitě nehnali. Naopak byli velmi nevrlí. Příběh se zabývá konspirační teorií o tom, že se církev snažila utajit manželství Ježíše a Máří Magdeleny. A jelikož film prezentuje snahu církve o ututlání některých záležitostí jako velmi drsnou a ne zrovna morální, bylo jasné, že tohle se věřícím líbit nebude. Nelíbilo.

5. Vymítač ďábla (1973)

Vymítač ďábla patří k nejlepším hororovým filmům všech dob a umí vyděsit i 41 let od svého vzniku. Příběh dvanáctileté holčičky (Linda Blair), kterou posedne temná síla, šokuje mnoha scénami, jako je například otočení hlavy o 360 stupňů a dalšími drsnými momenty, které diváka docela slušně zneklidní. A hodně zneklidnění byli věřící, kteří nebyli zrovna nadšení z momentu, kdy posedlá dívka masturbuje krucifixem, což je i na dnešní dobu silná káva. Vymítač ďábla to neměl snadné nejen kvůli kritice ze strany věřících, ale také natáčení provázely velké nepříjemnosti. Kromě finančních, kdy byl překročen rozpočet, došlo také ke smrti několika členů štábu. Mimochodem, film byl například v Anglii zakázán až do roku 1999.

4. Dogma (1999)

Kevin Smith má svérázný smysl pro humor a nevadí mu provokovat, to ukázal mnohokrát a nebylo tomu jinak ani v případě filmu Dogma, který si utahoval z katolické církve. A ne všichni její vyznavači se u filmu popadali za břicho. O tom svědčí množství protestů po celém světě, které film provázely a Smith dokonce obdržel více než třicet tisíc nenávistných vzkazů a několik výhrůžek smrtí. Je pravda, že se Dogma s ničím nemazlí a vtípky jsou hodně drsné, ale vyhrožovat zabitím, to je docela přehnaná reakce.

3. Umučení Krista (2004)

Jak dokazuje pár nepěkných excesů, kterých se Mel Gibson dopustil, není velkým fanouškem židovské obce. A ani v jeho filmu Umučení Krista nejsou Židé vylíčeni zrovna v dobrém světle. Nespokojenost Židů pramenila především z toho, jak bylo znázorněno chování zástupců tohoto náboženství k Ježíšovi (James Caviezel) a někteří se nebáli použít slovo "antisemitismus". Gibson se sice oháněl tím, že film se snaží být, co nejvěrnější odrazem skutečnosti, ale situaci moc nepomohlo, když jeho otec začal popírat holokaust.

2. Poslední pokušení Krista (1988)

I režisér Martin Scorsese natočil film, který popudil věřící. Důvodem je to, že Ježíš (Willem Dafoe) je divákovi představen jako člověk, který pochybuje o svém poslání, přemýšlí o tom, jaké by to bylo, kdyby nebyl vyvoleným a také je publiku nabídnuta scéna, kdy žije jako běžný muž, který se ožení s Máří Magdalenou. Věřící tak byli více než znepokojeni tím, jak byl Ježíš ztvárněn a došlo nejen ke slovní kritice ze strany duchovních, ale v roce 1988 několik fundamentalistů zaútočilo na pařížské kino a to molotovými koktejly. Během této události bylo zraněno třináct lidé. Film je stále v některých zemích zakázán.

1. Innocence of Muslims (2012)

Jedním z posledních případů projektů s náboženskou tématikou, které spustily obrovské protesty, je čtrnáctiminutový amatérský film Innocence of Muslims. A jde o film, který dokonale vystihuje slovo "kontroverzní". Původně titul nevznikal jako antimuslimský, ale poté, co byl projekt dotočen, došlo k předabování a to v silně protiislámském duchu. Zpočátku neměl být film provokativní, nesl jméno Desert Warrior, ale později byl sestříhán a namluven tak, aby cíleně útočil na islámské náboženství. Což se pochopitelně hercům a mnoha členům štábu nelíbilo a od filmu se distancovali (jedna z hereček dokonce požádala o soudní příkaz ke stažení videa z YouTube, ale nebylo jí vyhověno). Film byl natolik provokativní, že spustil velké množství protestů, na hlavu hlavního tvůrce byla vypsáno odměna, během demonstrací, které provázely film bylo zraněno několik set lidí a více než padesát jich zemřelo, došlo také k několika útokům na americké ambasády v arabském světě, ale také například v Řecku (kde ale protestující zastavila policie). K menším nepokojům ovšem docházelo po celém světě. Film také vyvolal debatu o svobodě slova a její hranici.

Jaký je váš názor? Myslíte, že by se i filmaři měli občas krotit, pokud jde o tak náboženskou tématiku nebo máte dojem, že jsou věřící diváci příliš citliví?

8 komentářů:

  1. Stejně nechápu proč si věřící stěžujou, když je Bible něco jako pohádka. Příběhy se první předávaly mezi lidmi, každý si to trochu poupravil, pak to sepsali do knihy a tu zase někteří upravili a oškubali. Ale určitě je na každém z těch příběhů kousek pravdy, i když třeba jen malinký.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrá, zkus se na to podívat z druhe strany. Kdybys byl bůh, dopustil bys, aby se do knizky, kterou chces, aby lidi cetli a zili podle ni, dostaly nejake nesmysly?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako bůh, který stvořil člověka se svobodnou vůlí, bych neměl na výběr, než dovolit, aby se do ní nějaké ty nesmysly dostaly... pokud na tom budou lidé trvat.

      Vymazat
    2. Souhlasím že na základě myšlenky že Bůh člověka stvořil k obrazu svému a vybavil ho svobodnou vůli,musel počítat s takovímto jednáním.A pak za předpokladu že nějaká všemocná bytost opravdu existuje-patrně by jí mohlo být totálně ukradené co nějací lidé dělají nehledě na to že posuzování myšlení takovéto všemocné bytosti ze strany jakéhokoliv smrtelníka je ujeté.Nebo vám(z lidského hlediska)by nějak opravdu záleželo na tom co lidé dělají kdybyste byli bohem?

      Vymazat
    3. Ano, proč ne... jedině, že bych byl takmoc ješitný...pak bych trval na každém slovui spojce dokonce.... ale Bůh není ješita, milý Ješito, takto to máš ušito...

      Vymazat
  3. nejsem věřící a většinu filmů jsem viděl a myslím, že se tvůrci nemusí krotit :-) komu se nějaký film nelíbí nebo by urazil jeho víru, tak ať na to nekoukám :-) Taky jim neříkám, že podle jejich víry byl původně adam a eva, kteří měli dva syny, takže asi už víte jak se podle nich lidstvo rozrůstalo :-D

    OdpovědětVymazat
  4. These alliances will provide Aprendum with greater reach, experience, and innovation capacity, allowing it to better serve its clients in both regions. These strategic alliances will also strengthen Aprendum's leadership position, allowing it to expand its reach, improve its solutions, and offer greater value to its customers worldwide. truck accidents attorney

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.