čtvrtek 6. března 2014

Téma: Herci vs režiséři - Létají ostrá slova, facky a chytá se pod krkem

Je zvykem, že filmaři na veřejnosti hlásají, že všichni, kteří se podíleli na daném projektu, jsou jedna velká rodina, vše bylo skvělé, vynikající, všichni jsou přátelé atd. atd.. Ale ono to tak žhavé nebude, není zase tak výjimečné, že hlavně mezi herci a režiséry propuknou intenzivní spory.

Režisér Alfred Hitchock a Tippi Hedren

Není velkým tajemstvím, že mistr hororu Alfred Hitchock nepatřil k úplně těm nejpříjemnějším osobám. Byl to docela bručoun a na vlastní kůži to poznala i hvězda jejich společných filmů Ptáci (1963) a Marnie (1964). Traduje se, že režisér věnoval herečce až příliš pozornosti, která hraničila se sexuální posedlostí a také ji prý dotlačil ke smlouvě, která mu umožnila kontrolovat její budoucí kariéru (i když, těžko si představit, že byla vysloveně donucena ji podepsat). Tippi se k tomu vyjádřila takto: "Je hrozné být objektem něčí posedlosti." Navíc, když je to hororový expert.

Režisér Joel Schumacher a Val Kilmer

Dvojice, která stojí za filmem Batman navždy (1995) se také nemůže chlubit zrovna přátelským poutem. Důvodem je prý to, že Kilmer vyžadoval opravdu intenzivní péči a řekněme "rozmazlování" a z toho nebyl Schumacher zrovna nadšený. Nakonec to vyústilo v to, že spolu Val s Joelem dva týdne nemluvili (to může být během natáčení docela problém). Schumacher neměl dobré vztahy ani s dalším hercem, který se ve filmu objevil a to Tommy Lee Jonesem, který se dle Joela také nechoval nejlépe a cítil se ohrožený Jimem Carreyem, toho si naopak režisér pochvaloval. Později si během rozhovorů Schumacher nebral servítky a poznamenal, že se modlí, aby s Kilmerem a Jonesem už nemusel pracovat a také prozradil, že už je unavený z obhajovaní přeplacených a extrémně privilegovaných herců.

Režisér Adrian Lyne a Kim Basinger

Herečka Kim Basinger vděčí Adrianu Lyneovi za to, že se z ní díky filmu 9 a 1/2 týdne (1986) stal sexsymbol. Ovšem Kim se vyjádřila v tom smyslu, že natáčení nebylo zrovna zábavné, jelikož Lyne ji prý držel v izolaci a nedovolil ostatním členům štábu a hercům, aby s ní mluvili a také o ní šířil drby. Proč? Jednoduše proto, aby její zhroucení na plátně vypadalo realisticky. Adrian také nabádal představitele hlavní mužské role Mickeye Rourkea, aby kolegyni provokoval a její vztek působil ve filmu sugestivně. Chudák holka, asi to pro ni opravdu nebyla procházka růžovým sadem. Účel sice světí prostředky, ale co je moc, to je moc.

Režisér David O. Russell a George Clooney, Lily Tomlin

Pověst kliďase nemá režisér David O. Russell, který nedávno zabodoval se svým filmem Špinavý trik (2013). Jde prý o slušného nerváka, což si na vlastní kůži vyzkoušela herečka Lily Tomlin během natáčení Mám rád Huckabees (2004) a ještě před ní George Clooney při vzniku válečného filmu Tři králové (1999). Clooneymu se nelíbilo, jak Russell jedná se štábem a herci, proto se docela často hádali. Situace eskalovala ve chvíli, kdy se George zastal jednoho z herců a Russell na něj zařval: "Proč se nestaráš jen o své zk*rvené hraní? Chceš mi ji natáhnout? Tak pojď", a údajně chytil herce pod krkem. Není tak divu, že Clooney to označil za svůj nejhorší zážitek v životě. Natáčení ale pokračovalo, když se Russell omluvil. A Clooney, bez ohledu na chování režiséra, prozradil, že si myslí, že si zaslouží Oscara. Nervy povolili Russellovi i při natáčení filmu Mám rád Huckabees, kdy to schytala Lily Tomlin. Režisér se do ní pustil s vervou: "Nepracuji na téhle zk*rvené věci zk*rvené tři roky, aby na mě řvala nějaká p*ča, nas*r si." Tomlin odpověděla stejným stylem: "Jediné, co děláš je, že k*rvíš ten film." Nakonec ale režiséra omlouvala s tím, že byl pod velkým tlakem.

Režisér Tony Kaye a Edward Norton

Režisérským debutem Tonyho Kaye se stal skvělý film Kult hákového kříže (1998), ve kterém si hlavní roli zahrál Edward Norton. Ovšem už od počátku byl Kaye proti, Norton pro něj nebyl tím pravým, kdo by měl stanou před kamerou. Nakonec ale na nátlak filmového studia New Line ustoupil. Tím to ale neskončilo. Další problémy se objevily ve chvíli, kdy vznikl sestřih, který se líbil studiu a Nortonovi, ale ne režisérovi. Ten vyžadoval kratší podobu. A tak New Line bylo natolik hodné, že mu dalo osm týdnů na to, aby sestříhal svou verzi. Ovšem, Kaye se na to vyprdl a po vypršení termínu studiu nic neukázal. A tak bylo rozhodnuto, že bude vypuštěna původní verze, která se líbila New Line i Nortonovi. Rebelant Tony se tak pokusil o to, aby nebyl s filmem spojován, ale to nevyšlo. A tak alespoň prohlásil: "Je to tak dobré, aby to oblblo New Line. A bezpochyby je to tak dobré, aby to oblblo Edwarda Nortona. Ale mě to neoblbne. Mám mnohem vyšší standardy." Norton reagoval takto: "Nenechte se mýlit. Tony není obětí nikoho jiného, než jen své vlastní profesionality a duševní nevyspělosti. Tečka." Kaye mimochodem proslul jako velký provokatér a následně se objevilo dalších několik afér.

Režisér Lars von Trier a Björk

Lars von Trier proslul tím, že jsou jeho metody velmi svérázné a na zpěvačku Björk, která s ním natáčela film Tanec v temnotách (2000) to prostě bylo moc. Jednou dokonce zmizela z natáčení a objevila se až za čtyři dny s tím, že požadovala naprostou kontrolu nad hudbou ve filmu. Ale jejich konflikt neskončil, následně se několikrát neshodli a skončilo to prý tím, že zpěvačka režisérovi dokonce jednu "pleskla". Björk prohlásila: "Potřebuje ženu, aby vdechla jeho práci duši. A to jim závidí a nesnáší je za to. A tak je během natáčení musí zničit. A skrýt důkazy." Trier zase řekl toto: "...víme, že ona a její lidé vždy zvítězí a to proto, že je jim to jedno. Je jim to ukradené... Bylo to, jako bych vyjednával s teroristy."

Režisér Sydney Pollack a Dustin Hoffman

Díky této dvojici vznikla jedna z nejzábavnějších převlekových komedií Tootsie (1982), ale na place očividně nebyla taková legrace, jak by se mohlo na první pohled zdát. Dustin a Sydney se totiž neustále hádali a řvali na sebe. Pollack měl dojem, že důvod je prostý. Dle něj má Hoffman dojem, že herci a režiséři jsou přirození nepřátelé a musejí si jít po krku, Hoffman zase tvrdí, že pokud by spolu neměli spory, film by byl o 50 % jiný, než je (netvrdí, že lepší nebo horší, ale jiný). Jisté je jen to, že na place bylo docela dusno.

Režisér Michael Bay a Megan Fox

Jedním ze zatím posledních mediálně řešených konfliktů mezi režisérem a hercem, respektive herečkou, je spor mezi Michaelem Bayem a kráskou Megan Fox. Megan se objevila v prvních dvou dílech série Transformers. Ve třetím se ale neukázala. Megan tvrdila, že se rozhodla s Bayem už nespolupracovat a dokonce prohlásila, že se na place chová jako Hitler, druhá strana zase hlásala, že herečka byla odejita na doporučení producenta filmů Stevene Spileberga. Ať už je pravda jakákoliv, je jasné, že jejich spolupráce nebyla zrovna ideální. Megan ji označila za noční můru, Bay se sarkasticky Megan omluvil, že musela pracovat 12 hodin denně, chodit včas a upozornil, že herectví není vždy "hřejivým zážitkem". Ale po pár měsících se zřejmě dvojice usmířila, protože Megan Fox aktuálně natáčí Teenage Mutant Ninja Turtles, které Bay produkuje.

Režisér Blake Edwards a Peter Sellers

Nejdříve to vypadlo, že pánové bude pojit nezdolné přátelství, protože to byl právě režisér Edwards, který přesvědčil Petera Sellerse, aby přijal hlavní roli ve filmu Růžový panter (1963), jenže nakonec to bylo vše, jen ne růžové. Pánové se často hádali a byly chvíle, kdy spolu nedokázali ani promluvit (komunikovali spolu jen skrze psané vzkazy). Navíc kvůli dalším filmům prý Edwards Sellerse požádal, aby si nechal provést facelift (ten byla ale proti, protože trpěl srdeční vadou a bál se operací). Ale bez ohledu na jejich vztah, který byl jako na houpačce a prohlášení, že už spolu nebudou nikdy pracovat, nakonec natočili několik dalších pokračování Růžového pantera.

Se kterým hercem a režisérem se dle vás nejhůře spolupracuje? Kdo na vás nepůsobí dobře?

1 komentářů:

  1. A co Lea Seydoux a Abdelatif Kechiche, na něhož si herečka stěžovala jako na totálního magora po natočení opusu Blue is the warmest color... některé scény musela ústřední dvojice opakovat i stokrát, každopádně se jim to vyplatilo :-)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.