středa 12. března 2014

Téma: Herci, kteří odmítnuli ikonické role (a teď toho litují nebo by měli)

Jedním z nejpodstatnějších aspektů ovlivňujících úspěšnou hereckou kariéru je dobrý čuch na role. Není výjimečné, že vám špatný výběr může pořádně zatopit a ovlivnit pracovní život na pěkně dlouhou dobu. Ovšem my se dnes podíváme na celebrity, které odmítly skvělé nabídky.

Nejdříve zamíříme na televizní obrazovky. Asi není nikdo, kdo by neznal seriál Sex ve městě, ostatně o jeho úspěchu svědčí i to, že běží cca 286 repríza. V hlavní roli novinářky Carrie zazářila Sarah Jessica Parker, ovšem překvapivě nebyla první zvažovanou herečkou. Tou byla Dana Delany, kterou si vybral sám duchovní otec seriálu Darren Star. Důvod, proč Dana řekla ne, bylo to, že už předtím natočila několik projektů, které se točily kolem sexu. Jinou představitelku mohla mít i role Mirandy, protože původně byla zvažována Sandra Bernhard, ale ta neměla zájem a to z několika důvodů - scénář se jí zdál hrozný, plat mizerný a nechtěla hrát "třetí ze čtyř houslí" Sarah Jessice Parker. Ještě se na chvíli vrátíme k Daně Delay, ta totiž udělal ještě jedno zvláštní rozhodnutí, když nepřijala nabídku zahrát si postavu Bree v dalším kultovním seriálu Zoufalé manželky. Nakonec se v seriálu i tak objevila, ale jen na několik sezón. Zahrála si postavu Katherine.

Herec Matt Damon si na neúspěšnou kariéru rozhodně stěžovat nemůže, ale jistě ho i tak zamrzelo, že nepřijal nabídku zahrát si hlavní roli v nejúspěšnějším filmu všech dob, ano řeč je o Avatarovi. My se ale přiznáme, že nám to vysloveně nevadí, protože Sam Worthington se nám jako ústřední hrdina velmi líbil a už si bez něj těžko dokážeme film představit. Ne pro každého herce je modrá dobrá, pro Sama ano, pro Matta nebyla.

Pokud řekneme jméno Molly Ringwald, asi ne všem se vybaví nějaká tvář. Ale mohlo tomu být úplně jinak. V osmdesátých letech minulého století natočila filmy jako Snídaňový klub a její profesní život byl na vzestupu, ale pak se jí povedla dvě ne zrovna dobrá rozhodnutí. Nejdříve odmítla hlavní roli v kultovní romantice Pretty Woman a následně tomu nasadila korunku, když řekla "ne" na nabídku zahrát si ústřední ženskou roli v dalším milostném příběhu, který zná český divák pod názvem Duch.

Prototyp chlapáka Tom Selleck si určitě trhá vlasy (nebo vousy ze svého legendárního kníru), když si vzpomene, že se mu nezamlouvalo zahrát si Indiana Jonese v Dobyvatelích ztracené archy. Ztvárnit hlavního hrdinu v nejslavnější dobrodružné sérii, to je šance, která se objeví jednou za život a Tom Selleck ji propásl. Místo něj mrskal bičem (neberte to jako dvojsmysl) Harrison Ford.


Podíváme se na další legendární sérii filmů, tentokráte na mafiánského Kmotra. Během obsazování filmu studio Paramount oslovilo v dané době už proslulé herce (Dustina Hoffmana, Roberta Redforda a pár dalších), ale nikdo jim na nabídku nekývnul. A když jim řekl ne i Jack Nicholson, tak přišla řada na v té době ne až tak známého Al Pacina, který samozřejmě po šanci nadšeně skočil.

U Al Pacina ještě zůstaneme a vrátíme se k filmu Pretty Woman. Právě Al Pacino byl první volbou pro hlavní mužskou roli, ale tentokráte udělal chybu a nesouhlasil, takže nakonec se ženské divačky mohly rozplývat nad kukučem Richarda Gerea.

Michelle Pfeiffer má na kontě hromadu působivých filmů, ale mohl tam být další, kdyby se rozhodla zúčastnit se natáčení skvělého thrilleru Mlčení jehňátek. Jenže role agentky FBI Clarice Starling ji nezaujala, takže se film objevil v životopisu Jodie Foster.

To byla ze strany Michelle určitě chyba a chybu přiznal i John Travolta, který byl jedním z hlavních kandidátů na roli ve filmu Forrest Gump (společně s Chevy Chaseem a Billem Murrayem). Holt, jak se říká ve filmu, život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš a pánové ochutnali hodně hořký bonbón, když zjistili, jak úspěšným se film stal a jak velkého obdivu se dočkal Tom Hanks za ztvárnění hlavní role.

Pokud budeme na danou záležitost nahlížet z finančního úhlu, tak herečka Emily Browning udělala chybu, když se nechtěla ani ucházet o roli ve Twilight sáze, přestože o ni tvůrci stáli, ale z profesního hlediska jí to asi tolik mrzet nemusí, protože filmy se dočkaly sice nadšeného přijetí ze strany pubertálních divaček, ale kritici byli o dost chladnější.

Naopak trilogie Matrix uspěla jak finančně, tak u recenzentů (i když samozřejmě druhý a třetí díl nesahaly tomu prvnímu ani po kotníky). V trilogii si Keanu Reeves zahrál ikonickou roli Nea a připsal si slušných pár milionů na účet. Ovšem měl by za to poděkovat nejen filmařům, ale také Willu Smithovi. Ten totiž odmítl nabídku zahrát si hlavní roli, aby mohl natočit Wild Wild West. To asi nebyla úplně nejlepší volba, ale dobře (později přiznal, že v dané době nebyl "dost vyspělý jako herec"). V Matrixu, konkrétně ve dvojce a trojce si ale zahrál jiný člen Smithovic rodiny, konkrétně Jada Pinkett, tedy Willova manželka. Roli Nea odmítl i Nicolas Cage kvůli rodinným závazkům.

Skvělou šanci nevyužil ani Sean Connery, kterému režisér Peter Jackson nabídnul, aby ztvárnil čaroděje Gandalfa v trilogii Pán prstenů. Prý nerozuměl scénáři. Ale to ho v případě dalšího filmu Liga výjimečných neodradilo.

Radostně asi nevzpomíná na to, že nestál o hlavní roli ve filmu Střihoruký Edward Jim Carrey. Ale i v tomto případě jsme radši, že se v projektu nakonec neobjevil. Nepopíráme jeho komediální talent, ale Johnny Depp je Johnny Depp.

Kiks se zadařil Sandře Bullock, když kvůli několika zdržením odmítla hrát v oscarovém Million Dollar Baby, ale vynahradila si to rolí v jiném veleúspěšném snímku Zrození šampióna. Paradoxně si v něm ale zahrála proto, že Julia Robert, která byla první volbou pro hlavní roli, dala přednost filmu Na sv. Valentýna Garryho Mashalla, se kterým natočila Pretty Woman.

Nedávno se přiznal také Liam Neeson, že před nějakými osmnácti či devatenácti lety odmítl téměř neodolatelnou nabídku zahrát si Jamese Bonda. Ale nebylo to jeho rozhodnutí, donutila ho k tomu jeho tehdejší snoubenka a pozdější manželka Natasha Richardson (bohužel, před několika lety zemřela), která mu rázně oznámila, že pokud si zahraje agenta 007, tak se za něj neprovdá (možná se bála, že Liam neodolá svůdným křivkám některých Bond girl). I takový drsňák jako Liam byl zřejmě pod pantoflem.

Vybrali jsme ale jen zlomek těch, kteří odmítli zajímavé nabídky, k podobným událostem dochází vcelku často. Někdy pro dobro diváka, jindy ne. Už jste se ocitli v situaci, že vás mrzelo, když nějaký herec řekl "ne" v případě nějaké zajímavé role?

3 komentářů:

  1. Natasha Richardson je už skoro 5let mrtvá, za 6 dní to bude přesně 5 let.

    OdpovědětVymazat
  2. Dougray Scott asi doma pálí DVD Mission Impossible 2. Kvůli jejímu zpoždění musel odstoupit z role Wolverina v prvních X-Men.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.