pátek 21. března 2014

Sedmkrát pirátská tématika na stříbrném plátně, vzhůru na palubu suchozemské krysy

Díky sérii Piráti z Karibiku se piráti dostali znovu do centra pozornosti a jejich popularita opět raketově vzrostla, ale ještě než se v kinech proháněl Jack Sparrow, objevili se ve filmovém světě jiní milovníci mořské hladiny, drancování lodí a znásilňování panen.

Captain Blood (1935)

A kvůli jednom z nejobdivovanějších filmů s piráty se vrátíme až do roku 1935, kdy vznikl projekt Captain Blood, ve kterém zazářil tehdejší mužský idol Errol Flynn. Hlavním hrdinou je doktor Blood, který je prodán do otroctví, ale podnítí vzpouru a společně s ostatními otroky získá loď a pustí se do přepadávání lodí spadajících pod Anglii. Té vládne král Jiří a právě tento monarcha má prsty v tom, že Blood skončil jako "maso na prodej". Inspirací pro film se stal román od autora jménem Rafael Sabatini, ale nebylo to poprvé, co se kapitán Blood podíval na plátna, první film se objevil v roce 1924.

Zajímavosti: Ve filmu se poprvé setkali Errol Flynn a Olivia de Havilland, kteří si spolu zahráli v mnoha dalších projektech, ale nebylo tajemstvím, že se rozhodně neměli v lásce. Dokonce si prováděli hromadu naschválů (Flynn například nechal mrtvého hada ve spodním prádle nic netušící herečky). Tvůrci nepoužili v žádném záběru loď reálné velikosti, vsadili na kombinaci miniatur nebo záběrů z jiného filmu inspirovaného románem Sabatiniho The Sew Hawk (1924).

Peter Pan (2003)

Dobrodružství Petera Pana filmaře zaujalo už mnohokrát. Objevily se tak hrané i animované verze. A právě v dobrodružstvích tohoto poletujícího klučiny se vyskytuje jeden z nejproslulejších pirátů a to legendární kapitán Hook. Ve verzi z roku 2003 si ho zahrál Jason Isaacs, kterého si jistě pamatujete jako Luciuse Malfoye z filmové série Harryho Pottera. Ale bez ohledu na to, že film byl hodnocen vcelku dobře, tak se nedočkal finančního úspěchu. Rozpočet byl 130,6 milionů, tržby pouze necelých 122 milionů dolarů.

Zajímavosti:  Představitel Petera Pana, herec Jeremy Sumpter, se během natáčení "vytáhl", začínal jako 152 centimetrů vysoký mladík a když padla poslední klapka, měl už 177 centimetrů, takže bylo nutné přešívat nejen kostýmy, ale předělávat i některé kulisy. Pokud pomineme film Hook (1991), kde nebyl v centru dění jen Peter Pan, tak jde o první filmovou verzi Petera Pana, která bylo primárně určena pro kina. Předchozí projekty vznikly pro televizní obrazovky. Nejnovějším představitelem Hooka je sympaťák Colin O´Donoghue v seriálu Once Upon a Time.

Ostrov hrdlořezů (1995)

Dobrodružná podívaná s Geenou Davis v hlavní roli není prvním pirátským filmem, ve kterém je ústřední postavou žena, ale Ostrov hrdlořezů se zapsal do historie nepěkným finančním výsledkem. Náklady byly 115 milionů dolarů, tržby se zastavily těsně nad 10 miliony dolarů, což stačilo k tomu, aby se film objevil v Guinessově knize rekordů jako největší filmový propadák. I když my se přiznáme, že nám to přijde trošku nezasloužené, protože nemůžeme popřít, že jsme se u Ostrova hrdlořezů prostě bavili. Je to vtipné, je to zběsilé, je to divoké. Jinak řečeno, je to přeplácané, ale má to své kouzlo.

Zajímavosti: Geena Davis a Michelle Pfeiffer před natáčením filmu jednaly o účasti na jiné pirátské podívané s ženskou hrdinkou, kterou měl režírovat Paul Verhoeven. Mělo se jednat o projekt Mistress of the Seas, ale nakonec z toho sešlo, protože se studio domnívalo, že akční film s ženskou hrdinkou neuspěje. Pro hlavní mužskou roli Ostrova hrdlořezů byli zvažováni například Keanu Reeves, Michael Keaton, Ralph Finnes, Jeff Bridges, Liam Neeson nebo Charlie Sheen.

SOUVISEJÍCÍ: TV RECENZE: BLACK SAILS - K DOBRÉ PIRÁTSKÉ PODÍVANÉ NEPOTŘEBUJETE JOHNNYHO DEPPA

Princezna nevěsta (1987)

Nenechte se zmást názvem, oficiálně sice jde o pohádku, ale takovou, která se nebojí silných komediálních prvků, které rády rýpají do blockbusterových projektů. Současně si titul ale zachovává laskavost pohádkových příběhů. Nechybí velmi působivé obsazení, slušné akční momenty a pár dalších ingrediencí, které dělají z Princezny nevěsty jeden z filmů s pirátskými motivy, který určitě stojí za zhlédnutí.

Zajímavosti: Rob Reiner během natáčení scény s Billy Crystalem musel opustit plac, protože se smál tak, že ho z toho rozbolelo břicho. Mandy Patinkin označuje postavu Inigo Montoya za svou nejoblíbenější a to už je co říct, pokud si člověk prohlédne jeho filmografii.

Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly (2003)

Samozřejmě musíme zmínit film, který opět probudil zájem o pirátskou tématiku. Dobrodružná podívaná, která je plná vizuálních efektů, humoru a samozřejmě Johnnyho Deppa, oslovila miliony diváků, čemuž odpovídají také tržby, kdy dosavadní čtyři filmy ze série vydělaly nějakých 3,73 miliardy dolarů celosvětově, bez ohledu na to, že ne všechny díly byly extrémně povedené. Aktuálně se pracuje na pátém filmu Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales, který má premiéru naplánovanou na rok 2016.

Zajímavosti: Role Willa Turnera byla původně určena pro Heatha Ledgera. Jména tří hlavních postav (Jack Sparrow, Elizabeth Swann a William Turner) mají něco společného, jde o jména tří proslulých ornitologů. Jelikož spousta členů štábů a herců trpěla mořskou nemocí, rozhodla se Keira Knightley, že tomu předejde a vezme si léky, které tomu měly zabránit. Zabránily, ale díky tomu, že Keiru uspaly.

Kapitán Phillips (2013)

Zatímco většina ze zmíněných příběhů byla spíše fiktivního charakteru nebo se u reálných událostí inspirovala jen velmi zvolna, tak Kapitán Phillips je biografickým snímkem, který se zaměřuje na v dnešní době často řešenou problematiku somálských pirátů. V centru dění je událost z roku 2009, kdyby byla přepadena americká obchodní loď. Film se stal jak komerčním (55 milionů dolarů rozpočet, cca 218 milionů dolarů tržby), tak kvalitativním úspěchem (šest nominací na Oscara, plus desítky nominací na jiné filmové ceny a několik jich bylo proměněno, například cena BAFTA za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli pro Barkhada Abdi).

Zajímavosti: Jeden ze členů posádky zažaloval skutečného kapitána Phillipse, protože věřil, že kapitán si byl vědom rizika, které jim v somálských vodách hrozí a přesto se do nich vydal, protože chtěl doručit náklad rychleji. Nikdo ze členů amerického námořnictva, kteří se ve filmu objevili, nedostal za natáčení odměnu, protože natáčení bylo vnímáno jako součást jejich služby. Obdrželi jen standardní mzdu.

Piráti na vlnách (2009)

Obvykle se nám při slově "piráti" vybaví spíše drsňáci s dřevěnou nohou, páskou přes oko a papouškem na rameni, ale existují i jiné typy pirátů. Třeba ti, kteří jsou hlavními hrdiny v komedii Piráti na vlnách. Příběh skupinky hudebníků a DJs, kteří z lodi vysílají rockovou hudbu, která byla považována za nebezpečnou, vznikl díky scenáristovi a režisérovi Richardu Curtisovi (Láska nebeská). Ve filmu se objevil i Bill Nighy, který si v Pirátech z Karibiku zahrál piráta (byť notně zmutovaného) Davyho Jonese.

Zajímavosti: Přestože se film odehrává v roce 1966, většina z písní, které v něm zazní, vznikla až později. Projekt se neinspiruje u jednoho jediného příběhu, režisér nechtěl striktně biografický snímek, ale film často připomíná osud Radio Caroline.

ČESTNÁ ZMÍNKA

Piráti ze Silicon Valley (1999)

Možná jsme neměli tak úplně pravdu, když jsme tvrdili, že se při slově "piráti" lidem vybaví drsní bukanýři. Určitě je dost těch, kteří si spíše vzpomenout na počítačové piráty. O těch překvapivě zatím nevznikla zrovna hromada filmů (respektive se objevují ve spoustě projektů, ale obvykle jako vedlejší a často zmatné a podivínské postavy) a i ten, o kterém je nyní řeč není primárně věnován pirátství, ale dvojici mužů, kteří změnili "počítačový svět". Jde o Stevea Jobse a Billa Gatese. Film je bezesporu působivou sondou do života těchto dvou osobností a to i přes fakt, že jde o televizní projekt.

Zajímavosti: Na konferenci Macworld v roce 1999 se úvodního slova ujal Noah Wyle, který si ve filmu zahrál právě Stevea Jobse s tím, že i během proslovu vystupoval jako Jobs. Až po chvíli se ukázal pravý Steve, který neopomněl prohodit pár vtípků s Noahem.

Který film nebo seriál o pirátech je vaším nejoblíbenějším?

3 komentářů:

  1. Ostrov hrdlořezů. Ještě teď si pamatuju, jak ten FINANČNÍ propadák každej házel na to, že film s piráty prostě nemůže nikdy vydělat. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Na tohle http://www.csfd.cz/film/102939-pirati-20-stoleti/ si vzpominam, byla to na tehdejsi dobu a moznosti super akce, kterou pak trumfla az Osamela plavba

    OdpovědětVymazat
  3. Já moc rád vzpomínám na tv seriál http://www.csfd.cz/film/469-pirati/

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.